bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтерська група «Бойові бджілки- Combat bees»
26.12.2017

Матеріал опубліковано в рамках серії публікацій, присвячених історіям успіху учасників 6-ї Всеукраїнської школи самодопомоги, яка проводилася за підтримки Ресурсного центру ГУРТ.

З 2014 року волонтерська група працює з воїнами АТО та їхніми родинами. Учасники з Вінниці, працють в громадській організації «А-ВЕСТА».

Зустрічі з нашими клієнтами відбуваються в офісі організації, в госпіталі ветеранів або в дружніх кав’ярнях міста. Як правило, ми зустрічаємось групою один раз на два тижні – це зумовлено тим, що багато наших клієнтів живе за межами міста і частіше не можуть приїздити. В середньому на зустрічі приїздить від 5 до 15 учасників – в залежності від їхніх потреб та можливостей. Теми зустрічей стосуються реалізації прав наших клієнтів, вирішення приватних проблем в громаді, де вони зараз проживають, в родинах.

Ідею проведення ГСД нам подарував портал ГУРТ, завдяки проведенню Школи самодопомоги. Раніше у нас було багато спілкувань сам на сам, перенаправлень до соціальних служб, юристів організації, психологів. Але – саме досвід проведення груп самодопомоги є одним із найуспішніших. До участі в групах долучаються діючі вояки, які приїздять у відпустку, ветерани АТО, їхні родини. З ними ми маємо тісні контакти ще з початку війни. Трапляється, що вони залучають до участі своїх друзів, які потребують допомоги, спілкування, обміну досвідом.

Як відбуваються зустрічі. Наприкінці роботи групи самодопомоги ми узгоджуємо дату та час наступної зустрічі, загально окреслюємо тему. Трапляється, що тема змінюється, оскільки можуть змінюватись «болючі теми». Наприклад, - одна із зустрічей була запланована на тему пошуку себе в мирному житті, але учасник на початку запропонував поговорити про те, як переживати втрати. Найбільше досягнення – це знайшовся формат, в якому можна обмінюватися досвідом, відчувати себе вільним у спілкуванні, в повному обсязі використати формат «рівний рівному». Особливо вразливими для нас є теми особистих стосунків – люди отримали важкий, травматичний досвід – це стосується не лише подій війни, але й подальших травм, розчарувань, нерозуміння в суспільстві та власній родині. Тому важливо навчатися жити з «новим багажем», знаходити компроміси та шляхи розв’язання конфліктів, цінувати нові надбання.

Про «граблі». Такі зустрічі не варто робити дуже публічними. Можливо, хоча б на першому етапі. Тому оголошення в групах про проведення зустрічі поки що вважаємо зайвими. Ми практикуємо смс-розсилку з нагадуванням нашим учасникам. Також важливо донести учасникам, що саме вони є головними «визначальниками» тем, про які варто говорити – тобто ми цілком покладаємось на їхню ініціативу і добру волю.

Враження учасників:

  • «Я бачив, як зустрічають побратимів. По телевізору. У мене все було не так. І це було дуже прикро та образливо. Я завжди, постійно про це думав. На групі зрозумів, що не тільки мене зустрічали без оркестру і букетів. Багато людей добиралися перекладними, автостопом, і вдома при зустрічі їм не робили свята. І я зрозумів, що нічого страшного в тому немає. Справжнє життя не завжди таке як в телевізорі».
  • «Після повернення розлучився з дружиною. Це було дуже важко. Почав зустрічатись з іншою жінкою і постійно винив себе і за те розлучення, і за нові стосунки. Поговорили - і я зрозумів, що це не тільки моя історія. Таке може траплятись і в мирному житті. І ніхто нікому не винен. І ще – я ніколи так не говорив з людьми про свої проблеми і свої почуття».
  • «Можна спокійно відверто говорити без чарки».

Лариса Полулях, Галина Рудик

ВОГОІ А-ВЕСТА, ВГ Бойові бджілки-COMBAT BEES

[email protected]

067 700 50 76

093 00 67 617

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.