bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прийом заявок на участь у міжнародному молодіжному проекті «Історія починається в родині…»
02.04.2015

Родина є однією з найважливіших структур
суспільства, до яких ми належимо.
Родини складаються з різних поколінь,
які мають власні історію та спогади.

Міжнародний дім зустрічей молоді в Освенцимі, Фундація Нижньосаксонських місць пам’яті/Miсце пам’яті Берґен-Бельзен, Міжнародна громадська організація “Основи свободи” у співпраці з Фондом ім. Фрідріха Еберта у Варшаві запрошують молодь віком 18-19 років взяти участь у польсько-німецько-українському проекті «Історія починається в родині...» Заявки приймаються до 25 травня.

Проект ставить кілька навчальних цілей:

  • Познайомитись з історичним контекстом в трьох країнах крізь призму спогадів в родинах, дослідити, як формувалась пам’ять в родинах.
  • Поглянути та зрозуміти нашу родинну історію в більш широкому контексті через знайомство з історіями родин учасників з Польщі, Німеччини, України.
  • Усвідомити уроки минулого, що дозволить поєднати незагоєне минуле з теперішньою ситуацією у світі, а також спробувати побудувати модель кращого майбутнього, розуміючи причинно-наслідкові зв’язки.
  • Зрозуміти цінність як родинної історії, так і самої родини у більш широкому розумінні.

В межах проекту молоді люди років досліджуватимуть тему родини та історії. Нашу увагу буде зосереджено на пам’яті про Другу світову війну з особливим акцентом на нацистських злочинах. Теми родини та історії ми будемо розглядати з двох перспектив: родини у історії та історії в родині.

Під час зустрічей у Німеччині, Польщі та в Україні учасники відвідають місця пам’яті Берґен-Бельзен (колишній концентраційний табір) і Аушвіц-Біркенау (колишній концтабір смерті), а також місця пам’яті у Львові. На підставі різних джерел учасники дізнаються про долю сімей, що постраждали від німецької та радянської окупаційної політики, а також політики знищення в Європі.

На семінарах ми розглянемо питання, про що і яким чином у наших родинах відбувається діалог між поколіннями про історію та яким чином формується історична свідомість. У Німеччині під час майстерні на тему усної історії учасники опанують техніки проведення інтерв’ю, щоб під час другої частини семінару в Польщі поділитися з групою інформацією та досвідом, отриманим під час дослідження вибраних родинних історій. На третій зустрічі в Україні учасники проекту обговорять власні відкриття під час проекту у форму діалогу.

Через розкриття різних родинних історій ми продемонструємо, як окремі покоління в Польщі, Німеччині та Україні пам’ятають про минуле, які схожі й відмінні риси з’являються всередині кожної країни та між країнами.

Проект є відтворюваним за задумом і спирається на спільні зустрічі та навчання молоді з Польщі, Німеччини та України. Діяльність проекту сприятиме утвердженню ідеалів демократії у молодих людей та спільнот, з яких вони походять, а також зробить внесок у просування фундаментальних цінностей, розвитку міжнародної співпраці та порозуміння.

Результати проекту будуть публічно представлені у вигляді онлайнової виставки зібраних учасниками родинних історій.

До участі в проекті запрошуються молоді люди віком 18-19 років, які:

  • цікавляться історією II світової війни, а також темою суспільної та культурної пам’яті про ці події;
  • хочуть проводити дослідження на тему долі власної родини під час ІІ світової війни та у післявоєнні роки і готові поділитися пам’яттю про ці події в родині, а також готові поділитись отриманим досвідом в групі;
  • хочуть взяти участь у спільному польсько-німецько-українському проекті, результати якого будуть задокументовані та стануть доступні широкій громадськості.

Дати та місця проведення семінарів:

  • 23-29 серпня 2015 р.: перша частина семінару (Oлдау, Німеччина)
  • 23-30 жовтня 2015 р.: друга частина семінару (Освенцим, Польща)
  • 19-25 березня 2016 р.: третя частина семінару (Львів, Україна)*

* Просимо звернути увагу, дата семінару може змінитись протягом реалізації проекту.

Робочі мови: англійська, польська, німецька, українська.

Фінансове забезпечення:

В межах проекту ми забезпечуємо отримання візи для в’їзду в Польщу та Німеччину, проїзд від Львова до Берґен-Бельзена та Освенцима, а також зворотну дорогу, проживання, харчування, а також місцеві поїздки. Просимо учасників покрити витрати, пов’язані з проїздом до Львова (плацкарт/купе/2 клас потягу або автобус). Учасники мають власноруч отримати у разі потреби закордонний паспорт, а також придбати страховий поліс.

Умови участі:

  • обов’язкова участь у всіх трьох частинах проекту;
  • добре володіння англійською мовою. Частина програми відбуватиметься національними мовами або з перекладом, частина – англійською мовою.
  • дійсний закордонний паспорт.

Щоби взяти участь у проекті просимо подати онлайнову заявку до 25 травня 2015 р. Про результати відбору ми повідомимо до 15 червня 2015 р.

(!) Будь ласка, слідкуйте за оновленням інформації на нашій сторінці: http://www.iofc.org/uk/zaproshuyemo-vziaty-uchast-u-proekti-istoriya-pochynaetsia-v-rodyni.

Контакти:

Олекса Стасевич, координатор в Україні
Тел.: +380 67 622 7218, +380 50 309 7997
E-Mail: [email protected]

Олег Овчаренко, координатор в Україні
Тел.: +380 67 276 8826
E-Mail: [email protected]

Проект здійснюється Міжнародною громадською організацією “Основи свободи” та Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром “Європейський клуб” як частина програми “Україна активна: загоєння минулого” спільно з Міжнародним домом зустрічей молоді в Освенцимі (Польща), Фундацією Нижньосаксонських місць пам’яті/Miсце пам’яті Берґен-Бельзен (Німеччина).

Logos

Проект фінансується Фондом польсько-німецької співпраці молоді(link is external) та Фондом Фрідріха Еберта у Варшаві(link is external).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.