bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтерство без обмежень: спільні дії людей з інвалідністю задля розвитку суспільства
03.12.2015

Існують стереотипи, що волонтерами різних громадських організацій стають люди, які не мають своїх проблем і беруться за проблеми інших. Але насправді головним рушієм більшості громадських ініціатив, як правило, стає особистий досвід людей, часто досить болючий. Коли людям вдається самостійно або з чиєюсь допомогою розв’язати, здавалося б, невирішуване життєву завдання, вони прагнуть ділитися знайденим рішенням з усіма, хто цього потребує. Саме про таких волонтерів та їхні організації ГУРТ розповідає сьогодні, у Міжнародний день інвалідів. Люди з інвалідністю, як і всі небайдужі до суспільних проблем, об’єднуються задля спільних дій, взаємодопомоги та підтримки одне одного.

Благодійний фонд розвитку комп'ютерних та інформаційних технологій для інвалідів «АІК»

Головна мета фонду – створити в Україні умови гідного та безбар'єрного життя в суспільстві людей із обмеженими фізичними можливостями. Керівниками і членами фонду є люди з інвалідністю 1 і 2 групи важких форм фізичних захворювань або травм. Свої цілі і завдання фонд реалізує за допомогою сучасних інформаційних технологій, завдяки яким вони допомагають людям із інвалідністю проходити реабілітацію, вчитися, працювати, брати участь у політичному і громадському житті, захищати свої права, займатися творчістю, отримувати корисну інформацію, спілкуватися і знаходити друзів. Організація сприяє всьому, що розширює життєвий простір людей з інвалідністю, і допомагає їм здобувати навички для самостійного життя.

Ресенчук Юлія, президент Благодійного Фонду «АІК»:

- Всі керівники фонду – люди з інвалідністю. Молодь без інвалідності також долучається до роботи, але переважно під час разових акцій. У тих, хто особисто зіштовхувався з проблемами обмежених можливостей, сильніша мотивація, а тому вони глибше переймаються нашими ідеями та діяльністю. Завдяки спільним зусиллям членів організації функціонує портал invak.info, де відбувається обмін інформацією між людьми з інвалідністю та суспільством. Тут розміщені найсвіжіші новини про події, акції і заходи у сфері руху інвалідів, інформація про організації інвалідів, актуальні конкурси, гранти, різні способи реабілітації, база даних нормативних документів. Нашим девізом є слова Теодора Рузвельта: «Роби те, що можеш, із тим, що маєш, там, де ти є.

Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Група активної реабілітації»

Громадська організація людей з інвалідністю створена на засадах добровільності, гуманності, гласності, спільності інтересів і рівності прав її членів, покликана здійснювати заходи по сприянню активній реабілітації людей з ураженнями хребта та спинного мозку, які користуються інвалідною коляскою, що виражається у задоволенні та захисті законних соціальних і професійних інтересів членів Організації. Активна реабілітація – це комплекс заходів, спрямованих на самообслуговування, максимальну незалежність у повсякденному житті та побуті, інтеграцію та суспільну активність людини, що зазнала травми чи захворювання хребта й спинного мозку. Основними складовими процесу активної реабілітації є фізична, психологічна та соціальна реабілітація.

Віталій Пчолкін, організатор Табору активної реабілітації:

- Перший табір активної реабілітації відбувся в Україні майже 25 років тому і мав удосталь проблем, починаючи з ментальних бар’єрів щодо питань інвалідності у Радянському союзі, закінчуючи матеріально-технічною базою. Звісно, фінансові питання виникають упродовж усієї діяльності «Групи активної реабілітації», адже без багатьох надзвичайно дорогих матеріалів табір провести фактично неможливо. Але воно того варте, адже саме завдяки таборам з’явилася перша українська активна коляска, виготовлена за шведським зразком. Крім того, абсолютно всі в нашій організації є волонтерами і працюють на громадських засадах – волонтери з та без інвалідності чи інструктори й організатори. Це чудова можливість набратися досвіду та підтягнути лідерські якості, більшість інструкторів є активними громадськими діячами у себе в регіонах, і саме обмін досвідом на таборах є рушійною силою роботи вдома.

Львівське обласне відділення Українського фонду «Реабілітація інвалідів»

Львівське відділення українського фонду реабілітації інвалідів було засноване у 1991 році. Саме ця організація започаткувала в Україні програму активної реабілітації осіб із травмою хребта і ураженням спинного мозку. Відтоді була започаткована програма підготовки фахівців фізичної реабілітації.

Ярослав Грибальський, голова правління ЛОВ Українського фонду «Реабілітація інвалідів»:

- Ми проводимо табори активної реабілітації осіб, які отримали травму хребта і ще не навчилися жити в умовах інвалідності. Також організація займається подоланням проблем, пов’язаних із архітектурною недоступністю. Завдяки проекту «Реформування соціальних служб в Україні» за підтримки уряду Канади ми мали нагоду ввести в Україну поняття «універсальний дизайн». Наша організація також активно впроваджує інклюзивну освіту для дітей із особливими потребами в Україні.

Ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд

Ініціаторами створення громадської спілки стали лідери громадських організацій інвалідів з п’яти регіонів України. Головна мета – реалізація та захист законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних прав, інтересів та потреб осіб з інвалідністю по зору, а також сприяння у забезпеченні належних умов  для їх самореалізації, здійснення заходів щодо соціального та правового захисту, реабілітації, залучення до суспільно корисної діяльності, занять фізичною культурою і спортом.

Олеся Перепеченко, Президент громадської спілки:

- Люди допомагають один одному зробити перший крок до впевненого та успішного життя в соціумі, подолати складнощі обміну інформацією із навколишнім світом. Вся діяльність спілки проводиться людьми з функціональними порушеннями зору, адже вони, як ніхто інший, розуміють проблеми й потреби інших людей із інвалідністю. Звісно, є волонтери й без інвалідності, проте їх небагато. Важливо розуміти, що люди з порушеннями зору такі ж, як і всі інші. Їх не треба жаліти, їм не потрібно нав’язувати свою допомогу. Достатньо простого спілкування і прийняття такими, якими ми є. 

Підготували Ольга Кавецька та Леоніда Пономарьова

Контакти

Коментарі

Віталій Пчолкін   3062 дні тому   #  

Дякую за висвітлення теми, хотілося б ще зазначити, що волонтером у ГАРі може бути будь хто, варто лише заповнити анкету на сайті. Повірте, це дуже цікавий досвід, зовсім не, що ви уявляєте)) Пан Ярослав також є і Головою Правління ВГО "Група активної реабілітації", саме тому діяльність тих двох організації можна вважати спільною, так як офіційний статус ГАР отримав лише в 2008 році)

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3062 дні тому   #  

Дякуємо за доповнення :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.