bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Навчальна програма «Формування спроможних самодостатніх сільських територіальних громад»
15.02.2016

Голови сільських та селищних рад, лідери громадських організацій Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької і Харківської областей запрошуються до участі у навчальній програмі «Формування спроможних самодостатніх сільських територіальних громад».

Чому сільські громади в Україні занепадають? Чому за наявності таких величезних природних та людських багатств, села, замість того, щоб ставати окрасою і гордістю України, територіями з найвищою якістю життя, осередками культури, здорового способу життя та сталого розвитку, перетворюються в сировинні придатки і резервації для «люмпену»? Чому місцеве самоврядування на рівні сільських/селищних рад так і не стало реальним інструментом народовладдя? Що має відбутися в сільських громадах, щоб вони почали відроджуватися?  З існуючого вже досвіду, створюючи кластери сільського розвитку, Україна може «вбити двох зайців» і спрацювати на випередження: відродити сільські громади і отримати високоякісний, дорогий, конкурентоздатний національний продукт – «Здорову Громаду». 

Мета навчальної програми:

  • Ознайомити лідерів об’єднаних сільських/селищних громад з методами і засобами Програми Розвитку Сільської Громади.
  • Передати успішний досвід створення та функціонування інституцій громадянського суспільства в селах.
  • Заохотити до використання на практиці кластерної моделі і стратегічного управління об’єднаними сільськими громадами. 

Навчальні цілі:

Поглибити розуміння учасників процесу децентралізації, познайомити з основними підходами та «Концепцією реформи місцевого самоврядування в Україні», ходом впровадження реформи в Україні. -Надати практичні рекомендації та передати досвід щодо налагодження співпраці з регіональними (обласними) організаціями та установами з метою підтримки сільського розвитку, просування та захисту прав сільських громад. - Передати досвід мобілізації внутрішніх ресурсів громади та формування інституцій громадянського суспільства. Досвід стратегічного управління та реалізації проектів. - Познайомити учасників з лідерами громади смт. Гриців та навколишніх сіл, які об’єднуються на засадах партнерства і взаємовигідної співпраці. - Представити досвід Кластеру Сільського Туризму «Оберіг» як інноваційного продукту, здатного змінювати обличчя сільських територій і стати економічним і культурним «локомотивом» для виходу з кризи. - Познайомити учасників з принципами кластерної моделі регіонального розвитку. -Продемонструвати модель самодостатньої спроможної сільської громади та досвід діагностики потреб, ініціювання, розробки та реалізації програм та проектів сталого розвитку сільських громад. Приміряти цю модель до сільських громад, які представляють учасники, і визначитися з кроками, необхідними для її адаптації.

Питання, що вивчатимуться учасниками під час програми:

  • Поглиблення розуміння учасників процесу децентралізації, ознайомлення з основними підходами та «Концепцією реформи місцевого самоврядування в Україні», ходом впровадження реформи в Україні.
  • Надання практичних рекомендацій та передача досвіду щодо налагодження співпраці з регіональними (обласними) організаціями та установами з метою підтримки сільського розвитку, просування та захисту прав сільських громад.
  • Передача досвіду мобілізації внутрішніх ресурсів громади та формування інституцій громадянського суспільства; досвіду стратегічного управління та реалізації проектів.
  • Знайомство учасників з лідерами громади смт. Гриців та навколишніх сіл, які об’єднуються на засадах партнерства і взаємовигідної співпраці.
  • Представлення досвід Кластеру сільського туризму «Оберіг» як інноваційного продукту, здатного змінювати обличчя сільських територій і стати економічним і культурним «локомотивом» для виходу з кризи.
  • Ознайомлення учасників з принципами кластерної моделі регіонального розвитку.
  • Представлення моделі самодостатньої спроможної сільської громади та досвіду діагностики потреб, ініціювання, розробки та реалізації програм та проектів сталого розвитку сільських громад. Адаптація цієї моделі до сільських громад, які представляють учасники, і визначення кроків, необхідних для її адаптації.

Учасники програми ознайомляться з роботою таких організацій і установ:

Агрооселі, організації та установи м. Грицева та м. Хмельницький

Учасниками цієї програми можуть бути:

  • голови сільських та селищних рад
  • лідери громадських організацій

 Вимоги до кандидатів:

  • бути громадянином України;
  • проживати і працювати у Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Полтавській, Сумській області, або на підконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей;
  • мати щонайменше три роки досвіду роботи;
  • бути готовим розробити і втілити План дій за тематикою програми у своїй організації/громаді;
  • мати відповідні повноваження (спроможності) для реалізації розробленого в ході навчальної програми плану дій;
  • бути готовим поширювати набуті знання та навички серед колег, партнерських організацій, громадськості тощо.

Чому важливо взяти участь у програмі?

Участь у програмах дозволить кожному учаснику підвищити свій професійний рівень, обмінятись практичним досвідом з колегами з інших регіонів України, встановити корисні контакти з іншими членами професійної спільноти та сприятиме особистому і кар’єрному розвитку.

Програма передбачає суто практичний аспект: розробку кожним учасником власного плану дій для вирішення чи запобігання тієї чи іншої проблемної ситуації та його подальше втілення в своїй організації/громаді. Хоча безпосереднє фінансування у рамках проекту для здійснення плану дій не надається, проте набуті навички визначення цілей, побудови плану дій і написання проекту й існуючі нині можливості для отримання фінансування сприятимуть успішності впровадження розроблених планів.

Основна мета всіх навчальних програм – консолідація та розвиток українського суспільства через обмін найкращими практиками та досвідом між різними регіонами України та створення професійних спільнот експертів у відповідній галузі.

Кожен з учасників має чітко усвідомлювати проблему, що існує в його/її організації (установі) і бачити шляхи її вирішення чи запобігання й мати відповідні повноваження для реалізації розробленого в ході навчальної програми плану дій.

Як проходитиме навчальна програма?

Кожна навчальна програма розроблена індивідуально і покриває необхідне коло питань для вивчення учасниками, які заявлені як цільова група програми. Вона проходитиме в одному чи кількох регіонах (областях), де варто повчитися досвіду вирішення відповідних проблем, яким присвячено навчальну програму,  і передбачає відвідання низки організацій та установ. Як правило, маршрут подорожі учасників пролягатиме через Київ, і тому для кожної групи передбачено проведення орієнтаційної зустрічі-тренінгу та заключного дебрифінгу в Києві. Загалом тривалість кожної програми становитиме, як правило, до 7 днів. Кожна з програм розрахована, як правило, на 10 учасників. Вони відбиратимуться на конкурсних засадах.

Пропоновані навчальні програми реалізуються випускниками проектів «Громадські зв’язки» (Community Connections) і «Навчальні програми професійного зростання» (Participant Training Program) USAID, які брали участь у подібних програмах обміну у США чи європейських країнах, і з урахуванням власного досвіду участі розробили такі програми для передачі місцевого українського досвіду вирішення тих чи інших питань на рівні місцевих громад.

Вартість участі в навчальній програмі

Усі витрати, пов’язані з участю в навчальній програмі, покриватимуться Консорціумом із удосконалення менеджмент-освіти в Україні» за рахунок коштів проекту «Примирення в українському суспільстві: від енергії протесту до енергії творення», що здійснюється за підтримки Уряду Великої Британії, чи будуть відшкодовані учасникам (наприклад, вартість проїзду після надання оригіналів проїзних документів). 

Як взяти участь в програмі?

Для участі у тій чи іншій програмі необхідно заповнити он-лайн Анкету кандидата для участі в програмі на сайті  www.ceume.org.ua у терміни, вказані в описі програми та на сайті, і надіслати отримані по електронній пошті після заповнення анкети документи на вказану адресу.

Для заповнення анкети необхідно 1) зареєструватися на сайті www.ceume.org.ua, ввівши як логін діючу електронну адресу; 2) зайти в свою поштову скриньку і підтвердити реєстрацію, натиснувши на посилання, що надійшло після реєстрації; 3) на сайті www.ceume.org.ua обрати програму, на яку бажаєте зареєструватися, і в кінці опису програми натиснути на кнопку «Заповнити анкету» і перейти до заповнення анкети. Найважливішою є остання частина анкети – з питаннями щодо мотивації участі в програмі, прохання давати на запитання якомога докладніші аргументовані відповіді.

Навчальні програми організовані в рамках проекту «Примирення в українському суспільстві: від енергії протесту до енергії творення» - Програма запобігання конфліктів, сприяння стабільності та безпеці в Україні за фінансової підтримки Уряду Великої Британії.

Останній день подання 25 лютого 2016 р.

Контакти

  • Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні
  • (044) 248 7239
  • 248 7249
  • http://ceume.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.