bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інформація для свідомих дій: 2 млн українців почули голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході
20.09.2017

Ресурcний центр ГУРТ завершив реалізацію масштабного медіа-проекту у п’яти східних областях України – Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській та Харківській. Його мета полягала в наданні своєчасної та якісної інформації широкому колу організацій громадянського суспільства щодо стану та потреб громад і вразливих категорій, постраждалих внаслідок конфлікту на Донбасі, використовуючи портал ГУРТ – найбільшу інформаційну мережу ОГС України, що об’єднує понад 35 000 активних громадян.

Минулого тижня під час прес-конференції у Сєвєродонецьку Ресурсний центр ГУРТ презентував відео-ролик та електронні банери, які стали частиною промо-кампанії на підтримку внутрішньо переміщених осіб, акцентуючи увагу на їхньому позитивному внеску в розвиток приймаючих громад. До зйомок долучилися представники потужних донорських організацій, які підтримують ВПО.

В рамках промо-кампанії у п’яти цільових областях 2 вересня 2017 року також відбувся фото-флешмоб #Громада_це, у якому взяли участь понад 1500 громадян. Учасники фото-флешмобу із 10 запропонованих варіантів обирали свою асоціацію до слова «громада» та фотографувалися із нею, виявляючи солідарність із громадянами, постраждалими внаслідок конфлікту на Донбасі. Найпопулярнішими асоціаціями стали слова «розвиток» та «успіх».

Для реалізації завдань проекту ГУРТ створив дієву мережу суспільних репортерів-волонтерів із 5 цільових областей сходу України й навчив їх професійним стандартам висвітлення соціальної проблематики в ЗМІ. Освітній компонент проекту складався із 22 вебінарів та трьох 2-денних воркшопів на актуальні теми журналістики.

«Такі заходи – унікальна можливість для регіональних журналістів отримати нові знання, аби потім застосовувати їх у своїй роботі. У сучасному світі журналіст – це універсальний солдат. Він має володіти широким спектром навичок та знати основи аудіо-, теле- і мультимедійної журналістики. Протягом воркшопу у мене була змога отримати такі знання від досвідчених спікерів, які працюють на провідних телеканалах країни», – Олена Єрмоленко, блогер, журналіст мультимедійного видання «ZI. News» (м. Покровськ, Донецька область).

Протягом року учасники мережі та партнери проекту підготували й опублікували на порталі ГУРТ 550 текстових та 270 аудіо-матеріалів, орієнтованих на висвітлення стану та потреб громад і вразливих категорій, постраждалих внаслідок конфлікту на Донбасі. Серед них чільне місце обійняли рецепти успіху внутрішньо переміщених осіб, які змогли реалізувати себе у нових громадах. Загалом із публікаціями у рамках проекту ознайомилося понад 2 млн користувачів.

Журналістка-волонтерка з Дніпра Марина Бойчук розповіла, що проект допоміг їй переосмислити своє ставлення до внутрішньо переміщених осіб: «Я зрозуміла, що є різні люди й не можна до всіх ставитися однаково. Мені пощастило спілкуватися з тими, хто не те, що не загубилися на новому місці, а навпаки, внесли у приймаючі громади щось нове: організовували акції, розпочинали нову діяльність, навіть залучали не дуже активних місцевих. Не їх змінили обставини, а вони почали змінювати світ навколо себе».

Крім того, Ресурсний центр ГУРТ розробив і запустив безплатний мобільний додаток для суспільних репортерів зі створення й поширення якісної суспільно корисної інформації GURT.Media. Додаток доступний на Google Play та AppStore.

Спеціальний медіа-проект «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України» впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.