bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Учні закладів професійної освіти на шляху розвитку своїх бізнес-ідей
14.02.2020

Завершуючи цикл публікацій, присвячених рецептам успіху учасників тренінгів, що відбувалися в межах проекту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», розповідаємо історії учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які досягли результатів у веденні власної справи. Вони отримали знання від своїх викладачів, котрі, в свою чергу, перейняли навички сертифікованих майстер-тренерів із багаторічним міжнародним досвідом.

Крім того, участь у тренінгах посилила спроможність закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що брали участь у проекті «Публічно-приватне партнерство для поліпшення сантехнічної освіти», що фінансувався Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва і ТОВ «Геберіт Трейдінг» та виконувався Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Міністерства освіти і науки України.

***

Ірина Губіна, 19 років, м. Острог, Рівненська область:

- Участь у тренінгу «Генеруй бізнес-ідею» збіглася із завершенням навчання у Рівненському професійному ліцеї. Саме після цього тренінгу я замислилася над тим, щоб стати підприємницею.

Я повернулася у рідне містечко Острог і відкрила власну справу – пройшла офіційну реєстрацію, отримала необхідні документи й зараз орендую частину студії краси, де надаю перукарські та послуги з візажу.

В процесі навчання за програмою «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес» я отримала багато практичних рекомендацій, якими успішно скористалася. Завдяки тренінгу я знала про можливі перешкоди заздалегідь, і це допомогло уникнути багатьох неприємностей ще на старті.

Зараз я бачу, що задоволених клієнтів кожного місяця більшає – це додає мені наснаги ставати професійнішою та рухатися далі, адже рекомендації клієнтів – найкраща реклама. До того ж на старті свого бізнесу я започаткувала традицію пільгових цін для людей літнього віку, бо на красиві та якісні послуги заслуговують усі жінки, незалежно від віку і соціального статусу.

Вважаю, що для того, аби досягти успіху в підприємництві, потрібно любити свою справу, розвиватися, докладати максимум зусиль і не забувати, що на все потрібен час і терпіння. Великого успіху за один місяць не збудуєш.

Микита Міщанець, 18 років, с. Візирка, Лиманський район, Одеська область:

- Я займаюся кулінарною справою в кафе-бар «Корчма». Ми готуємо гарячі та холодні закуски, перші та другі страви, борошняно-кондитерські вироби, напої. У весняно-літній період плануємо виготовляти морозиво. На сьогодні у нас двоє найманих працівників.

Почалося з того, що ми готували їжу вдома, а потім продавали її обабіч траси. Там у сезон збору врожаю зернових культур шикувалися вантажівки, і ми пропонували водіям їжу та напої.

Після тренінгу в мене виникла ідея для бізнесу. Я запропонував її своєму родичу, у якого було належне приміщення. Він погодився, і ми розробили план подальшого втілення ідеї в життя.

Тренінг «Генеруй бізнес-ідею» допоміг мені, перш за все, засвоїти теорію. Я її опрацював та зробив висновки з власного досвіду. У мене навіть з'явився азарт, адже, допомагаючи іншим, я можу покращувати дійсність навколо.

Перешкодами на шляху до мрії були фінансові труднощі, а також страх розпочати. Довелося думати, де взяти гроші і як їх потім повернути. Крім того, у випадку з моїм бізнесом не просто було з оформленням усіх належних документів. Однак із партнером обов’язки можна розділити й ефективніше виконувати ті чи інші завдання, досягаючи результату.

Аліна Рокунь, 19 років, м. Рівне:

- Я навчаюся у Рівненському професійному ліцеї за професією перукар-візажист. Зараз поєдную навчання й обслуговування своїх клієнтів у салоні краси. Крім того, там же навчаю інших візажу. Після завершення ліцею планую започаткувати власну справу.

Тренінг «Генеруй бізнес-ідею» вселив віру у те, що займатися бізнесом можна і зовсім не так страшно, як здавалося до цього. Мені дуже подобається моя професія, адже перукар-візажист є досить затребуваним фахом.

Було корисно дізнатися про те, як розвинути підприємницькі риси, вивчити своїх клієнтів та й узагалі поговорити про власний бізнес у стінах навчального закладу.

Головне – це віра в себе та в те, що можна і треба рухатися вперед. Не бійтеся своїх клієнтів! Вони тільки допомагають ставати кращими.

Матеріал опублікований у рамках проекту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці у співпраці з Ресурсним центром ГУРТ за фінансування уряду Данії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.