bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Право на місцевий референдум: процедурні та процесуальні «диверсії»
01.08.2011

Практика відмов у реєстрації ініціативи місцевого референдуму надалі є поширеною. Члени громад із перемінним успіхом оскаржують відмови у національних судах.

Цього разу стикнулись із процедурними та процесуальними «диверсіями» на шляху реалізації права на місцевий референдум у Чернівцях.
Мешканці міста впродовж кількох місяців намагаються зареєструвати ініціативну групу з проведення місцевого референдуму для збору підписів. Вже чотири рази збиралися збори мешканців, голосували «за» проведення місцевого референдуму, обирали ініціативну групу, подавали документи на її реєстрацію в міську раду. Як і в інших випадках, коли виникали труднощі із реалізацією права на місцевий референдум, причиною є те, що на референдум виноситься питання про дострокове припинення повноважень ради.

22 липня 2011 р. Чернівецький окружний адміністративний суд прийняв ухвалу про передачу справи на розгляд місцевого районного суду м. Чернівці, мотивуючи, що позивач представник ініціативної групи не має право на позов, справа не стосується референдуму і не має процесуальних особливостей щодо строку і порядку розгляду.

28 липня 2011 р. Вінницький апеляційний адміністративний суд скасував вищезазначену ухвалу Чернівецького окружного адміністративного суду, вказавши, що ініціативна група має право на звернення до суду з вказаним позовом, який повинен розглядатися по скороченій процедурі протягом 2 днів окружним адмінсудом.

Як зазначає представник позивачів, голова Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко: «Вражає «непослідовність» окружного адміністративного суду – з інтервалом в два місяці приймались два протилежних рішення в аналогічній ситуації у справах між тими ж сторонами. Розгляд справи у не адміністративному процесі, дозволив би її «поховати», в тому числі вона б не розглядалась по скороченій процедурі. Вінницький апеляційний адміністративний суд визнав право представника ініціативної групи місцевого референдуму оскаржувати відмову місцевої влади в адміністративному процесі.»

Позиції судів змінюються, проблема - залишається: громади змушені за допомогою судів добиватися реалізації права на проведення місцевого референдуму. Жодній громаді в Україні за останні роки не вдалося довести до кінця процес проведення місцевого референдуму, оскільки можливостей процедурних «диверсій» збоку влади – більш ніж достатньо. Натомість не завжди справи про оскарження відмов місцевої влади в реєстрації ініціативи суди готові розглядати за скороченою процедурою, в результаті чого такі справи можуть розглядатись роками, втративши свою актуальність.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.