bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Навчальний курс фасилітаторів
08.11.2011

Темпи розповсюдження ВІЛ-інфекції в Україні, на жаль, не дають приводу для оптимізму. Додатковий виклик для громадських організацій, які працюють в області первинної та вторинною профілактики розповсюдження ВІЛ-СНІД, є те, що інфекція досить непомітно для широкого загалу лишила свої основні «ареали» розповсюдження (так звані «групи ризику») і стала реальною небезпекою для «звичайного» суспільства.

З іншого боку, в суспільстві також спостерігається певна інформаційна втома від тематики ВІЛ-СНІД, бо існує стійке помилкове уявлення про те, що про це вже всі все знають. Таким чином маємо певний парадокс, коли «звичайне» суспільство ніби то добре інформоване про ризики ВІЛ-СНІД, а з іншого боку, це ж суспільство стає все більш вразливим до інфекції. Саме цей парадокс постійно вимагає від державних та недержавних інститутів, які працюють у сфері боротьбі з ВІЛ-СНІД, нових, цікавих та інновативних підходів до профілактики ВІЛ-СНІД, які можуть привернути увагу та вмотивувати цікавість інформаційно перевантаженого суспільства. Саме таким «свіжим» інформаційним та сенсибілізуючим інструментом профілактики ВІЛ-СНІД є розроблена та популярна в Німеччини методика під назвою «Маршрут безпеки».

«Маршрут Безпеки» – це сучасний комунікативний інструмент з питань репродуктивного здоров’я, який безпосередньо націлений на профілактику ВІЛ/СНІДу та ІПСШ. Він поєднує низку комунікаційних та тренінгових напрацювань з інтерактивними іграми в рамках мобільного заходу. Основний набір складається з п’яти станцій, на кожній з яких висвітлюється актуальна тема з життя молоді. Теми, які висвітлюються в «Маршруті Безпеки», допомагають пов’язати власні життєві ситуації та досвід учасників з особистим ризиком інфікування ВІЛ та ІПСШ.

Переваги «Маршруту Безпеки» перед іншими сучасними профілактично-освітніми програмами для молоді:

  • максимально відповідає реальним потребам та інтересам учасників;
  • ініціює рівноправний діалог;
  • спонукає учасників до активної взаємодії;
  • окрім пізнання та інтелектуального розвитку, звертається до емоцій;
  • залучає особистий досвід учасників, аналізує реальні ситуації з повсякденного життя;
  • допомагає учасникам виробити власні профілактичні стратегії для уникнення інфікування ВІЛ та ІПСШ.

Ексклюзивне право розповсюдження оновленої версії «Маршруту безпеки» в Донецькій області має «Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій», представники якої з грудня 2010 брали активну участь у розвитку та адаптації інструменту до українських реалій. З листопада 2011 року по травень 2012 «Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій» в рамках пілотного проекту ««Маршрут Безпеки» в Донецькій області – інновації в первинній профілактиці ВІЛ-СНІД в регіоні» за підтримки Німецького товариства з міжнародного співробітництва проводитиме пілотні «Маршрути безпеки» в різних містах Донецької області; пріоритетними містами реалізації пілотного проекту є – Маріуполь, Макіївка, Донецьк, Харцизьк та Костянтинівка.

Для участі в проекті оголошується конкурс фасилітаторів, які спочатку навчаться методу «Маршруту безпеки», а потім безпосередньо проводитимуть його в різних містах Донецької області спільно з «Українською мережею освіти дорослих та розвитку інновацій».

Від майбутніх фасилітаторів «Маршруту безпеки» в Донецькій області очікується:

  • відкритість до нового та мотивація розвиватися;
  • бажання працювати з молоддю в якості фасилітатора / тренера;
  • готовність відкрито говорити з молоддю на теми, пов’язані з репродуктивним здоров’ям, методами контрацепції та профілактики ВІЛ-СНІД та ІПСШ;
  • постійне проживання та робота / навчання на території Донецької області (через формат пілотного проекту участь фасилітаторів з інших регіонів є, на жаль, поки що виключеною).

Проживання в одному з пріоритетних міст впровадження «Маршруту безпеки» (Донецьк, Макіївка, Костянтинівка, Харцизьк, Маріуполь) дає:

  • пріоритет в виборі відповідного кандидата, але не є передумовою для участі в програмі;
  • можливість участі в тренінгу для фасилітаторів з 17 по 20 листопада 2011 року в м. Донецьк (дати можуть незначним чином змінитися);
  • участь у всіх модулях тренінгу є ОБОВЯЗКОВОЮ передумовою для участі в програмі;
  • бажання та можливість разом з командою фасилітаторів провести принаймні 5 «Маршрутів безпеки», а також мотивація до участі у всьому проекті з листопада 2010 по травень 2011 року;
  • бажання та можливість сприяти організації принаймні 1 «Маршруту безпеки» в своєму місті / районі / навчальному закладі;
  • бажання взяти участь в 1-денному підсумковому семінарі для фасилітаторів (квітень-травень 2011 року);
  • досвід роботи в області профілактики з ВІЛ-СНІД та глибокі знання в цій сфері є дуже бажаними, але не є передумовою для участі в програмі (в цьому випадку ми очікуємо готовність самостійно та відповідально надолужувати пробіли в необхідних знаннях).
  • досвід тренерської роботи вітається, але не є передумовою для участі в програмі (в цьому випадку ми очікуємо готовність інтенсивно розвиватися в цьому напрямку).

На момент участі в програмі фасилітатор має досягнути 18-річного віку; верхнього вікового обмеження для участі в програмі немає. Планується зібрати команду з представників різних вікових та соціальних категорій, які працюють або навчаються в різних установах, тому робота чи волонтерська участь в певних громадських організаціях не є передумовою для участі в програмі.

Вибрані фасилітатори забезпечуються проживанням (за необхідності) , харчування та навчальними матеріалами в рамках всіх заходів проекту; дорожні витрати (за необхідності) до місць проведення заходів проекту відшкодовуються організаторами в випадку їх попереднього узгодження з координатором проекту. Фасилітатори, які успішно пройдуть теоретичне навчання на тренінгу для фасилітаторів, а також отримають необхідний об’єм практичних знань в принаймні 5 «Маршрутах безпеки», в травні 2012 року отримають сертифікат про присвоєння кваліфікації фасилітатора «Маршруту безпеки».

Для участі в конкурсі фасилітаторів потрібно до 12.11.2011 (включно) надіслати на мейл semyvolos.UNAEDI@gmail.com заповнену анкету кандидата (додається). Всі кандидати будуть інформовані про результати відбору 14.11.2011. В разі необхідності можлива видача офіційного запрошення до участі в тренінгу для звільнення від занять або для оформлення відрядження.

За всіма додатковими питаннями стосовно участі в програмі звертайтеся до координатора проекту ««Маршрут Безпеки» в Донецькій області – інновації в первинній профілактиці ВІЛ-СНІД в регіоні» Наталі Семиволос за електронною адресою semyvolos.UNAEDI@gmail.com або за телефоном 095 18 37 236.

Додаткова інформація:

«Маршрут безпеки» - це інтерактивний профілактичний освітній інструмент, який був розроблений Німецькою Федеральною агенцією просвіти в галузі охорони здоров’я (BZgA) у співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) для профілактичної роботи з молоддю і впроваджується у ФРН з 1994 року як національна кампанія. З 2002 року програму було адаптовано відповідно до місцевого контексту групою міжнародних експертів та успішно впроваджено більш ніж у 20 країнах світу як компонент національних програм первинної профілактики ВІЛ/СНІДу. На території України програма була адаптована протягом 2010-2011 років і отримала назву «Маршрут Безпеки».

«Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ)» є німецькою федеральною організацією, що пропонує рішення для забезпечення політичного, економічного, екологічного та соціального розвитку в умовах глобалізації нашої планети. Іноді працюючи в складних умовах, GTZ сприяє реалізації комплексних реформ та процесів змін. Наша корпоративна мета – стале покращення життя людей.

«Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій» - це всеукраїнська організація, заснована в 2010 році, місією якої є створення сприятливого оточення для розвитку інновацій, нових дослідницьких стратегій та покращених освітніх методологій у сфері освіти дорослих та неформальної освіти. У 2011 році «Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій» координувала всеукраїнську програму неформальної громадської освіти молоді «Майстерня громадської активності».

Контакти

  • Наталя Семиволос
  • ДГО ”Альянс”
  • [email protected]
  • Http://AllianceUA.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.