bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чому побилися ветеран з «ветераном» у Будинку офіцерів: причини глибші, ніж здається
15.03.2017

Днями в Будинку офіцерів сталася резонансна подія: офіційний захід переріс у бійку. Учасник бойових дій на Донбасі Дмитро Різниченко не стримав своїх емоцій і вдарив Віктора Палія, який виявився генералом-полковником ЗСУ, екс-начальником Національної академії оборони України, та ще й колишнім начальником Головного управління розвідки МОУ. А безпосереднім приводом для бійки стали георгіївські, чи, краще сказати, «колорадські» стрічки. 

Що ж, власне, відбулося? 10 березня в Будинку офіцерів презентували публічний звіт Держслужби у справах ветеранів за 2016 рік. Дмитро Різниченко, відомий активіст і голова ГО «Новий вогонь», намірився відвідати цей захід, про що повідомив напередодні на своїй Facebook-сторінці, закликавши усіх охочих приєднатися.

На заході Дмитро Різниченко підняв питання організації «путінських флешмобів»: «Минулого року на 9 травня в Києві був проведений путінський флешмоб, який стартував у Москві… З «колорадськими» стрічками, з портретами ішов натовп. Такий само флешмоб був проведений на окупованій території в Криму і в Києві. Я з подивом дізнався, що, виявляється, організувала це громадська організація Петра Цибенка. Минулого року, коли ми зустрічали людей з «колорадками», ми думали, що це агенти ФСБ у валізах протягли якісь страшні кошти через кордон, аби тут спонсорувати антиукраїнські ідеологічні операції. А виявляється, гроші на це дала Українська держава вашими руками!».

Суперечка набула обертів під час виступу Петра Цибенка, голови Організації ветеранів України. Він заперечив свою участь в організації акції. За його словами, це був порив душі людей. Дехто з присутніх кинувся захищати честь помаранчево-чорних стрічок. Отут пан Дмитро і наніс удар головою тому з «захисників», хто стояв найближче, – Вікторові Палію.

Інцидент викликав бурхливу реакцію в соцмережах. Одна частина інтернет-спільноти підтримала Різниченка в його емоційному вчинку, інша – різко засудила, мовляв, «ударив вдвічі старшу людину».

На наше прохання, ситуацію прокоментував Андрій Козінчук, військовий психолог, тренер ГО «Побратими»: «Прокоментую не з точки зору етики або націоналізму: правильно це чи неправильно, що Різниченко ударив Палія. Я дуже його розумію з точки зору психології. Людина – доброволець, ветеран, який усвідомлює, що в його країні щось коїться не так. Він не сидить, а хоче діяти. Він однозначно не прийшов туди нанести комусь фізичний удар. Просто він не хоче бути осторонь. Почувши ці всі репліки, зробив те, що зробив.

Добре це чи погано? Це абсолютно природньо. Моральне напруження настільки велике, що потрібно його випускати. Шкода, що воно вилилося саме так. Бо нині не кажуть «ударив Різниченко». Кажуть: «Ударив ветеран бідного дідуся». Це негатив щодо образу ветерана. Я не виправдовую Різниченка, але я розумію, чому він це зробив. Це реакція на стрес, яка вилилась в агресію».

На питання, чи ведеться на рівні держави робота з ветеранами АТО, пан Андрій відреагував досить емоційно: «З точки зору держави робота не просто почалася, а йде семимильними кроками вперед! Єдине – немає результату. Робота – це така штука, яка приносить результат. Процес запущений – витрачають гроші, задіюють фахівців та санаторії, але результату геть ніякого немає. Чому? Тому що немає критеріїв оцінювання. Якщо ми щось робимо, має щось виходити. У цій ситуації результат – тільки на паперах.

Якщо загнати прокуратуру, НАБУ і всіх, кого завгодно, в ці санаторії і подивитися, що вони роблять, то там покажуть документацію, що робота ведеться на надзвичайно високому рівні. І запитайте простого ветерана, який був у цих санаторіях, що змінилося в його житті після такого відпочинку в кращий бік. І він відповість, що абсолютно нічого: їв макарони з котлетами; може, був на масажі. Але комплексної допомоги немає. Отже, поки на державному рівні проводиться дуже багато роботи з нульовим результатом. Але добре, що не в мінус іде. І добре, що поки не заважають працювати громадським об’єднанням, які в цьому знають толк».

Та чи всі громадські об’єднання «в цьому знають толк»? Тобто чи всі вони займаються тим, чим їм належить займатися? Розлогий коментар щодо різновидів та діяльності ГО дав  на своїй сторінці у мережі Facebook Олексій Ліпіріді, керівник Всеукраїнського Центру допомоги учасникам АТО.

 

То не така вже й проста причина бійки в Будинку офіцерів? Запеклі дискусії та коментарі з цього приводу свідчать, що в нашому суспільстві є серйозні проблеми, які не зникнуть самі по собі.

Відео - hromadske.ua

Контакти

Коментарі

Сергій Проценко   2588 днів тому   #  

Вдарили не "бідного дідуся", а вдарили Людину, яка зі зброєю в руках захищала Країну в який народився Дмитро Різниченко. Без цього "бідного дідуся" і Дмитро можливо б не народився...
Слабак ти Дмитро, що не вмієшь стримувати емоції. Питання майбутнього Країни вирішуються не в сфері емоціонального, а в сфері раціонального.
Земляки мої, давайте шукати те, що нас об'єднує, а не те, що роз'єднує.

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Колєснікова   2588 днів тому   #  

Це яку країну зі зброєю в руках захищала ця людина 1949 року народження?

  •   Пiдписатися на новi
Терлецький Петро   2583 дні тому   #  

Такі генерали 1949 р. н. обороняли свій бюджетний пиріг, а не державу, а такі як Дмитро тепер виправляють. 1500000, з яких 60% на ветеранну організацію, по закону! 60%, Карл!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.