bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Місяць врядування на ГУРТі: підбірка найцікавішого
07.12.2013

Протягом місяця ГУРТ знайомив своїх читачів з темою врядування. Журналісти порталу готували статті, спілкувались з фахівцями, опитували громадськість, висвітлювали успішні приклади, в яких розкривали важливість та актуальність теми врядування. 

7 грудня  - День працівників місцевого самоврядування. Принагідно, ГУРТ вітає голів сільських, селищних, міських рад, депутатів усіх рівнів, працівників виконавчих апаратів та  усіх працівників органів місцевого самоврядування,  і пропонує своїм читачам короткий огляд найцікавіших матеріалів місяця врядування.

Початок висвітлення теми врядування на порталі розпочався опитуванням. Ми запитали своїх  читачів "Де найчастіше враховують Ваш голос у прийнятті рішень?" та одержавли  більше 500 відповідей. Результати виявились такими: 39% голосів (перше місце) здобула відповіді: "у сім`ї". Далі йдуть: у громадській організації (21%), на роботі - 20 %, ніде - 10%, у місцевій громаді - 4%, у громадській раді - 3%, найменшу кількість голосів набрали відповіді "у церкві"  - 2% та "у будинковому комітеті" - 1%. 

На завершення опитування, ми попросили представників різних сфер діяльності прокоментувати такі дані.  

Крім того, ГУРТ запитав молодь: "що, на вашу думку, громадські організації можуть зробити, щоб врядування стало зрозумілим явищем і почало використовуватись як ефективний метод залучення громадськості до прийняття рішень і до більшої відповідальності кожного за життя громади?".

"Якщо ми хочемо побудувати громадське суспільство, нам не обійтись без участі громадських організацій, які здатні зробити врядування чесним та прозорим. Перш за все, наші люди не свідомі того, що вони є цими громадськими організаціями, тобто це не захмарні чиновники, а звичайні мешканці наших міст, які хочуть зробити наше життя кращим. На мою думку, громадські організації повинні донести до українців розуміння того, що кожний громадянин важливий і кожний своїм маленьким вчинком, немов гвинтик у величезному механізмі, робить крок до кращого майбутнього", - вважає студентка Юлія Бухтоярова.

Читайте більше тут.

У рамках місяця врядування ГУРТ також поспілкувався з Іреною Карпою, відомою українською письменницею, співачкою, журналісткою, телеведучою і громадською активісткою, яка поділилась своїми думками стосовно громадської активності, в тому числі діячів культури,  проблем у громадських організаціях, врядування і волонтерства.

"Громадським організаціям, щоб настав якийсь ефект у врядуванні держави, треба донести до кожного, що твій голос важливий, що ти сильний", - вважає вона.

Як об`єднати громаду і залучити якомога більше людей до прийняття рішень? Таке питання ставить собі чи не кожен свідомий і активний сільський голова. Микола Фурсенко, голова селищної ради Фурсів, Білоцерківського району, випускник української програми Гарвардського інституту державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді, голова Асоціації селищних рад, колишній офіцер і нащадок козаків, розповів ГУРТу, як йому це вдається та окреслив 5 порад сільським головам,  які хочуть змінити ситуацію в своїх громадах і не знають з чого почати.

"Щоб керувати селом, треба аби кожен його житель  чув сільського голову. Наприклад, для цього створена газета, яка висвітлює проблеми і доносить їх до місцевих жителів на своїх сторінках. Також діє актив села, депутати та  вуличні комітети, які працюють безпосередньо зі своїми жителями на відповідних ділянках", - розповідає Микола Фурсенко.

"У кожній громаді є якірні точки зростання. Це об’єкт – матеріальний чи нематеріальний, навколо якого може початись формування ланцюжків доданої вартості. Школа в селі може об’єднувати вчителів на пенсії, які безкорисливо можуть займатись з дітьми, наприклад, створенням іграшок, які можна продавати і за ці гроші потім купити щось для школи. Такі речі ніколи не продумає сам міський голова. Лише самі люди з громадського сектору, які мислять нестандартно і не хочуть в замін нічого, здатні впливати на прийняття рішень свідомо. Головне, щоб той голова не завадив", - розповів  у інтерв`ю ГУРТу Анатолій Ткачук, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства. У форматі відео дивіться інтерв`ю  про формування громадянського суспільства, основні виклики, лідерство у громадському секторі та про те, що громадські організації можуть зробити для розвитку врядування у громадах.

Асоціація міст України об’єднує понад 500 представників українських міст і працює над розвитком місцевого самоврядування та утвердженням демократичних принципів в системі управління державою. Про цінності, діяльність, команду Асоціації, у форматі PRоГОнуГУРТ поспілкувався із Мирославом Пітциком, виконавчим директором Асоціації міст України.

"Необхідно донести до людей, що врядування є ефективним інструментом у прийнятті рішень. Це має  бути і на національному рівні. Адже, місцеве самоврядування - це одна із форм свободи.  Якщо ми паралізуємо ініціативи місцевого самоврядування, то будемо приречені на чергову катастрофу", -вважає пан Мирослав. Слухайте повне інтерв`ю у форматі у аудіо - подкасту.

14 - 16 листопада ГУРТ провів конференцію у форматі пошуку майбутнього - «Майбутнє місцевого самоврядування в Україні». Захід зібрав понад 60 представників органів місцевого самоврядування, органів державної влади, лідерів та активних мешканців громад, національних, регіональних та місцевих інститутів громадянського суспільства. Мультимедійний звіт про перебіг конференції можна переглянути за посиланням

Під час конференції «Майбутнє місцевого самоврядування в Україні» ми запитали Олега Левченка, виконавчого директора «Подільської Агенції регіонального розвитку», про досвід регіональних інструментів для запровадження змін в громадах, а саме електронного врядування.

«Електронне врядування - це можливість наблизити до людини інформацію про її життя і шанс для самоврядування звести процедури до більш ефективних і успішних практик», -  вважає Олег Левченко.

Як власними силами, з власної ініціативи перетворити депресивні райони міста на музеї мистецтва - читайте у інтерв`ю з організаторами Фестивалю Республіка, що проводиться уже третій рік поспіль у місті Кам’янець-Подільський.

"Ми не погоджуємося з тим, який формат «культури» нам нав’язується телебаченням і радіо за мовчазною згодою держави. Декомерцiалiзацiя суспiльного мiського простору. Створення мистецьких об’єктів. Менше парканiв, приватних зон, супермаркетів. Бiльше паркiв, мистецьких шкiл, музичних захoдiв", - розповідає  арт-директор проекту Андрій Зоїн.

Детальніше читайте у повному інтерв`ю.

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

 

Контакти

  • 02660
  • вул. Попудренка 52
  • офіс 609
  • м. Київ
  • Тел./факс: +38 (044) 296 1052
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.