bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Обрано переможців конкурсу інтернет-активізму The Bobs від Deutsche Welle
07.05.2013

Головний приз конкурсу в номінації „Найкращий блог” отримає китайський блогер Лі Ченгпенг. Також міжнародне журі визнало найкращими проекти з Марокко, Тоґо, Бангладеш і один інтернаціональний колектив. Українські проекти у двох номінаціях потрапили до фіналу.

Переможців у шести головних номінаціях обирало міжнародне журі простою більшістю голосів. Паралельно в цих номінаціях, а також у мовних („Найкращий блог\мікроблог українською”) голосували користувачі на сайті конкурсу. Повний перелік переможців дивіться на сайті.

Переможці шести головних номінацій, яких обрало журі, отримають призи на церемонії нагородження в рамках Deutsche Welle Global Media Forum 18 червня 2013 року в м. Бонн (Німеччина). На медіаконференції очікуються 2000 гостей із усього світу.

Найкращий блог українською (переможців у цій номінації визначали користувачі шляхом відкритого онлайн-голосування)

Найкращою блогеркою в Україні стала Олена Білозерська. Вона веде ЖЖ майже 5 років. Мета - „мати власний, незалежний від цензури і втручання редакторів інтернет-ресурс, у якому можна вільно висловлювати власну точку зору і писати на будь-які цікаві мені й читачам теми“. У професійній журналістиці, якою Олена займається з 2004 року, це не завжди можливо.

Через висвітлення у блозі протестних молодіжних акцій її безліч разів затримувала міліція. Помешкання блогерки обшукували, забирали техніку й носії інформації. Завдяки втручанню організації „Репортери без кордонів“ вилучену техніку їй повертали. Кілька років тому блог зламали хакери. Вони намагалися шантажувати Білозерську, але та відмовилася від будь-яких контактів із ними. За добу блог… добровільно повернули.

Найкращий мікроблог українською (переможців у цій номінації визначали користувачі шляхом відкритого онлайн-голосування)

Ольга „Білочка” Супрун три роки веде тві-блог, - оповідаючи про „життя дівчини-архітектора, переживання, думки, захоплення, спостереження”. Її твітер читають понад три тисячі людей. „Девіз української спільноти - #твіттер_то_є_любов. Ці люди надихають мене ділитися своїми думками, подіями, а я приношу їм позитив, радість, підтримку та віру в себе”, - зазначила Ольга в коментарі Deutsche Welle. На конкурсі її підтримав один із найвідоміших конкурентів - лідер гурту „Океан Ельзи” Святослав Вакарчук, написавши твіт, у якому закликав підтримати дівчину. Також Ользі вдалося обійти у змаганні Кашу Сальцову (фронтвумен гурту „Крихітка“) та народну депутатку Лесю Оробець.

Член журі від України Мустафа Найєм заявив: „Блогери в Україні не мають жодної підтримки ні від держави, ні від журналістських спільнот і живуть паралельно, у своїх віртуальній реальності. Вони є піратами інформаційного поля, тобто пишуть, як вважають за потрібне, без жодних редакторів і спонсорів. Єдиний вимір їхньої праці - особиста популярність. Визнання у світі могло б стати великим стимулом, показати, що їхню роботу помічають і цінують. Українська блогосфера мала б на кого рівнятися й виробляти внутрішні стандарти. Я робитиму все, щоб донести це до українських блогерів”.

Лауреати головний номінацій за версією журі

Найкращий блог

Лі Ченгпенг – один із найпопулярніших блогерів, колумністів та суспільних критиків сучасного Китаю. Його cторінку на мікроблог-платформі читають понад 7 мільйонів прихильників, переважно молодь. А блог Lichengpeng – відвідали більш ніж 300 мільйонів читачів.

„Він не тільки пише, а й проводить розслідування, вирушаючи, наприклад, у регіон, що потерпав від наслідків землетрусу, і допомагаючи людям. Він – приклад для молодого покоління, який показує, як треба активно працювати для майбутнього Китаю”, - так пояснює цей вибір член журі з Китаю, блогер і журналіст Ху Юн. Роль Лі Ченгпенга полягає і в тому, що він стимулює молодь протистояти державній цензурі та надихає їх брати активнішу участь у політичних процесах.

Так, у 2008 році блогер разом із гуртом однодумців перевіряв шкільні будівлі в постраждалій від наслідків землетрусу провінції Сичуань. Після публікації його нової книги „Увесь світ знає” у 2013 році китайський уряд заборонив блогеру спілкуватися з публікою. Ченгпенг провадив свої автограф-сесії в масці, не кажучи ані слова. Із солідарності мільйони його прихильників відвідували презентації в таких самих масках.

Найкращий громадський активізм

Марокканська ініціатива 475 - захищає права зґвалтованих жінок. За законами цієї країни ґвалтівник може уникнути покарання, одружившись із жертвою. Історія 16-річної Аміни, яка вчинила самогубство, коли її силоміць видали заміж за ґвалтівника, - головна тема фільму „475” та соціальних кампаній у соцмережах Facebook та Flickr. „Цей проект показує, що кожна, навіть маленька, ініціатива є важливою, щоби припиняти насилля проти жінок”, - вважає член журі з Франції Клер Ульрих. У фіналі цієї номінації був також український рух „Чесно”.

Найкраща інновація

Український проект „Владометр” - на один голос поступився китайському мікроблогінг-сервісу FreeWeibo.com. Мета FreeWeibo.com - обійти цензуру і знайти в інтернеті те, що заборонив китайський уряд. Користувачам пропонують нецензурований доступ до однієї з найпопулярніших у Китаї соцмереж SinaWeibo.com. Завдяки FreeWeibo можна побачити, які ключові слова, коментарі та новини були звідти видалені. „Систематична цензура - одна з найбільших проблем сучасного Китаю. Тільки побачивши її на власні очі, можна цьому протидіяти”, - каже член журі Ху Юн.

Приз від „Репортерів без кордонів”

The Bobs та організація „Репортери без кордонів” щороку нагороджують проекти, автори яких борються за свободу слова. Цього року журі вразила активістка з західноафриканської країни Тоґо. Фабі Кусассі розповідає у своєму блозі - про насилля над журналістами з боку поліції в маленькій авторитарній країні. „Фабі Кусассі захищає свободу слова у своїй країні та приваблює увагу до прикрого становища журналістів у Тоґо”, - прокоментував її перемогу представник „Репортерів без кордонів” Кристіан Мір.

Приз від Global Media Forum

Виклики світової економіки - тема цьогорічної медіаконференції Deutsche Welle Global Media Forums, - яка відбудеться 17-19 червня в Бонні (Німеччина). На конкурсі The Bobs окрема номінація присвячена темі форуму. Перемогу присудили соціальному проекту „Інфоледі” з Бангладеш. „Інфоледі”  - це спеціально навчені молоді жінки з нетбуками та смартфонами, які їздять на велосипедах до сіл, де немає інтернету. Вони допомагають селянам знайти необхідну інформацію про медичне обслуговування, побутові ситуації тощо. Член журі з Бангладеш Шахідул Алам вважає це „революційним проектом, який надає найбіднішим верствам населення в Бангладеш життєво необхідну інформацію”.

Найкреативніший і найоригінальніший

Проект „Me and My Shadow" - навчає користувачів поводитися в інтернеті та свідомо ставитися до інформації, яку вони залишають про себе у всесвітній мережі. На сайті користувачі отримують практичні поради, наприклад, щодо налаштувань своїх броузерів. Проект створило міжнародне об’єднання Tactical Technology Collective, яке провадить тренінги для правозахисників із усього світу про поведінку з новітніми інтернет-технологіями. Тема особливо актуальна для країн із жорсткою цензурою. „Урешті-решт, у деяких випадках ідеться про життя або смерть активних користувачів”, - констатувала член журі з Тринідаду й Тобаго Джорджия Попплівел.

Кубинська блогерка нарешті отримує нагороду за 2008 рік

У рамках конкурсу нагороду від The Bobs за найкращий блог отримала й одна з найупливовіших кубинських блогерів Йоані Санчез. Вона перемогла ще у 2008 році зі своїм блогом Generación Y, але тільки зараз змогла отримати візу, щоб вирушити до Європи. Нагороду конкурсу 37-річній Санчез вручила шеф-редакторка Deutsche Welle Уте Шефер.

Конкурс The Bobs був заснований у 2004 році медіакомпанією Deutsche Welle для того, щоб підтримувати свободу слова в Інтернеті та стимулювати вільний обмін ідеями без цензури. Цьогоріч для участі зареєструвалися понад 4200 учасників із усього світу – найбільша кількість за всю історію конкурсу. Головні новації The Bobs-2013 – збільшена до 14 кількість офіційних мов (нові мови – українська, турецька та гінді) та мовна номінація „Найкращий мікроблог”. Із-поміж зареєстрованих учасників журі обрало 364 фіналісти.

„Bobs – унікальний майданчик, який показує, що молоді юзери в усьому світі мають багато спільного. Ще довго не існуватиму іншого шляху, щоб технічно захистити суспільства і дати їм право на інформацію”, - коментує конкурс шеф-редакторка DW Уте Шефер.

Партнери конкурсу

Преміyм-партнери – організація „Репортери без кордонів” та конференція блогерів re:publica. Медіапартнери – Korrespondent.net, Masrawy, Somewhere in…, Bdnews.com, iSun TV, Global Voices, Categorynet.com, Courrier International, Presseeurop, Gooya, Terra, Jetzt.de, Lenta.ru, Korrespondent, ntvmsnbc, MYNET, MEDYATAVA, webdunia.

Фото

Контакти

Керівник проекту - Gabriel González, [email protected] Редакторка україномовної версії проекту – Аніта Грабська, [email protected]

FB TW

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.