bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Усі, кому близька ідея свободи в Україні: Майдани зарубіжжя
13.03.2014

Ідея суверенної та правової держави об’єднала навколо себе українців зі всього світу. Українці з інших країн створили локальні Майдани в різних куточках нашої планети на підтримку головного Майдану в Києві. ГУРТ поспілкувався з учасниками деяких закордонних Майданів та дізнався про їхню діяльність більше.

Олена Василенко, Стокгольм:

- Ідея збиратися на підтримку Євромайдану у Стокгольмі виникла у «Союзу українок Скандинавії» та «Української молодi Швецїї». Ще в січні, коли учасники пікету безрезультатно промерзли два днi під посольством України в Швеції, акцiя перемістилась на Mynttorget – невелику площу в центрі Стокгольма між Королівським палацом і Парламентом.

Для організації демонстрації необхідно отримати дозвіл від поліції, але це зробити зовсім не складно. Ми збираємось кожної неділі о 12-й годині – співаємо українських пісень та, звичайно, гімн, читаємо вірші (у т.ч. «Заповіт» різними мовами), зачитуємо листи небайдужих людей та обговорюємо те, що сталося в Україні останнім часом (шведською, англійською та українською мовами – щоб усім перехожим було чутно й зрозуміло).


  
Особисто я про демонстрації дізналася з Facebook, коли моя знайома «залайкала» цей захід. «Сарафанне радіо» та Інтернет спрацювали дуже добре. На перший мітинг на підтримку Майдану прийшло близько 50 осіб, потім більше, а минулої неділi більше 150. В основному, це українці з родинами (якщо в сім'ї є шведи, то, звичайно, і вони приходили). Були й просто активні шведи, які навіть виступали і висловлювали підтримку Євромайдану, це дуже приємно. Часом, російськомовні туристи виказували своє невдоволення і неприйняття наших акцій і приводили непохитні аргументи «з телевізора», але більшість перехожих співчували і бажали удачі нашим співвітчизникам там, на Майдані, побороти корупцію і почати жити по-європейськи.

 Фото: Олена Василенко

Акція була спрямована на те, щоб показати підтримку тим, хто виборює наше майбутнє на батьківщині, на Майдані. Звернути увагу шведських політиків і звичайних пересічних шведів на ситуацію в Україні. Зокрема, під час однієї з акцій з Парламенту до нас вийшов Міністр закордонних справ Карл Більдт і запевнив, що наші мирні протести не марні. Також ми прагнули зібрати гроші для тих, хто був поранений та сім'ям загиблих. За 2 години одного з недільних мітингів було зібрано 24 тис. гривень. Давали, хто скільки змiг, хто 20, хто 500 грн. Наші акції присвячені усім тим безстрашним самовідданим людям, які живуть і борються за нас, в той час як ми тут в благополучній Швеції з болем і гордістю стежимо за кожною подією і молимося, і сподіваємося. Тому що коли все вийде, то я би в перших рядах повернулася в Україну, і впевнена, що так само вчинили б багато українців, які змушені шукати більш захищеного життя за кордоном.


Ірина Солоненко, Берлін:

- У Берліні, у важкі для України часи, навколо ідеї Майдану об’єдналася активна українська спільнота. Перша акція відбулась наприкінці листопада, до неї долучилось близько 100 українців. Дізнавалися про акцію, здебільшого, через соціальні мережі. Відтоді стали збиратися майже кожного тижня. Особисто мене приємно здивувало, що в Берліні проживає дуже багато небайдужих українців! На сьогодні українці Берліна провели понад 15 акцій. Наприкінці січня, коли почали трагічно гинути люди в Києві, ми зрозуміли, що просто проводити акції протесту та мітинги недостатньо, потрібні більш активні дії. Так народилась ідея створення Euromaidan Wache Berlin/Alternative Botschaft (Берлінська Варта Євромайдану/ Aльтернативне посольство і, одночасно, альтернативна новина – через подвійне значення слова Botschaft).
 

 Стіна пам'яті під Посольством України в Німеччині. Фото: Ірина Солоненко


Навпроти Посольства України в Берліні було створено Інфопункт, який надавав інформацію усім, хто цікавився Євромайданом та подіями в Украіні загалом. Оскільки не всі німецькі ЗМІ адекватно висвітлювали події, що відбуваються в Києві, ми почали активну інформаційну кампанію – готувати німецькою та англійською мовами альтернативні новини і правдиву інформацію того, що дійсно відбувалось в України. За потреби, ми також реагуємо на повідомлення у німецьких ЗМІ, які подають викривлену інформацію. Один з нещодавніх прикладів – відкритий лист до редакції видання «Der Spiegel online». Інші заходи – це прес-конференції та різні форми спілкування з журналістами у Німеччині, надання перевіреної інформації про те, яка допомога потрібна Євромайдану в Україні – аби всі небайдужі могли допомогти в прийнятний для них спосіб. До того ж, активісти Euromaidan Wache ініціювали звернення до поліції з метою перевірки рахунків Януковича молодшого у Deutsche Bank. Цю ініціативу підтримав один німецький депутат, який від свого імені зробив відповідне звернення. Зважаючи на резонанс, журналісти газети «Die Zeit» розпочали і своє розслідування з приводу банківських рахунків українських можновладців.

 

 Акція під офісом Ангели Меркель. Фото: Ірина Солоненко


Скоро до Німеччини прибудуть на лікування поранені з Києва – волонтери нашої Варти допомагатимуть їм у спілкуванні з лікарями. Нещодавно Берлінський інфопункт розташувався навпроти Посольства Росії.

Акція під Посольством Російської Федерації в Берліні. Фото: Ріта Кабакова

Сьогодні Україну у Берліні підтримують також інші спільноти – кримськотатарська, польська, литовська та інші. Кому цікаво, з діяльністю Euromaidan Wache Berlin можна ознайомитися на euromaidanberlin.wordpress.com, а також через Facebook.


Богдан Левчук, Гамбург:

- Всього акцій, в яких особисто я брав участь, було три. Найперша відбулась 28 листопада 2013 року. Зібралось близько 100-120 людей на привокзальній площі Гамбургу. Тоді протестували проти рішення Януковича відмінити курс на євроінтеграцію. Всі виступи й розмови були на тему «Україна – це Європа». Друга акція відбулась вже через декілька днів під українським консульством в Гамбурзі. Прийшло півсотні людей, які протестували проти побиття студентів в ніч з 29 на 30 листопада в Києві. Третя акція – марш центром Гамбурга із закликами зупинити насилля проти активістів Євромайдану в Києві.

Ще одна акція відбулась під російським консульством в Гамбурзі. Вона була спрямована проти вторгнення Путіна в Крим і вшанування загиблих 18-20 лютого в Києві. Про всі наші акції писали місцеві газети, також було телебачення. На перших акціях ще збирали кошти і будь-яку іншу матеріальну допомогу, щоб передати в Київ на Майдан.

Фото: Богдан Левчук

Ми хотіли привернути увагу місцевих жителів до подій в Україні, розповісти їм правду про те, що там дійсно відбувається. До наших акцій долучались і місцеві жителі, але також були люди з навколишніх міст і містечок – Любек, Кіль, Бремен, Мюнстер, Ганновер.


Христина Рибачок, Будапешт:

- Ми почали організовувати Майдани у Будапешті ще в кінці листопада. Нашою метою було привернення уваги угорців та європейської спільноти до подій в Україні. До того ж, місцеві угорські медіа висвітлювали події в Україні доволі упереджено, тому нам потрібно було поширювати правдиву інформацію.
 

 

В Угорщині є вимога - про всі демонстрації повідомляти поліцію заздалегідь, тому організувати акцію було найбільшою проблемою для нас. Загалом, більше труднощів не було – намалювати та роздрукувати плакати неважко.

 

 Фото: Христина Рибачок


У наших акціях брали участь студенти Центрально-Європейського університету – не тільки українці, а й громадяни інших країн – німці, угорці, росіяни, чилійці, поляки. Найбільш масштабна акція в Будапешті проти диктаторських законів 26 січня була організована разом із угорською правозахисною організацією. Наша перша акція була спрямована на підтримку української євроінтеграції, потім були демонстрації проти побиття та вбивства мітингувальників та проти диктаторських законів. Одна з наших останніх акцій проходила біля Російського посольства як засудження інтервенції російських військ на територію України.


Віталій Мороз, Бостон:

- У перші дні Євромайдану було важливо висловити підтримку українцям, що вийшли за європейські цінності. Я запропонував зібратися в Бостоні 30 листопада 2013 року, оголосив через Фейсбук за день до проведення – приєдналося 20 осіб. Наступні рази було більше українців та прихильників України. Найбільш масова акція зібрала 300 осіб. Українські громади в США традиційно об’єднуються навколо церков, але це, переважно, старші покоління. Молодь, зазвичай, розпорошена, тому акції на підтримку Майдану були чудовим приводом об’єднати молодь і старше покоління.

Фото: Віталій Мороз

Приїжджали з сусідніх штатів – Main, New Hampshire, Rhode Island. Були американці, індуси, литовці – усі, кому близька ідея свободи в Україні. Проведено вже більше шести акцій, 2 березня була акція на підтримку України та Венесуели. У Венесуелі зараз також відбуваються протести зі схожими гаслами як це було в Україні. На одній з попередніх акцій ми вшановували пам’ять загиблих – усіх жертв, й збирали кошти для родин загиблих та поранених. Також важливо, що наші акції продемонстрували – українці в США здатні об'єднуватися і робити колективні дії.
 

Анна Яциняк, Торонто:

- Майдан у місті Торонто зібрався вперше на підтримку студентів – молодь Канади хотіла підтримати молодь України. A потім у Торонто (як на Майдані у Києві) ми також підтримували і пікетували за демократію в Україні. Ми були не в змозі стримувати свої емоції, тобто мовчати, коли корумпована влада, на чолі з деморалізованим керівництвом, довела країну до банкрутства. Це наш святий обов’язок допомагати нашим братам і сестрам, хто чим може. Коли ми бачимо, що у наших друзів стріляють – хто буде мовчати?!

Участь у Майдані в Торонто беруть не лише Українці. Тут нас підтримуют поляки, латвійці, литовці, чехи, білоруси, естонці, канадійці і також татари. Що ми робимо? Проводимо інформаційно-просвітницькі кампанії, ініціюємо фінансову допомогу, організували також збір підписів для петицій до Канадського уряду. Треба зазначити, що місцеві жителі дуже цікавляться, чому ми виходимо з демонстраціями, а канадські ЗМІ забезпечують інформаційне висвітлення.

 

 Фото: Анна Яциняк

 

Інші мешканці, яким потрапила до рук сфабрикована медійниками інформація, намагаються розібратися, де правда, а де брехня, от ми їм і допомагаємо в тому. Звертаємо їхню увагу на конкретну правдиву інформацію. Вони нам кажуть: «Як би там дійсно владу захопили радикальні націоналісти, то, повірте, нікого б це так не боліло, не було б такої реакції та підтримки по цілому світі...
 

Підготувала: Тетяна Гончарук

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.