bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активний та креативний відпочинок: безкоштовні можливості зелених зон
16.08.2016

Парки Києва пропонують жителям міста більше, ніж раніше. Завдяки зусиллям активістів та небайдужих громадян зелені зони столиці перетворюються на своєрідні коворкінги. ГУРТ розповідає, де під відкритим небом займатися спортом, переглянути кіно чи посадити дерева.

ВОРКАУТ

Все нове - добре забуте старе! В Україні знову набувають популярності вуличні заняття спортом. Наші батьки не відвідували спортивні зали чи фітнес-секції, а займалися спортом на турниках та влаштовували ранкові пробіжки. Такі заняття спортом абсолютно безкоштовні. Протягом останніх декількох років у більшості міст України з'явилися вуличні спортивні зали з тренажерами і турниками, доступ до яких має кожен.

В Києві такі місця можна знайти у Гідропарку, парку Партизанської слави, парку «Феофанія», на Бульварі Верховної Ради, 21-б, у Солом'янському лісопарку, на Вирлиці (вул. Вербицького, 30-б), стадіоні «Старт» (Шолуденка, 26-28), праворуч від Центрального входу у парк імені Рильського тощо.

Особливо цікавим є спортивний майданчик UNIBOX, який створено для громади міста Києва й встановлено на Оболонській набережній. Цей спортмайданчик є першим в Україні пересувним тренувальним боксом, на базі якого можна займатися функціональним багатоборством (гімнастика, легка та важка атлетика, crossfit, ігрові види спорту та інше). У визначений час, за розкладом, на спортивному майданчику проходять тренування з сертифікованими тренерами з використанням додаткового обладнання (є в наявності у тренера).

І, звісно, з появою соціальних мереж, з'явилися десятки спільнот, у який ви зможете знайти собі напарника для будь-яких спортивних занять, якщо не бажаєте займатися наодинці. Нещодавно з цієї метою українські розробники навіть запустили спеціальний додаток Fitior.

КІНОТЕАТРИ ПІД ВІДКРИТИМ НЕБОМ

Переглянути улюблену кінострічку у київських парках сьогодні можна жителям різних районів Києва. Зокрема, у парку імені Пушкіна неподалік кіноактивісти влаштували вуличний кінотеатр «Белые качели», на Співочому полі можна провести НІЧ кіно. Кінотеатр розташувався і на березі Дніпра.

Нещодавно, 6 серпня, ГО «Парк Наталка» відкрила оновлений літній кінотеатр у парку «Наталка» неподалік Оболонської набережної. Тепер у лісопарковій зоні щоп’ятниці та щосуботи на вас чекає великий екран, потужний проектор, нова аудіосистема, понад 200 місць для сидіння і все те ж відкрите небо над головою. Активісти покращують кінотеатр кожного дня, але все одно залишають його безкоштовним.

ГРОМАДСЬКІ САДИ

Живий простір

Хаб міського садівництва у зеленій зоні біля старих теплиць ВДНГ створений громадським об'єднанням «Україна. Всесвіт. Майбутнє» спільно з інтернет-виданням DreamKyiv. Це простір для спільного вирощування овочів і зелені. Можна завести навіть власну грядку. Живий простір пожвавлює дозвілля киян лекціями про озеленення міста та тематичними майстер-класами, можливістю відпочити на м’якій траві під співи пташок та познайомитися з однодумцями. 

Cади 31В1

У саду-городі на практиці можна побачити приклади контейнерів та ящиків для рослин спеціально для публічного простору, маленьких балконів і підвіконь.  Для дорослих працює літній лекторій із рослинництва та сталого фермерства - зустрічі з українськими фермерами, органік-практиками та збирачами насіння старих сортів. Діти-дослідники щодня спостерігають, як ростуть ягоди, овочі та навіть можуть висадити улюблені рослини на своїй грядці. Сад також надає послуги з догляду за домашніми рослинами. Перший в Україні курорт для рослин допоможе зберегти офісні та домашні рослини під час вашої тривалої відпустки.

Сквер Небесної Сотні

Вперше в Україні овочевий город в центрі столиці висадили на місті смітника ГО «Місто-сад» у Сквері Небесної Сотні. Починаючи з березня, силами волонтерів було прибрано тони сміття у Сквері, розпочато юридичні процеси по поверненню землі у власність міста, вирізано самосів, вирівняно ділянку, завезено землю, розбито доріжки, висаджено дерева, газон, громадський город. На стіні біля скверу розташований 100-метровий портрет Сергія Нігояна, автор якого - всесвітньо відомий португальський митець Алешандро Фарту - присвятив його усім героям Майдану. Сучасні українські художники Анна Сорокова і Тарас Ковач створили тут унікальний дитячий майданчик, зроблений винятково з натуральних матеріалів після аналізу дитячих мрій та бажань.

Самосад

Зусиллями місцевої громади та небайдужих жителів Києва на місці пустиря в кварталі від метро Контрактова розгорнувся проект екологічного парку. Для створення конструкцій саду використовується в основному вторсировина - ящики, піддони, використані порожні ємності.

Ідею розвитку громадського саду підтримують працівники ЖЕКів та адміністрації ресторанів, які знаходяться неподалік. Жителі міста не лише тішаться затишком  саду у центрі Києва - люди долучаються до розбудови самосаду, даруюючи непотрібні ящики, пісочницю-трансформер, спеціальну урну з пакетами для прибирання за собаками, або віддають свій вільний час для висаджування рослин та облаштування території.  Як зазначають ініціатори проекту, «Самосад» - це молодший брат всесвітньо відомих «Садів Принцес» в Берліні і громадських садів на Манхеттені в Нью-Йорку.  

Контакти

Коментарі

дмитрий иванов   2795 днів тому   #  

Місцеве самоврядування Латвії та перспективи використання досвіду в Одеській області:
http://forumtp.net/novosti-ukrainy/item/173096-mistseve-samovryaduvannya-latviji-ta-perspektivi-vikoristannya-dosvidu-v-odeskij-oblasti

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.