bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Верховна Рада ухвалила закон для окупованої території
16.04.2014

Верховна Рада України ухвалила закон про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України (№4473-1). 

Цей Закон визначає статус території, тимчасово окупованої в результаті збройної агресії Російської Федерації, встановлює особливий правовий режим на цій території, визначає особливості діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах такого режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

Згідно з законом, тимчасово окупованою територією України є: 1) територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополь; 2) внутрішні води і територіальне море України, його дно і надра, на яких Україна здійснює суверенітет, континентальний шельф і виключна економічна зона, де Україна у відповідності зі своїм законодавством користується фіскальними, санітарними, імміграційними та митними правами, а в особливій економічній зоні і на континентальному шельфі – суверенними правами і юрисдикцією; 3) підводний простір в межах територіального моря; 4) повітряний простір, розташований над територією, (зазначеній у пунктах 1 та 2 відповідної статті).

Згідно із законом, Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини та громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Україна зобов’язується підтримувати і забезпечувати економічні, фінансові, політичні, соціальні, інформаційні, культурні та інші зв’язки з громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Документом визначено також, що примусове зарахування громадян України до громадян іншої держави не визнається.

Закон прийнято з урахуванням пропозицій народних депутатів, ухвалених під час розгляду. Народні депутати ухвалили також рішення доручити відповідним службам здійснити техніко-юридичне доопрацювання закону під час підготовки його до підпису Головою Верховної Ради України.

Уже незабаром читайте на ГУРТі роз'яснювальний коментар про те, як цей закон вплине на життя українців в Криму і на діяльність кримських організацій громадянського суспільства зокрема. 

Контакти

  • rada.gov.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.