bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Самодопомога в Донецькій та Луганській областях: на шляху до соціальної згуртованості в колі довіри
27.03.2020

За півроку учасники та учасниці проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади» створили в цільових громадах Донецької та Луганської областей 40 життєздатних ГСД.

Наприкінці вересня – початку жовтня 2019 р. представники та представниці соціальних і соціально-психологічних служб державної і комунальної форм власності та громадських організацій і громадські лідери й лідерки мали змогу відвідати базові тренінги «Організація груп самодопомоги» та оволодіти ефективним інструментом суспільних перетворень.

Програма тренінгу включала методологію створення ГСД, динаміку їх розвитку, правила роботи з цільовими аудиторіями та практичні завдання, які надали учасникам знання, необхідні для створення та ефективного розвитку ГСД у їхніх громадах. Після тренінгів учасники й учасниці повернулися додому та почали активно впроваджувати технологію самодопомоги на місцях.

Протягом усього проєкту фасилітатори новостворених груп самодопомоги перебували на постійному зв’язку із експертами Ресурсного центру ГУРТ та отримували супервізійну підтримку у межах чотирьох хвиль індивідуальних онлайн-консультацій. Завдяки цьому вдалося посилити їхню спроможність та оперативно реагувати на запити.

«Підтримка експертів проєкту відіграла важливу роль у покращенні результатів моєї роботи. Я завжди могла звернутися за порадою й отримати змістовну відповідь. Спочатку створила три ГСД – для внутрішньо переміщених осіб із психологічними проблемами, людей поважного віку з інвалідністю та підлітків, що виховуються в родинах СЖО.

Додатково, крім Слов’янська, ініціювала заснування шести груп для батьків, які виховують неповнолітніх дітей у невеликих громадах уздовж контактної лінії. Йдеться про населені пункти Бахмутського району Донецької області: Берестове, Миронівський, Званівку, Луганське, Верхньокам'янське й Орлівку», – розповіла психологиня БФ «Карітас-Краматорськ» Марина Мартиненко, м. Слов’янськ, Донецька обл.

Зустріч ГСД «Підтримка і зростання», смт. Миронівський, авторка: Марина Мартиненко

Наступного разу фасилітатори груп самодопомоги зустрілися в Києві під час поглибленого тренінгу з навчальним візитом «Підвищення ефективності груп самодопомоги», що відбувся 26-29 листопада 2019 р. Зустріч мала на меті удосконалення навичок організації і функціонування ГСД, а також обмін набутим практичним досвідом між 20 учасниками проєкту.

«Мені подобається, що під час зустрічей груп самодопомоги я нарешті змогла відчути себе не психологом, а звичайною людиною зі своїми проблемами. Це зовсім інший вид співпраці, який розширює можливості.

Окремим досягненням стало створення ГСД «Татусі», які організувалися самостійно, побачивши приклад «жіночих» груп самодопомоги. Тепер вони беруть активнішу участь у житті своїх родин та громади. Цього року у дитячому садку було перше святкування, коли дідів морозів грали чоловіки (сміється, – ред.). Це була приємна несподіванка, і не лише для мене.

У Лисичанську організацією груп самодопомоги займається ще Павло Федик. Було б цікаво поєднати нашу роботу і залучити більше жителів громади до ГСД. Скоро я презентуватиму свої напрацювання на обласному семінарі закладів освіти, аби популяризувати такий формат взаємодії з батьками.

Щоб не переривати зустрічі під час карантину, групи продовжують зустрічатися онлайн вже без моєї участі. Мене це дуже радує, адже згідно з порадами експертів проєкту, потрібно давати учасникам більше самостійності. Хоча важко відпускати їх у власне плавання, тепер у групах з’явилися лідери, які можуть проводити зустрічі», – поділилася практичний психолог Олена Хомич, м. Лисичанськ, Луганська обл.

Паралельно із проведенням груп самодопомоги та участю в навчальних заходах проєкту фасилітатори сформували кластери із розвитку ГСД у своїх громадах та напрацювали плани їх розвитку у вигляді суспільно корисних ініціатив. На конкурсній основі кластери отримали підтримку проєкту у вигляді матеріальних цінностей, потрібних для реалізації їхніх ідей.

«Щоб учасники могли довіритися один одному потрібен тривалий час, тому важливою є системна робота для розбудови довіри. Однак зараз групи стали самостійнішими, і кожен учасник може бути лідером/організатором зустрічі. Отримання матеріальних цінностей як допомоги проєкту підсилює нашу діяльність, надає інструменти та ресурси для подальшого розвитку ініціативи.

Ми шукаємо різноманітні підходи до нашої діяльності та застосування технології самодопомоги у Вугледарі. Наприклад, плануємо розгорнути пошив еко-сумок як вид психологічного розвантаження та соціального підприємництва одночасно. Також для системнішої роботи хочемо створити жіночу громадську організацію, яка займатиметься питаннями профілактики та боротьби з домашнім насильством і допомогою жінкам, котрі страждають від нього», – зазначила членкиня установи «Агенція розвитку Вугледара» Олена Бойко, м. Вугледар, Донецька обл.

Чаювання учасниць ГСД «Жіночий клуб «Кокетка», м. Вугледар, авторка: Тетяна Сігаєва

Створені учасниками проєкту групи самодопомоги разом охопили понад 350 представників вразливих категорій населення у цільових громадах Донецької та Луганської областей. Серед них – жінки та родини, які перебувають у складних життєвих обставинах (наприклад, матері-одиначки, сім’ї, що виховують дітей із інвалідністю, жінки з алкогольною залежністю), внутрішньо переміщені особи, ветерани АТО/ООС, люди поважного віку, працівники бюджетної сфери, які борються з професійним вигоранням, та інші.

«Я сама внутрішньо переміщена особа, тож першу групу самодопомоги заснувала саме для ВПО. Технологія ГСД нова для нашої громади, але вкрай потрібна. Мене дуже тішить отримання підтримки в межах проєкту. Завдяки цьому ми облаштовуємо приміщення для наших зустрічей. Головний результат діяльності ГСД, на мою думку, – це те, що в людей з’явилося відчуття довіри та соціальної згуртованості», – зауважила керуюча справами Нижньодуванської селищної ради Сватівського району Луганської області Наталія Лукащук.

Із історіями створення та роботи груп самодопомоги в цільових громадах Донецької та Луганської областей ви можете ознайомитися у рубриці «Рецепти успіху» на порталі ГУРТ.

Незважаючи на завершення проєкту, учасників/учасниць груп самодопомоги активно долучатимуть до процесів розвитку громади. Одним зі шляхів може бути запрошення лідерів/лідерок ГСД до діяльності робочих груп із громадської безпеки і соціальної згуртованості та інших діалогових майданчиків, що вже існують у громаді. Крім того, ми плануємо розвивати адвокаційний потенціал ГСД і розбудовувати спільноту практиків самодопомоги.

Проєкт «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади» виконувався Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

Сергей Курьянов   1488 днів тому   #  

Добрий день! Дуже цікавить позитивний досвід створення груп взаємодопомоги. Ми в Донецькій облвсьі реалізуємо проект з розвитку в місцевих громадах соціальних сервісів для дітей та сімей з
дітьми в т.ч. ВПО та інвалідністю. У громадах є велика потреба в такого роду самоорганізації та активізації громадянського суспільства. Підкажіть з ким можна зв'язатись з питання передачі пощиивнон досвіду в громадах, методичною підтримкою?! Наперед вдячний [email protected] 0674600323 Сергій

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   1486 днів тому   #  

Добрий день, Сергію!

Щодо позитивного досвіду Ви можете переглянути історії успіху 16 кластерів із розвитку самодопомоги в громадах Луганської і Донецької областей, опубліковані на нашому порталі в цій рубриці: https://gurt.org.ua/recipes_success/ Під кожним матеріалом є контакти засновників.

ГУРТ займається розвитком технології самодопомоги в Україні понад 10 років. Поки можу запропонувати переглянути інтерактивний посібник "Групи самодопомоги", у якому міститься коротка інформація про методологію: https://gurt.org.ua/selfhelp. Інформацію про набір нових груп на тренінги із основ організації ГСД будемо оголошувати на порталі та розсилати в бюлетені.

З повагою,
Катерина

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.