bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Світлиці в селах – успішна самодопомога з ГУРТом


Відісланий лист з заповненою анкетою, навесні 2008 року, проклав шлях до співпраці з ресурсним центром Гурт та став великим початком маленького успіху . Участь у тренінгах Гурта та польського бюро підтримки громадянських ініціатив «BORIS» «Кращі практики створення груп самодопомоги. Мережування» літо – осінь 2008 р. дала суттєвий імпульс натхнення для розвитку «Світлиці пані Оксани» - жіночого осередку Фонду Сталого Розвитку «Стара Волинь» в аспекті самодопомоги для сільських жінок.

Так, справді, тільки завдяки тренінгам дізналися , що ми вже працюємо як група самодопомоги. А скільки було хвилювань перед першою навчальною поїздкою до польської асоціації «BORIS» для ознайомлення з кращими прикладами самодопомоги. Я була надзвичайно здивована коли дізналась, що в Польщі діє багато Світлиць по інтересам . Приїхавши з Варшави, привезла масу позитивних емоцій та нових ідей в свою громаду та організацію. Саме тоді виникла ідея створення мережі Світлиць по селам як груп самодопомоги. Наш приклад самодопомоги, Гурт опублікував в посібнику «Самодопомога: технологія соціальних змін».

Після тренінгів та навчальної поїздки робота по самодопомозі почала виходити на рівень мережі, завдяки позитивному прикладу грицівської Світлиці. На сьогодні в смт. Гриців діють групи самодопомоги для безробітних майстринь: «Радомира», керівник - Олена Воєводіна та «Галина», керівник - Конопліцька Галина.

Крім власної громади, активістки Світлиці: Оксана Арзамасцева, Оксана Вознюк, Галина Конопліцька стали волонтерами в сусідніх селах в рамках проекту Фонду «Стара Волинь» «Корпус волонтерів для сільських громад України» і почали активно впроваджувати там самодопомогу, створивши мережу Світлиць. Як результат в с. Коськів створена група самодопомоги Світлиця «Калинка» для безробітних майстринь.

Алла Ляшук, волонтер Щурівчицької громади, ознайомилась з роботою грицівської Світлиці та створила Щурівчицьку Світлицю.

Алла Харусь , керівник онишківської громадської організації «Співдружність громади», започаткувала онишківську «Світлицю».

Світлиця – це місце де відроджуються та зберігаються старовинні традиції і обряди по рукоділлю, святам та сімейним стосункам. Збираються в Світлицях жінки та дівчата, берегині роду, допомагаючи одна одній знаннями, вміннями , добрим словом та порадою.

Мій особистий успіх з Гуртом – це початок тренерської діяльності в 2009 році, саме по самодопомозі та роботі з сільськими громадами. Гурт та ГО «Добра воля» рекомендували мене для проведення тренінгової діяльності з сільськими громадами. Я провела близько 10 тренінгів в Барському, Заставницькому, Деражнянському, Глибоцькому, Новоушицькому районах, м.Баранівка. Зараз продовжую працювати з сільськими громадами як волонтер і тренер.
Висловлюю щиросердечну подяку Ресурсному Центру «Гурт» за надані можливості, знання, тренінги, плідну співпрацю!

Оксана Арзамасцева, Гриців, Хмельницька область 
керівник «Світлиці пані Оксани»
Жіночий осередок Фонду «Стара Волинь» 

Попередня історія                                                          Наступна історія
 



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.