bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Учасники конференції ГУРТа визначили інструменти, потрібні для свідомих дій: медіа звіт
14.12.2016

3-4 грудня 2016 року в рамках триденної національної конференції «Соціальні трансформації в Україні: яка інформація та інструменти потрібні для свідомих дій» Ресурсний центр ГУРТ провів захід у форматі відкритого простору.

Під час конференції учасники з різних областей України обговорили актуальні проблеми громад, поділилися знаннями та досвідом. У зв’язку з трагічними подіями останніх років центральними темами відкритого простору стали проекти, пов’язані з проблемами категорій населення, постраждалих внаслідок конфлікту на сході України.

У заході взяли участь представники різних галузей громадянського суспільства, діяльність яких спрямована на вирішення важливих суспільних питань. Впродовж конференції учасники сформували та обговорили 21 актуальну тему, зокрема: медіаграмотність, створення ЗМІ на територіях східних областей, розвиток неформальної освіти, проведення просвітницьких кампаній тощо.

«Я вперше беру участь у відкритому просторі, але мені дуже сподобалося! Нам дали свободу, і ми як дійсно організована група громадських активістів почали діяти. Обговорення в міні-групах на кожній із сесій були дискусійними й палкими. Водночас, ми намагалися знайти спільне, консолідуватися. Внаслідок цього придумали, як провести інформаційні кампанії, щоб, наприклад, не вживати абревіатуру ВПО, а поважати людину і її досвід. Найближчим часом хочемо провести акцію «Я – українець», завдяки чому хочемо консолідувати суспільство», – розповіла голова Благодійного фонду «Галар» Діана Бабова.

Учасники конференції розділилися на шість робочих груп, відповідно до своїх зацікавлень та задля ефективнішого обговорення. Не зважаючи на новизну формату, учасники одразу активно долучилися до обговорення та вирішення важливих проблем.

«Якщо говорити саме про захід, він дуже незвичний. Тренінг зазвичай асоціюється з ментором, який ходить, розповідає, що треба робити. А відкритий простір надзвичайно оригінальний, оскільки люди говорять на ті теми, які для них актуальні. Мені цікаво, до чого це призведе і як потенціал учасників із різних областей України може бути реалізований», – поділився враженнями волонтер та журналіст «Громадське телебачення Харків» Олексій Свід.

Робочий час конференції розподілили на п’ять дискусійних сесій, аби учасники могли долучитися до обговорення декількох тем, що зацікавили їх найбільше. Вони також отримали змогу обговорити проблематику інформаційного висвітлення конфлікту на сході України та надання достовірної інформації щодо стану та потреб громад і вразливих категорій, постраждалих внаслідок російсько-української війни.

«На конференцію ГУРТа я приїхала з Харкова. Тут дійсно цікаво, а отримана інформація дуже важлива. Тема переселенців для мене найближча, оскільки моя сім’я також постраждала внаслідок конфлікту на сході України. Я вважаю, що вкладення здібностей, знань і часу в реалізацію проекту, який допоможе внутрішньо переміщеним особам всередині країни, – це найправильніше рішення. Тому чудово, що ГУРТ координує подібні проекти і запрошує зацікавлених осіб до їх реалізації», – поділилася волонтерка ГУРТа Ксенія Шепеленко.

Психолог полтавського військового шпиталю Тетяна Романенко підкреслила важливість вибору тем для обговорення самими учасниками: «Відкритий простір дав мені нові враження з проведення навчання для громадських активістів. Я дізналася, що можна обговорювати не лише одну тему, а одразу 20. Кожен може знайти ту тему, яка йому цікава, або запропонувати власну. Так легше знайти однодумців, почути іншу точку зору і знайти шляхи вирішення актуальних проблем».

Громадські активісти активно обговорювали та пропонували різні підходи. Керівник ГО «Life-Vision», учасник ІV Школи самодопомоги Ігор Рєзнік відзначив важливість конференції ГУРТа як інструменту для згуртування лідерів громадянського суспільства: «ГУРТ зібрав разом багато соціально активних людей із новими ідеями. У форматі відкритого простору мені здається цікавим те, що дуже багато аспектів і різних сфер задіяні в обговоренні. Маємо  чотири сесії, у кожній сесії по 6 груп. Велика варіативність запитань і підходів, люди з різних сторін обговорюють питання, дискутують, знаходять рішення. Приємно бачити, що такі заходи відбуваються в Україні, що ГУРТ збирає людей, які прагнуть змін і кращого майбутнього».

Учасники не зупинилися на обговоренні та створили проектні групи для вирішення проблем. В результаті обміну знаннями та досвідом учасники сформували протоколи, які містять реальні проекти та кроки для їх втілення. Представники громадського сектору згуртувалися в проектні команди однодумців і розробили плани для реалізації поставлених завдань. Як результат, учасники створили 20 робочих груп, у рамках яких передбачено реалізацію важливих суспільних ідей.

Керівник відділу соціальної роботи Слов’янського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вікторія Саврон відзначила важливість конференції для самоорганізації: «Під час Відкритого простору ми відчули себе господарями своїх планів, самі могли ставити запитання і при цьому ніхто нікому не нав’язував своєї думки. Було дуже цікаво поспілкуватися з людьми з великим досвідом. Сама система відкритого простору надзвичайно важлива для самоорганізації, якої зараз дуже не вистачає, оскільки ми часто чекаємо рішень від когось. Під час відкритого простору найголовніше – це люди. Навіть не думала, що метод, де відсутній ментор, може призвести до таких позитивних результатів».

«В конференції бере участь 40 осіб, які обговорюють 21 питання. Така велика кількість тем говорить про те, що в учасників є велике прагнення до дії та зміни ситуації в Україні. А відкритий простір – це «велосипед» на якому учасники можуть пришвидшити свій рух до дій та знань», – зазначив експерт з організаційного розвитку та фасилітатор із багаторічним досвідом Джо Тьопфер.

Усі напрацювання учасників сформували книгу, яка стане помічником для реалізації конкретних проектів у громадах.

Національна конференція «Соціальні трансформації в Україні: яка інформація та інструменти потрібні для свідомих дій» організована Ресурсним центром ГУРТ у партнерстві з Інститутом соціального менеджменту «Схід-Захід» (Німеччина) та за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні в рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.