bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інформаційний тюнинг для громадських організацій: рецепт успіху від МО «Нова генерація»
26.11.2016

«Інформаційний тюнинг» - цей принцип народився під  час реалізації проекту «Інформаційне суспільство: розвиток цифрового потенціалу мережі районних ІГС», який здійснювався за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Пропонуємо розуміти його, в першу чергу, як розвиток громадської організації через посилення інформаційного та цифрового  потенціалу та спроможності громадських активістів  представляти діяльність ГО в своїй громаді.

Шляхи представлення для кожної організації можуть бути різними. Це індивідуальний набір інструментів та можливостей. Важливо обрати саме той інструмент та канал комунікації, який максимально наблизить громадську організацію до стратегічних цілей своєї діяльності.

Для громадського активіста це означає вдосконалюватися, розвивати власну інформаційну спроможність представляти свою громадську організацію та громадську діяльність в інформаційному просторі громади через використання сучасних цифрових технологій та впровадження в роботу елементів соціального маркетингу з широким використанням відео та текстових матеріалів, комплексних стратегічних рішень та через власне самовдосконалення як лідера думки.

Стає очевидним, що розвиток громадської організації залежить від рівня оволодіння цифровими технологіями як у внутрішній, так і у зовнішній діяльності. Сьогодні діючі на безкоштовній основі цифрові сервіси та інструменти можуть значно полегшити роботу активіста. Так, це потребує специфічних знань та умінь, проте результат того вартий.

Під час реалізації проекту «Інформаційне суспільство: розвиток цифрового потенціалу мережі районних ІГС» в рамках навчальної програми та експертної підтримки вдалося поширити знання про інформаційні та цифрові технології серед представників понад 50 громадських організацій та ініціативних груп з Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Заходи проекту надали поштовх та потрібні знання громадським активістам розвивати свої громадські організації, створювати власні інформаційні ресурси, ставити перед собою стратегічні цілі та поступово їх досягати.  

Учасники проекту створили власні інформаційні ресурси,  сторінки своїх гомадських оганізацій у соціальній мережі Facebook та власні Youtube канали.

Одним із успішних результатів проекту стала підтримка активістів із Білозерського району Херсонської області у розвитку місцевої  громадської журналістики та  інформаційного ресурсу БілозеркаІнфо.

Представниці Білозерського районного осередку Херсонської обласної молодіжної громадської організації «Молодіжний центр регіонального розвитку» були учасницями тренінгової програми в рамках нашого проекту. Ідею створення порталу виношували вже давно, проект надихнув їх далі поглиблювати свої знання та скориставшись можливостями  інших проектів, вони стали ініціаторками створення ресурсу БілозеркаІнфо (bilozerka.info).

Для підтримки цього інформаційного  ресурсу та на запит громадських активістів району було проведено навчання про створення інформаційних повідомлень використовуючи принцип «Мова простих слів». Також в рамках нашого проекту вдалося експертно підтримати V Школу соціальної активності, що мала на меті  навчити активних громадян Білозерського району висвітлювати життя своїх громад. Було проведено майстер-клас про  переваги та можливості громадянської журналістики для місцевих активістів.

Як результат синергії* багатьох проектів та ініціатив, цілеспрямованої та наполегливої роботи активістів громада Білозерського району отримала незалежний інформаційний ресурс БілозеркаІнфо де кожен мешканець району може написати статтю  про те, що відбувається у його селі, що турбує людей, які заходи проводяться, і самостійно розмістити на порталі.

*Синергія: проект «Інформаційне суспільство: розвиток цифрового  потенціалу мережі районних ІГС» +   Школа гіперлокальних ком’юніті-медіа + підтримка   чеської організації NESEHNUTI + проект «Сприяння розвитку громадянської журналістики в областях України» = інформаційний ресурс БілозеркаІнфо створений та розвивається. 

Активісти громадської організації «В  єднанні сила» створили у соціальній мережі Facebook загальнодоступну групу «Любимівка-в Єднанні Сила» (http://bit.ly/2fQl60J) . Ця група створена для мешканців, друзів та гостей селища Любимівка Каховського району Херсонської області з метою інформування членів громади  про місцеві новини та ініціативи, історію селища, досягнення,  цікаві проекти та потреби у допомозі. Зараз група налічує 137 учасників, систематично оновлюється. Активісти Любимівки в цій групі піднімають важливі для громади питання, зокрема про відновлення стадіону в селищі Любимівка, про привернення уваги до екологічних проблем (паління листя), про початок громадського обговорення змін до генерального плану, про реформи на місцевому та державному рівні.

Учасниця проекту, ініціаторка створення Благодійного фонду «Майбутнє Херсонщини»  створила сторінку фонду у соцмережі Facebook (http://bit.ly/2gh4wrr)  та Youtube канал (http://bit.ly/2fzh2Rp) «Майбутнє Херсонщини», через який просуває проекти організації.

Громадський діяч Андрій Селецький з Нововоронцовки Херсонської області, також учасник проекту, створив  власний каналу Youtube (http://bit.ly/2gsoJts), де розповідає про історичну реконструкцію подій Другої світової війни, яку організовує представлена ним громадська організація Нововоронцовський Військово-історичний клуб “Правий берег”. Більшість відеоматеріалів каналу створена Андрієм самостійно за підтримки експертів нашого проекту.

На новоствореному Youtube каналі (http://bit.ly/2gh69Ft) Херсонського обласного центру «Успішна жінка» можна побачити відеосюжети про діяльність цієї організації.

На Youtube каналі (http://bit.ly/2gxndaD)  громадської організації «Здоров’я громади», який було створено під час проекту, можна побачити сюжети з життя громади с. Олексіївка Голопристанського району Херсонської області. Слід сказати, що відеосюжети на каналі створені активістами організації.

Учасники проекту представники громадських організацій «Сила Єднання» () з Миколаєва та “Інститут Демократичних Ініціатив” з  м. Вільногірськ Дніпропетровської області створили  сторінки своїх громадських організацій у Фейбук.

Ми навели лише деякі приклади використання громадськими активістами учасниками проекту інформаційно-комунікаційних технологій у просуванні своїх громадських організацій та  проектів в інформаційному просторі громади. Це стало можливим після  відповідного навчання та експертної підтримки в рамках проекту  ”Інформаційне суспільство: розвиток цифрового потенціалу мережі районних ІГС” .

Досвід реалізації проекту показав, що у громадських організацій є велика  потреба розвивати власну інформаційно-комунікативну та цифрову спроможність, щоб стати   видимими у інформаційному просторі своєї громади. Тому громадським організаціям потрібна експертна підтримка та допомога в оцінці власного інформаційного та цифрового потенціалу.

Принцип «інформаційного тюнінгу» допоможе громадським організаціям оцінити власний інформаційний  потенціал та потреби, побачити всі наявні можливості та перспективи,   спланувати, які саме інструменти потрібні для досягнення поставленої мети та не розпорошувати часові та людські ресурси організації.

Інформаційний тюнінг - це комплексний підхід до розвитку громадської організації, який базується на інформаційній стратегії в основі якої лежить стратегія розвитку громадської організації.

Якщо громадська організація прагне розвиватися, ставати впливовою та впізнаванішою, слід починати зі стратегії розвитку організації, на її основі формувати інформаційну стратегію організації та діяти відповідно до обраного маршруту. Громадським активістам  варто активніше шукати та залучати експертів для оцінки потенціалу власної організації в тому числі інформаційного та цифрового потенціалу.

 Молодіжна громадська організація “Нова генерація” вже не перший рік консультує та допомагає громадським організаціям розвивати власний організаційний та інституційний потенціалі, популяризує та навчає представників ГО корисним цифровим та інформаційним технологіям, допомагає розробляти стратегічні плани розвитку ГО та Інформаційні стратегії. З власного досвіду скажемо,  що так, змінювти підходи іноді важно, консерватизм може пресилити, бо є страх, що не вийде освоїти та впровадити новітні технології. Ми переконались, використання інфолрмацйних та цифрових итехнологій розширює можливості громадської організації, полегшує комунікаційні процеси, що в свою чергу забезпечує кращу узгодженість дій та оптимізує витрати часу,  що  позитивно впливає на  роботу всієї команди.

Застосування принципу «інформаціного тюнінгу»  допоможе  ефективно та екологічно використовувати цифрові технології  та інструменти у внутрішній та зовнішній діяльності громадської організації.

«Граблі», на які не варто наступати, -  точно не слід гнатися за кількістю інформаційних ресурсів організації, розвивати все одразу, накручувати лайки, платити за рекламу. Цінність соціальних проектів в тому, що вони працюють для людей, а не для ботів.

Контакти

Коментарі

Анна Живцова   2698 днів тому   #  

Молодцы! Очень хорошая задумка! Так держать!

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Малицький   2694 дні тому   #  

Шановна пані Наталю, радий можливості знову з Вами поспілкуватися бодай через "електронку".
У нас проблема: наша екологічна організація видає екологічну газету, але на волонтерських засадах набирають її непрофесонали. Чи не можете порадити, як би їм підвищити ІТ грамотність?
З повагою, Олександр Малицький 093-5549446

  •   Пiдписатися на новi
Дорофеева Наталія    2694 дні тому   #  

Доброго дня, пане Олександре! Буду рада допомогти! Це моя е-пошта [email protected] , надішліть будь-ласка на мою пошту адреси Ваших колег, які працюють над створенням газети. Мені важливо з вами зв"язатися та проговорити яка саме допомога вам потрібна. До зв"язку!

  •   Пiдписатися на новi
Естер Андріяко   2694 дні тому   #  

Хоч я теж учасник (для громадських колег), але щиро підтримую УСІХ інших і кажу усім вам, що ВИ - МОЛОДЦІ! Так тримати!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.