bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Більшість ромів не розуміє, для чого їхнім дітям освіта
10.09.2013

Такий висновок зробила голова громадської організації “Терне Рома” Тетяна Логвинюк, реалізувавши за підтримки МФ “Відродження” освітній проект “Разом до школи” серед ромського населення Волині. Його цільовою аудиторією були не лише діти 5-7 років (тобто ті, які збираються в школу або навчаються в першому класі), але й їх батьки.

За словами громадської діячки, основною мотивацією віддати дітей на заняття, що проводила організація в рамках проекту, було три речі: безоплатне навчання, безоплатні обіди та довезення до місця навчання і додому. “Більшість батьків не розуміла, для чого дітям освіта. У ромів – інші цінності. Насамперед – вижити. Але якщо дитину не спонукати до навчання, вона ходити у школу не буде. Навчання природою не закладено, потрібно впливати на психіку дитини”, – зазначила Тетяна Логвинюк на прес-конференції.

За час реалізації проекту відбулося навчання 12 дітей і 14 дорослих. “Я не знаю, чи в майбутньому проект матиме продовження, бо на це необхідно кошти. Однак ми посіяли перші зернинки – 10 дітей уже пішло в перший клас. І ми змінили установку батьків. А це – один із найважливіших кроків до того, що дитина вчитиметься і далі”, –зауважила Тетяна. – Щоправда, за нашими даними, діти, які сьогодні відвідують школу, навіть у 12 років не вміють ні читати, ні писати. Чому так? Якщо порушуються права дитини, то хто за це має відповідати?”

Незважаючи на труднощіТетяна Логвинюк усе ж твердо віритьщоситуація з часом зміниться і всі ромські діти будуть отримувати освіту: “Уже сьогодні є успішні юристивикладачімедикиВони можутьстати прикладом для підростаючого поколінняНа жаль, ми самі мало про них знаємо, бо вони не ідентифікують себе з ромами”. А цьому причин декілька: і сама позиція ромів, і стереотипне ставлення суспільства до них.

Ті кроки, які робить “Терне Рома” на Волині, не є масштабними, бо і поселення ромів розкидані, однак вони, безперечно, є початком значно більшого. Стежмо за подіями.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.