bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як херсонська громада об’єдналася для боротьби з коронавірусом
09.04.2020

Загроза поширення COVID-19 вимагає не тільки ефективних дій влади, але й об’єднання зусиль громадськості, медиків, бізнесу, благодійників, усіх небайдужих громадян. Про те, як оперативно організувати таку співпрацю, читайте в історії від БО «Фонд громади міста Херсон «Захист».

***

Пандемія коронавірусу – це проблема не тільки глобального, але й локального масштабу. Вона актуальна для кожного регіону України, кожної громади. Не є винятком і Херсон. Тут так само, як і в інших населених пунктах нашої держави, достатньо питань щодо стану медичного забезпечення населення, які потребують негайного вирішення.

Саме таким шляхом пішов Фонд громади міста Херсон «Захист», який у співпраці з місцевим медичним центром «Taurt-Medical» і ГО «Спілка жінок Херсонщини» створив спеціальний фонд «СтопВірус».

Він покликаний, у першу чергу, допомогти у задоволенні гострих потреб лікарень, визначених опорними для прийому інфікованих коронавірусом COVID-19. Насамперед така підтримка потрібна Херсонській обласній інфекційній лікарні, яка першою приймає хворих на коронавірус.

«Нам конче потрібні засоби захисту та інше медобладнання. Тож ми щиро вдячні усім благодійникам, які підтримують нашу лікарню, наших працівників, котрі зараз опинилася на передовій боротьби з коронавірусом на Херсонщині. Ми відчуваємо підтримку громади. Це допомагає боротися за життя і здоров’я наших земляків», – прокоментував головний лікар Херсонської обласної інфекційної лікарні Володимир Мітковський.

Механізм наповнення спецфонду «СтопВірус» простий і зрозумілий. Приватна благодійна допомога приймається через кнопку «Зроби пожертву» на сайті Фонду «Захист». Під час здійснення внеску потрібно вказати свої ПІБ і призначення платежу – «на спецфонд «СтопВірус». Юридичні особи можуть перерахувати допомогу за реквізитами.

Фонд здійснює пошук постачальників за показниками «ціна-якість». Далі на підставі заявки від лікарні закуповує необхідне обладнання та офіційно передає його зі свого балансу на баланс лікарні. При цьому Фонд не здійснює збір на приватні банківські картки та не збирає готівкові кошти. Все відбувається винятково на підставі безготівкових розрахунків.

Надходження та витрати спецфонду обліковуються щодня, а щопонеділка Фонд оприлюднює тижневий звіт у створеній групі «Спецфонд «СтопВірус» – Херсон» про те, скільки від кого надійшло пожертв, про призначення відповідних витрат і залишок невитрачених коштів.

Для впевненості людей щодо доброчесності оголошених намірів і дій створено спостережну раду спецфонду «СтопВірус», до складу якої увійшли авторитетні та знані у Херсоні представники бізнесу, медичної сфери та громадськості.

Чи не найважливішою у такий критичний час є координація зусиль влади, бізнесу, громадськості. Розуміючи це, Фонд «Захист» підписав Меморандум про координацію дій щодо попередження поширення вірусу з Херсонською обласною державною адміністрацією, співпрацює та координує дії з антикризовим штабом Херсонської області. Важливо, що при цьому Фонд самостійний у своїх рішеннях й не зазнає впливу жодної з політичних партій, якогось окремого великого бізнесу або влади.

Уже за підсумками перших двох тижнів функціонування спецфонду на його рахунок надійшло майже 36 тис. грн від населення. Не залишився осторонь і місцевий бізнес, демонструючи соціальну відповідальність. Наприклад, медичний центр «Taurt-Medical» пожертвував 10 тис. грн, а ресторан «Мускат» вирішив перераховувати на спецфонд «СтопВірус» 10% виручки від замовлень доставки готових страв.

Завдяки пожертвам благодійників інфекційній лікарні, яка першою приймає хворих, уже передано 50 захисних костюмів для лікарів і замовлено виготовлення ще 50-ти таких засобів захисту.

Громада «толокою» вирішує проблеми, а філантропія стає інструментом активізації людей. Доводиться долати й труднощі. На хвилі боротьби з коронавірусом активізувалися шахраї. Ось лише один приклад: у соцмережі «Вконтакті» людина збирала кошти на свою приватну картку, посилаючись на те, що це цільові для проєктів «СтопВірус» у Херсоні та Вінниці.

Єдиний рецепт убезпечитися від аферистів – ретельно перевіряти інформацію про благодійний фонд, який повинен мати свій сайт із контактними даними, установчими документами, податковими та поточними звітами і не перераховувати пожертви на приватні банківські картки.

«Ситуація, в яку потрапила наша область, Україна і світ – ще один лакмусовий папірець людяності, вміння долати стереотипи і об’єднуватися: бізнесу, громадськості, владі, ЗМІ, всім. Найвища цінність Фонду – довіра людей, тому досягти успіху можна винятково через прозорі дії, зрозумілі для людей інструменти, підзвітність і публічність. Саме так і діємо!», – зазначила голова правління Фонду громади Херсона «Захист» Лариса Польська.

Матеріал підготовлений у межах кампанії боротьби з коронавірусом: «Фізичне дистанціювання. Соціальна згуртованість!». Якщо ви хочете поділитися історією успіху локальної ініціативи, що бореться з наслідками пандемії в громадах, будь ласка, напишіть нам на пошту [email protected].

Контакти

  • Польська Лариса Михайлівна
  • БО «Фонд громади міста Херсон «Захист»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.