bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Історія успіху ГСД «Гуртом легше»: об’єднання у групи здатне змінити долі людей
19.11.2016

В рамках Місяця підтримки української армії ГУРТ пропонує читачам ознайомитися з історією успіху учасниці 5-ї Всеукраїнської школи самодопомоги, яка проводилася Бородянським Центром соціально-психологічної реабілітації населення за підтримки Ресурсного центру ГУРТ та Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО. Про свої досягнення розповіла соціальний педагог Центру соціально-психологічної реабілітації населення та його інформування з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи м. Коростень Вікторія Обиход.

***

Обєднання у групи здатне змінити долі людей», – саме з таким гаслом в мене виникло бажання створити ГСД «Гуртом легше» для учасників антитерористичної операції. Першим поштовхом до організації саме такої групи стало отримання сертифікату 5-ї Всеукраїнської школи самодопомоги, яка проходила у Бородянському центрі соціально-психологічної реабілітації населення у квітні 2016 року. Завдяки школі я здобула необхідні теоретичні та практичні навички організації таких груп.

Уже 10 квітня 2016 року в дружній атмосфері відбулася перша зустріч учасників АТО в Центрі соціально-психологічної реабілітації. Учасники групи прагнули поділитися інформацією, роздумами, досвідом, підтримати один одного і просто поспілкуватися, знайти нових друзів, які теж пережили схожі життєві ситуації. Всі вони зіштовхнулися з проблемою адаптації до мирного життя після повернення із зони АТО.

Під час зібрань колишні військові обговорюють питання щодо отримання пільг учасниками АТО (статус учасника бойових дій, оздоровлення, земельні ділянки, стоматологічні послуги, навчання, безкоштовний проїзд), послуги психолога й юрисконсульта, святкування Дня захисника Вітчизни, дозвілля та інші теми, які турбують кожного із членів групи. Учасники антитерористичної операції виявили інтерес до групової взаємодії та своїми зусиллями стимулюють  один одного до саморозвитку й поліпшення життєвих обставин.

У свою чергу координатор виконує важливу роль, адже вона допомагає учасникам АТО об’єднатися, здійснює пошук нових членів, проводить тренінги й використовує в роботі з цією категорією клієнтів спеціально розроблені бесіди, заняття та вправи, спрямовані на поліпшення емоційного стану кожного з членів групи та налагодження відносин між учасниками АТО, до кожної зустрічі готує важливу та цікаву інформацію, роздатковий матеріал й електронні книжки. У Центрі соціально-психологічної реабілітації ми також запрошуємо ветеранів АТО до участі у клубі «Соціальний кінотеатр», де вони переглядають фільми і діляться враженнями від них.

Будучи учасником групи самодопомоги, можна отримати потрібну інформацію, поділитися ідеями та вибудувати свою стратегію з вирішення певних проблем, отримати підтримку від інших, хто має схожі негаразди, розповісти про свій досвід та знання, отримати пораду експертів, які також беруть участь у роботі групи, нормалізувати свої почуття, врешті гарно провести час.

Учасники антитерористичної операції та члени їхніх сімей, які долучаються до зустрічей ГСД «Гуртом легше», збираються в Коростенському центрі соціально-психологічної реабілітації населення та його інформування з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи кожен тиждень, у неділю. На сьогодні кількість учасників коливається від 12 до 15 осіб.

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

  • Вікторія Обиход
  • Ініціатор ГСД «Гуртом легше»
  • [email protected]
  • +380980854430

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.