bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Патріотичні флешмоби, або Як зробити так, щоб про країну почув увесь світ?
13.02.2014

ГУРТ продовжує тему патріотизму добіркою патріотичних акцій. «Вибрати не можна тільки Батьківщину», - писав Василь Симоненко. Обирати  Батьківщину, звісно, не можна, а от популяризувати національні традиції та культуру - варто.

Ми зупинемося на акціях по всьому світу, переважно, у форматі флешмобу (від англ flash – мить, спалах, і mob – натовп) - спланована через Інтернет чи засоби стільникового зв'язку масова акція у громадському місці. Засновником флешмобу вважають американського програміста Р.Зазуета. Перший флешмоб з розважальною метою відбувся 17 червня 2003 року у Нью-Йорку (США). А 16 серпня 2003 року відбувся перший український флешмоб в Києві. З того часу в Україні та світі було проведено тисячі флешмобів найрізноманітнішого спрямування.

Гарні дівчата у національних сукнях…. стрибають у воду!

В австрійському місті Зальцбург вміють розважатися, причому так, щоб заодно надати веселощам національний колорит. Зокрема, там вигадали проводити щороку показові виступи зі стрибків у воду в національних костюмах. У воду стрибають красиві дівчата, які не є професійними спортсменками. Оцінюються не стільки техніка стрибка, скільки краса дівчат, краса костюму і те, як хвацько вдасться конкурсанткам засліпити журі.

Джерело: http://polemika.com.ua/news-125465.html

Найбільший національний прапор

У травні 2013-го року в Румунії виготовили найбільший національний прапор, за допомогою якого потрапили у Книгу рекордів Гіннеса. Триколірний стяг за розмірами можна порівняти з трьома футбольними полями, його довжина 349 метри і ширина 277 метри. Щоб розгорнути полотнище вагою в 5 тонн по полю аеродрому під Бухарестом, було потрібно близько 200 осіб. Робота зі створення прапора зайняла кілька тижнів.




Джерело: http://www.rg.ru/2013/05/27/flag-anons.html

Патріотичні танці у Кувейті

У Кувейті теж знають як бути справжніми патріотами і при цьому - весело, красиво і неординарно. До Вашої уваги - відео танцювального флешмобу в одному з великих супермаркетів, де дуже енергійна група кувейтських чоловіків різного віку синхронно танцюють під попурі з популярних патріотичних пісень.

Фестиваль Ескаляд в Женеві, Швейцарія

Красиве історичне свято проходить щорічно на початку грудня в Женеві. Воно триває 3 дні з п'ятниці до неділі. Цей фестиваль присвячений перемозі городян над військом герцога Савойського і отриманню незалежності від Каролінгів у 1602 році.

Під час свята проходить барвисте середньовічне дійство, в якому бере участь все місто. Протягом цих днів по місту ходять одягнені в старовинні костюми женевці з барабанами і флейтами, а старовинні воїни влаштовують стрілянину з мушкетів і гармат. Кульмінацією фестивальної програми є костюмована кінна хода гвардійців у середньовічних костюмах із факелами та гарячим червоним вином і грандіозний урочистий парад центром міста. На закінчення свята - величезне багаття.

Джерело: http://www.nice-places.com/

Співочий флешмоб у Казахстані

На центральній площі Таразу одночасно заспівали відразу близько тисячі людей. На очах здивованих перехожих, сотні людей у ​​національних костюмах виспівували казахські народні пісні.

Виявилося, що учасники незвичайного флешмобу - місцеві артисти. А хоровий спів став родзинкою і кульмінацією  міжнародного фестивалю традиційної музики «Каратау Саринь».

Марш маленьких Ганді у Калькутті 

У 2012 у Калькутті пройшла хода 485 хлопчиків віком від 10 до 16 років, одягнених і загримованих під ідеолога незалежності Індії. Майже 500 індійських школярів встановили своєрідне досягнення, занесене в книгу рекордів Гіннеса, пройшовши маршем по місту Колката (Калькутта) на сході країни, переодягнувшись і загримувавшись під Махатму Ганді. Хода "маленьких Ганді " була організована у зв'язку з 64-ми роковинами трагічної загибелі Махатми.



Крім того, цей рекорд став частиною святкових заходів, присвячених Дню Республіки, який Індія відзначає наприкінці січня. «Маленьких Ганді» нарядили в білий одяг, напнули на них шапочки тілесного кольору і, звичайно, фірмові окуляри в металевій оправі. Школярам також приклеїли (а деяким намалювали ) білі вуса. Всього в марші взяли участь 485 хлопчиків - переважно вихідців з бідних і неповних сімей. Під девізом "Піднімайся !" (Rise Up!) діти віком від 10 до 16 років пройшли близько півкілометра по центру міста від монументу лідера індійського національно-визвольного руху. Марш двійників Ганді став нагадуванням про Соляний похід проти колоніальної влади, проведений Ганді в 1930 році. 

Джерело: http://nevsedoma.com.ua/

А ось патріотичний танцювальний флешмоб, присвячений Дню незалежності в Індії.

День незалежності США - головне патріотичне свято країни

День незалежності США — державне свято Сполучених Штатів Америки, яке відзначається щороку 4 липня (часто, так і називається: «Четверте липня») і є федеральним вихідним днем. Свято встановлено на честь Декларації незалежності США від Об’єднаного Королівства Великої Британії, яка була підписана 4 липня 1776 року. День незалежності в США асоціюється із салютами, феєрверками, парадами, карнавалами, ярмарками, концертами, бейсболом, сімейними зустрічами, пікніками, барбекю, політичними виступами і церемоніями разом із різноманітними громадськими і приватними подіями на вшанування історії, врядування та американських традицій.

Фото: http://supercoolpics.com

Втім, святкування Дня незалежності у США проходить не лише на державному рівні. Прості громадяни також роблять свій посильний внесок у розвиток патріотизму своїх співвітчизників. У мережі інтернет є чимало різноманітних патріотичних флешмобів, проведених американцями. Ось, наприклад, у звичайний робочий день, у багатолюдному салоні краси, один за одним люди починають виконувати пісню I Am Proud To Be American ("Пишаюся бути американцем"). Всі оточуючі спочатку дивуються дійству, але потім по черзі теж починають підхоплювати пісню.

А ось схожа акція, тільки більша за своїми масштабами. У величезному магазині молоді люди вистрибують на столи і починають гучно виконувати пісню America The Beautiful (Америка прекрасна), розмахуючи прапорцями.

Флешмоб під балконом у Одесі

У 2012 році в Одесі на вул. Дерибасівській, під знаменитим балконом з написом «Слава Україні», який неодноразово викликав роздратування у міської влади, відбувся «флеш-моб» на честь Дня Соборності. Одесити виконали гімн України, тримаючи величезного прапора, побудували живий ланцюг та послухали бандуриста. 

Джерело: http://od-news.com/

Українці виконали гімн для встановлення рекорду

У Новорічну ніч на Майдані Незалежності близько 500 тисяч українців хором заспівали гімн України. Це було неймовірне видовище, оскільки під час співу всі здійняли ліхтарики догори, перетворивши Майдан на казку. Водночас, на сцені разом з усіма співали гімн Руслана та координатори Євромайдану. Тож, нам точно є чим пишатися!

Reuters

 

А які цікаві та оригінальні акції патріотичного змісту знаєте Ви? Можливо, Ви були учасниками таких акцій чи організовували їх? Залишайте свої коментарі!

Підготували: Вікторія Хренова та Любов Єремічева

Читайте, коментуйте та створюйте матеріали у рамках місяця патріотизму на ГУРТі!

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  • https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 1052
  • [email protected]

Коментарі

Євгенія Кравченко   3722 дні тому   #  

Дякую за підбірку, дівчата!
Пройняли до мурах кувейтці та американці.
Дуж вдалі флешмоби, які не просто популяризують своє в світі, а головне - в середині країни.
Цікаво, а в Україні є пісня "Пишаюся, що я українець"? :))

  •   Пiдписатися на новi
Любов Єремічева   3722 дні тому   #  

Дякую, Женю! Кувейтці - теж мої улюблені в цьому списку)) А нашу пісню ми ще складемо, а?

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   3722 дні тому   #  

:)) можна помізкувати;)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.