bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Всесвітній день громадської дії в Кіровограді (медіа-звіт)
21.05.2015

У Кіровограді регіональним співорганізатором Всесвітнього дня громадської дії, що відбувався 16 травня 2015 року паралельно в 55-ти країнах світу, було Молодіжне громадське об’єднання «Центр»

Акція проводилася з 12:00 до 20:00 на площі Героїв Майдану, в Ковалівському парку, Дендропарку та в приміщенні Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості. Активісти й волонтери запитували людей, чи вільні вони говорити, організовуватися та діяти в Україні. Всього в Кіровограді вдалося опитати 194 респонденти. Результати опитування дивіться нижче.

 

Найпоширенішими поясненнями до відповіді «Так» були:

  • я живу у вільній країні
  • маю власний досвід організації та проведення масових заходів
  • брала участь в соціальних акціях
  • вільно висловлюю свої думки;
  • вдається реалізовувати наміри на конституційних засадах 

Поясненнями до відповіді «Ні» були наступні:

  • тому що це майже нереально
  • у зв’язку з подіями в країні
  • в Україні немає свободи слова

Причинами відповідей «Не знаю» були

  • все залежить від того, наскільки питання, яке ми висвітлюємо, збігається із позицією держави
  • не замислювалися над цим

Більшість респондентів особливу увагу звернули на свободу висловлювання та дії, хоча самі ж і зазначали, що громадяни, навіть маючи таку можливість, часто не використовують її. Також опитані зауважували, що для міста характерна певна громадянська пасивність. Свідченням цього стало те, що з невідомих причин близько 30% кіровоградців відмовилися брати участь в опитуванні. Дещо меншим був відсоток тих, хто відмовився фотографуватися.

Задля популяризації Всесвітнього дня громадської дії 15 травня з 10:00 до 16:00 в межах святкування Днів Європи в Україні відбувся «Єврофест-2015», який дав змогу ознайомити містян з акцією та запросити всіх бажаючих до участі. Захід організував і провів Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості.

Довідка

Всесвітній день громадської дії (Global Day of Citizen Action) відбувався одночасно в більше, ніж 55 країнах світу. Його ініціатором вже другий рік поспіль є Всесвітній альянс за громадську участь CIVICUS, в Україні ж акцію реалізовував Ресурсний центр ГУРТ за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва. Акція з нагоди Всесвітнього дня громадської дії в Україні охопила 10 обласних центрів: Вінниця, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Київ, Одеса, Полтава, Черкаси, Суми. 

Контакти

Коментарі

Олена Приліпко   3211 днів тому   #  

Вважаю, що запропоноване в анкетах питання „Чи вільні Ви говорити, організовуватися та діяти в Україні?” є досить важливим і кожен свідомий громадянин повинен його задати собі. Активісти й волонтери, які проводили таке опитування, спонукали громадян задуматись над такими простими і, водночас, важливими речами.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.