bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активізація громади переселенців із Чорнобильської зони в Україні: досвід ГУРТа
24.03.2016

Починаючи з 1995 року, Ресурсний центр ГУРТ займається розвитком місцевих громад в Україні, підвищуючи їхню спроможність та ефективність.

Протягом 2011-2014 років ГУРТ реалізував низку проектів, які допомагали впровадженню змін у громадах Київщини, зокрема: «Нові можливості для сільських громад, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастроф» та «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття». Однією із цільових груп під час реалізації цих проектів була громада Нового Корогоду.

Село Новий Корогод Бородянського району Київської області засноване у 1986 року для переселенців із Чорнобильської зони, яким у результаті техногенної катастрофи довелося залишити домівки. Як згадує сільський голова Нового Корогоду Ольга Михальова, переселенцям було важко адаптуватися до нових умов. Розрив зі звичним соціальним середовищем призвів до низки проблем – соціальних, матеріальних і психологічних. Невелика підтримка з боку держави не вирішувала ситуації, що склалася. Місцевий бюджет формувався насамперед із дотацій, тому за його рахунок ніякого розвитку громади бути не могло. Крім того, залежність населення від пільг призвела до патерналістської системи поведінки.

Упродовж 2011-2014 років ГУРТ сприяв комплексній трансформації громади Нового Корогоду за допомогою інноваційних компонентів громадського розвитку ГУРТа:

  • розбудови спроможностей органів місцевого самоврядування та представників інститутів громадянського суспільства через надання менторської підтримки впродовж усіх етапів реалізації проектів та робота над вдосконаленням діяльності органів місцевого самоврядування
  • залучення членів громади до участі в місцевому управлінні й плануванні, яке допомогло подолати ключові проблеми, зокрема, небажання представників громади брати участь у громадському житті
  • документації діяльності самоврядування і досягнутих результатів із метою створення прозорої системи прийняття рішень на місцевому рівні.

Протягом 2011-2014 років громада розробила план розвитку, на основі якого вдалося впровадити ініціативи, що сприяли розбудові громади. Ці ініціативи спрямовувалися на забезпечення соціальних, економічних і культурних прав.

У рамках проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття» громада Нового Корогоду отримала грант на заснування парково-культурної зони «Новокорогодський вернісаж».

«Реалізація проекту дала можливість об’єднати громаду. Серед жителів села панувала зневіра, доки не з’явилися перші результати. Створення спортивно-ігрового майданчика об'єднало інтереси декількох поколінь і поклало початок підвищенню активності громади. Своїми діями нам вдалося «заразити» частину тих, хто спочатку сумнівався у можливостях активістів-першопрохідців», – зазначила сільський голова Нового Корогоду Ольга Михальова.

«Під час розвитку парково-культурної зони «Новокорогодський вернісаж» була заснована організація «Пролісок», яка продовжує ефективно функціонувати і після завершення проекту. Протягом реалізації ініціатив активність громади зростала. Якщо на початковому етапі середній вік активної частини населення становив 40-50 років, то згодом вдалося залучити молодь. Під час вирішення проблем громади ми об’єднали разом місцевих лідерів, владу, підприємців та інших жителів села. Варто відзначити, що в створенні дитячого-спортивного майданчика брало участь більше 70 осіб, а це, безсумнівно, є значним показником для населеного пункту чисельністю близько 500 жителів», – прокоментувала голова громадської організації «Пролісок» Парасковія Кипрель.

Після створення спортивно-ігрового майданчика жителі села змогли організувати хореографічний гурток, побудувати міні-котельню при школі, реорганізувати систему опалення у приміщенні сільського акушерського пункту. У приміщенні школи створили музей, де зібрали історичні та етнографічні пам'ятки краю. Також у результаті співпраці членів громади вдалося відкрити дитячий садок, що дозволило селянам влаштовуватися на роботу поза межами Нового Корогоду. Жителям села вдалося самостійно організувати вивіз сміття, а розбудова парково-культурної зони «Новокорогодський вернісаж» продовжується й надалі.

В результаті усвідомлення можливості впровадження змін громада почала проводити регулярні збори села. Сільський голова вважає, що поступовими та, на перший погляд, невеликими діями громаді вдалося досягнути суттєвих змін.  

Серед планів громади щодо подальшого розвитку: створення зеленого театру, вирішення проблеми із покращенням якості питної води та розвиток підприємницької діяльності.

Успішна реалізація проектів, що впроваджувалися ГУРТом, сприяла згуртованості громади, про що свідчать результати виборів сільського голови, на яких Ольга Михальова отримала підтримку 94% селян.

Громада Нового Корогоду всупереч багатьом об’єктивним деструктивним факторам вирізняється високим рівнем громадської активності та ефективності місцевого самоврядування. Досвід громади використовувався під час навчальних візитів «Моделі розвитку сільських громад», що реалізовувалися ГУРТом у рамках проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури» за фінансової підтримки Українського фонду соціальних інвестицій.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.