bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Село Сукачі: «Наше ноу-хау – творчі майстерні на свіжому повітрі»
29.04.2015

ГУРТ продовжує публікувати рецепти успіху від громад-учасниць проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті». Цього разу презентуємо історію села Сукачі Іванківського району Київської області.

***

Село Сукачі після аварії на Чорнобильській АЕС стало тим місцем, яке прихистило евакуйованих із небезпечних територій людей. Переселенці вже давно стали частиною єдиної дружньої родини, хоча і досі село залишається мовби поділеним навпіл – та його частина, яку люди обживали майже тридцять років тому, зберегла назву Нові Ладижичі.

У 2011 році відбулося остаточне єднання: люди з обох кутків селах почали спільно відзначати день села Нові Ладижичі, яке припадає на день святих Петра і Павла. Відтоді щороку громада збирається біля невеликого ставка, який в народі називають «Акваріум», готують юшку та особливі пампушки під назвою «мандрики», а також влаштовують собі розваги.

Ще більше поглибити зв'язок всередині громади допомогли наші спільні дії у межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп:  багатство через різноманіття». Увагу вирішили сконцентрувати на створенні нових можливостей для творчого розвитку підлітків та молоді нашого села. Таким чином вирішили подбати про культурну складову життя Сукачів, про відродження місцевих традицій і створення творчої майстерні.  

Місце для цього визначилося ніби саме собою – берег згаданого ставка «Акваріуму». Однак починати довелося з банального прибирання. Під час суботника люди знищили стихійні сміттєзвалища та посадили молоді дерева. Згодом на березі побудували дві альтанки, сцену, поставили паркові лавки. Ці об’єкти стали не просто місцем відпочинку, а й творчим та навчальним осередком – там волонтери громадської організації «Молодіжне об’єднання «Активна молодь» влаштовували уроки малювання та навчали народним звичаям і обрядам усіх охочих.

Творчі майстерні на лоні природи, урочисте відкриття яких відбулося влітку 2014 року, разом із святкуванням Дня села припали до серця багатьом, бо заняття там знайдеться завжди і для кожного. Для малечі як альтернативу комп’ютерним іграм волонтери організували рухливі ігри та естафети на свіжому повітрі. А разом із тим діти спостерігають за роботою творчих майстерень і охоче долучаються до них.

Активними учасниками проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп:  багатство через різноманіття» стала місцева влада, а саме голова сільської ради Петро Коноваленко, секретар сільської ради Ніна Давиденко; представники громадської організації «Молодіжне об’єднання «Активна молодь» Юлія Безнощенко, Богдан Пантилієнко, Тамара Безнощенко, Марія Руль, Катерина Волочай, Катерина Демченко, Марія Бурч, Катерина Труш; завідувач сільського клубу Ірина Дегтяр.

«Після закінчення проекту ми будемо продовжувати роботу творчих майстерень, розширювати перелік гуртків та шукати нових майстрів для реалізації свіжих ідей та здійснення наших мрій. Найбільшу користь реалізація проекту нам принесла тим, що ми нарешті зрозуміли – разом ми сила і спільними зусиллями можна зробити навіть неможливе», – президент ГО «Молодіжне об’єднання «Активна молодь» Юлія Безнощенко.

 

Публікація підготовлена в межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.