bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Результат взаємодії ГО та держави: досвід американської волонтерської організації City Year Inc
28.02.2016

Не кожна волонтерська організація може пишатися активною підтримкою на державному рівні. Доленосна зустріч співзасновників неурядової організації City Year Inc. з Білом Клінтоном на початку 90-х стала знаковою для освітньої галузі США. Координатори програми радіють, що всі наступники президента Клінтона також приділяють багато уваги їхній діяльності.

ГУРТ побував на зустрічі з Мередіт Хансен, віце-президентом із питань стратегічної співпраці City Year Inc. Пані Хансен завітала до Києва, щоб поділитися унікальним досвідом побудови освітньої волонтерської організації та показати, як маленький спалах може запалити весь світ.

Що таке програма City Year? Це неурядова освітня організація, яка залучає волонтерів до роботи в школах задля допомоги учням, котрі мають проблеми в навчанні.

Які передумови виникнення? На основі дослідження аудиторський відділ виділив 3 головні проблеми, з якими зіштовхуються школи: низька відвідуваність, асоціальна поведінка учнів та незадовільні оцінки з англійської мови чи математики. Як наслідок, діти шостого року навчання, які зіштовхуються хоча б із однією з цих проблем, мають лише 25% шансів отримати диплом про середню освіту.  

Яка географія організації? На сьогодні City year Inc. представлена у 27 містах США і нараховує близько 3 тисяч волонтерів. Починаючи з невеликого офісу в Бостоні, волонтерська мережа охопила більшість штатів. Крім того, 2010 року філії City Year Іnc. відкрилися у Великій Британії та Південній Африці.

На яких умовах працюють волонтери? Як правило, в одній школі працює одна команда, що включає 8-12 чоловік. Робочий графік складається з 4 повноцінних робочих днів, при цьому програма триває до двох років. Незважаючи на невелику місячну стипендію, волонтери забезпечуються медичною страховкою на весь період роботи. До того ж, учасники отримують спеціальну уніформу, найяскравішим елементом якої є червона куртка. Команда City Year вже встигла перетворити її на справжній бренд.

Хто може брати участь у програмі, та яку структуру мають команди? Хоча вікових обмежень City Year немає, волонтерами стають переважно випускники шкіл (приблизно 83%). При цьому третина з них залишається у рідному місті, що дозволяє зекономити витрати на проживанні. На чолі кожної з команд стоїть програмний менеджер, що координує роботу старост та учасників 1 та 2 року.

Що має на меті City Year? Як зазначає Мередіт Хансен, їхня кампанія стала мостом між тим, чого потребують учні, й тим, що можуть запропонувати школи. Перш за все волонтери надають довготривалу підтримку тим, хто відчуває себе осторонь шкільного життя. Серед головних факторів, на які орієнтуються волонтери, - індивідуальна підтримка, побудова сприятливого клімату серед школярів, повна інтеграція у навчальний процес та застосування аналітичних стратегій.

Які основні джерела фінансування організації? Завдяки державній підтримці City Year багато провідних американських компаній пишаються співпрацею з цією організацією. Серед найбільш відомих такі, як Bank of America, Microsoft, HSBC та Timberland. Окрім цього, до роботи залучаються різноманітні фонди та стипендіальні програми.

Яким є результат роботи? Минулорічний звіт організації показав, що ті школи, де працювали волонтери City Year підвищили показник успішності з англійської мови удвічі. Щодо математики, то середня оцінка з предмету покращилася утричі, що дозволило вчителям надолужити рік відставань від основної програми.

Мередіт Хансен зізнається, що головний девіз організації зрозуміють тисячі волонтерів у всьому світі: «Це важко. Будь сильним». І насамкінець розповіла натхненну історію, популярну серед учасників City Year: під час прогулянки вздовж узбережжя океану один чоловік помітив маленьку дівчинку. Вона підбирала з берега морські зірки та відносила їх назад до води. Чоловік запитав: «Нащо ти це робиш? Адже ти не зможеш врятувати усіх!». Дівчинка йому відповіла: «Я знаю, але я можу врятувати принаймні  цю зірку». 

Підготувала Анна Макаренко

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.