bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Альтернатива лекціям: безплатна неформальна освіта з вивчення мов
29.09.2014

Мова - найважливіший засіб спілкування. Знання мов відкриває безліч можливостей для розвитку, більшість прагне опанувати кілька мов. Проте курси є досить дорогими, тому ГУРТ вирішив поділитися альтернативними і безплатними ресурсами для вивчення мов.

Огляд можливостей розпочнемо з української мови.

Для тих, хто хоче покращити свої знання рідної мови, діють безплатні експрес-курси. Їхня основна мета – підвищення загального рівня володіння державною мовою у місцевостях, де сферу її вживання звужено.  Курси вже функціонують  у 17 містах – Вінниці, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Калуші, Києві, Кіровограді, Кременчуці, Луганську, Миколаєві, Одесі, Севастополі, Сумах, Харкові, Херсоні, Черкасах. Більше інформації можна отримати за посиланням https://www.facebook.com/MovaKursy.

Вивчити мову онлайн

Щоб оволодіти іноземною мовою, не обов'язково записуватися на курси та взагалі виходити з дому. Натомість можна скористатись численними онлайн-ресурсами.

English

Сайтів для вивчення англійської мови багато, ми виділили декілька з них:

BBC Learning English – ресурс з подкастами англійською, згрупованими за певною тематикою. Кожна з розмовних тем містить епізоди-подкасти, пов’язані спільним сюжетом. Крім того, портал пропонує матеріали з бізнес-англійської, цикл завдань із лексики, граматики, фонетики та багато іншого.

bbc.co.uk/worldservice/learningenglish 

Breaking News English. На цьому сайті викладач Шон Бенвіль викладає нові навчальні матеріали за мотивами новин. Кожен випуск містить диктанти, вправи на аудіювання та лексичні завдання. Окрім того, Бенвіль публікує у вільному доступі безліч інших матеріалів, розроблених ним самостійно – наприклад, добірку про історію президентів Америки, уроки про відомих особистостей та про героїв фільмів.

http://www.breakingnewsenglish.com

Film English. На сайті представлені найрізноманітніші фільми: як про веселі канікули в Барселоні, так і про проблеми англійського сільського господарства. Крім завдань, рекомендованих до виконання до і після перегляду, на цьому ресурсі також можна знайти короткий довідник з мови кіно.

http://film-english.com

Business English Videos for ESL (https://www.youtube.com/user/bizpod) – корисний ресурс для вивчення бізнес-англійської.

http://fcourses.freshlimestudio.com/city/kiev  – офіційна сторінка Перших Київських Державних Курсів іноземних мов регулярно розміщує відео уроки з англійської.

Français

Визнаним лідером серед онлайн-ресурсів для вивчення французької є сайт телеканалу Tv5Monde з підрозділами Apprendre le français та Parlons français. Портал пропонує безліч навчальних матеріалів, згрупованих за рівнем складності, а також чимало цікавої інформації з культури й історії Франції та франкомовних країн.

http://apprendre.tv5monde.com; http://parlons-francais.tv5monde.com

Любителі соцмереж можуть поєднати приємне з корисним і підписатись на Facebook-спільноти Sites pour apprendre le français та Le point du fle, що часто розглядають важливі питання лексики та граматики у формі зображень, аудіо чи відео.

Практика мови: онлайн та оффлайн

Ті, хто краще пізнає мови не наодинці з комп’ютером, а у веселому колі спілкування, можуть відвідати розмовний клуб. Kyiv Language Exchange Club (languageexchangekyiv.ning.com)  –  місце, де можна безплатно практикувати англійську, німецьку, французьку, португальську, чеську, італійську та інші мови (розклад розміщено на головній сторінці сайту). Заняття проходять вечорами майже кожен день. Як правило, зустрічаються "спікери" в кафе. Є й тематичні клуби, наприклад, філософський клуб з англійської або німецький літературний клуб. На зустрічі приходять як українці, так і носії мови.

Хорошим прикладом ефективного неформального навчання є тандем-освіта. Тут немає вчителів та учнів. Просто зустрічаються дві людини, які володіють різними мовами, і навчають один одного. Тандем-освіта вже майже 10 років існує у європейському суспільстві, але ще не досить поширена в Україні. Щоб відчути її ефективність, ви можете скористатися українськими та іноземними онлайн-ресурсами (scrabbin.com, conversationexchange.com, tandem.lengalia.com, vk.com/club58125302).

Матеріал підготували Вікторія Хренова та Дар'я Вороніна

Контакти

Коментарі

Вікторія Кулакова   3486 днів тому   #  

Дякую. Корисна стаття) Тепер залишилося настроїтися та вивчити)

  •   Пiдписатися на новi
Хренова Вікторія    3486 днів тому   #  

Вікторія, дякуємо! Бажаємо успіхів у навчанні :)

  •   Пiдписатися на новi
Сумщенко Ірина   3485 днів тому   #  

Здорово!!! Дуже вдячна!!!!Особливо за ділову англійську!!!!

  •   Пiдписатися на новi
Сумщенко Ірина   3485 днів тому   #  

Продивилася сайти!Вікторія, Дар'я!! Ви- прост добрі ангели!!!

  •   Пiдписатися на новi
Хренова Вікторія    3482 дні тому   #  

Ірина, дякуємо!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.