bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Охорона нашого здоров’я залежить від нас - експерти «Медіа-пазл-шоу»
24.04.2013

«Україні потрібна спеціалізована медична журналістика та комплексна державна програма стимулювання здорового способу життя. Якісні новини на тему охорони здоров’я потребують більше інтелектуальних і часових затрат, аніж поточні новини. Громадськість та журналістика можуть позитивно впливати на роботу чиновників, спільно пропагувати здоровий  спосіб життя, і для цього Українській нації потрібно виходити зі стану затяжної депресії». Так вважають учасники сьомого раунду он-лайн дебатів  «Медіа-пазл-шоу», присвячених темі здоров’я. У записі передачу можна переглянути за посиланнями “Наше здоров’я і журналістика”.

Під час дебатів заступник голови Тернопільської обласної організації з гуманітарних питань Петро ГОЧ звернув увагу, що у державі відсутня загальна програма стимулювання здорового способу життя і профілактики, хоча є окремі проекти на рівні різних міністерств. Петро ГОЧ  закликав представників ЗМІ не політизувати питання реформи медичної галузі, оскільки,  це шкодить її нормальній роботі. “Ми були єдиною областю, яка донедавна  не мала центру екстреної медичної допомоги. Направлені 2 млн. грн. з державного бюджету ми не можемо використати, бо просто  не має політичного рішення - ми досі  без обласного  бюджету. Це значить, що жодних  капітальних видатків профінансувати неможливо, це - питання закупівлі обладнання,  ремонту лікарень, машин швидкої допомоги, інше”, - сказав він. На думку чиновника, найважливішу роль у профілактиці здорового способу життя має відігравати громадський сектор. “Найефективнішими і дієвими елементами позашкільної освіти і профілактики – є громадські організації Пласт, Сокіл, СУМ і багатьох інших”, - говорить ГОЧ. Окрім того, на його думку, самі чиновники повинні більше уваги приділяти роботі із ЗМІ і показувати те, що у них є позитивного. Петро ГОЧ також навів приклади, коли завдяки передачі на одному з телеканалів вдалося отримати реальну картину запиту населення щодо денних стаціонарів для дітей із особливими потребами.

Позитивний відгук щодо  співпраці з ЗМІ залишила інший учасник дебатів лікар-реабілітолог, голова Тернопільської міської громадської організації «Спілка батьків-опікунів дітей, які хворіють дитячим церебральним паралічем «Крила ангела» Наталя ШІДЛОВСЬКА, яка зауважила, що має позитивний досвід співпраці із ЗМІ,  без яких важко було б вирішити багато проблем. Разом з тим, на думку громадської діячки, суспільству інколи бракує розуміння проблем, з якими стикаються лікарі щодня. «У суспільства немає подяки лікарю. Ніхто не знає, з чим лікар приходить додому, з якими думками і переживаннями він спить, чому лікарі помирають від гіпертонічної хвороби…», - сказала вона. На переконання ШІДЛОВСЬКОЇ  непоінформованість заважає і чиновникам,  бо вони беруться реформувати галузь, яку вкрай погано знають.

Автор і ведуча програми «Формула здоров’я» на телеканалі TV-4 Тетяна ГРИЦЕНКО наголосила на потребі створення окремої медичної журналістики на рівні з економічною чи політичною. «Я б хотіла, щоб виділяли медичну журналістику. У нас «хворіє»  нація -  у нас присутня хронічна депресія. Вийти з цієї депресії маємо постаратися всі разом. Покликання медичних журналістів - допомогти”, - сказала вона. ГРИЦЕНКО також зауважила, що вже зараз українці самі намагаються здолати проблеми профілактики, але їм потрібно більше позитивної інформації, що обнадіює.

Журналістку підтримав  кандидат медичних наук, доцент кафедри медицини катастроф Тернопільського  національного медичного університету ім.І.Горбачевського Петро ЛЕВИЦЬКИЙ, який відзначив певний прогрес у бажанні українців займатися спортом і відмовлятися від шкідливих звичок. Він закликав також кожного починати з себе. «Ми звикли звинувачувати когось, окрім себе. А починати «охороняти своє здоров’я» треба самому, не чекаючи допомоги ззовні. Оскільки, крім нас, нам ніхто не нав’яже ідеології позитивних дій”, - сказав він.

“Наше здоров’я і журналістика” -  сьома  передача з циклу он-лайн дебатів у рамках  реалізації проекту “Дослідження морально-етичних  норм та гендерних питань у сучасних регіональних медіа” за підтримки Українського медійного проекту «У-Медіа» Інтерньюз Нетворк.

  Дебати організовано Тернопільською обласною Асоціацією Жінок за підтримки Тернопільської експертної групи, маркетингової агенції “Прості рішення”, тернопільських медіа. Попередні програми  можна переглянути за посиланнями “Журналісти про журналістику”“Політики про журналістику”  “Бізнес про журналістику” , “Право та журналістика”.  “Українська освіта і журналістика”  “Культура і журналістика”

 Приєднуйтеся до нас у соціальній мережі facebook для отримання оперативної інформації про розвиток проекту, ставте запитання, коментуйте!

ДОВІДКОВО. 

Проект «Дослідження морально-етичних  норм та гендерних питань у сучасних регіональних медіа» здійснює Тернопільська обласна Асоціація Жінок (ТОАЖ) за підтримки Українського медійного проекту «У-Медіа» Інтерньюз Нетворк. Проект ТОАЖ сприяє підвищенню рівня обізнаності журналістів щодо гендерної тематики та покращенню якості регіонального медіа контенту шляхом проведення досліджень якості регіонального медійного контенту, навчання журналістів та співпрацю між неурядовими організаціями та медіа.

Проект «У-Медіа» здійснюється міжнародною організацією Інтерньюз Нетворк за підтримки Агентства США (USAID). «У-Медіа» сприяє дотриманню свободі слова й незалежності засобів масової інформації, прагне збільшення кількості та підвищення якості новинних джерел, підтримує сприятливе середовище для засобів масової інформації та свободи слова. Більше про проект «У-Медіа» можна дізнатись на сайті http://umedia.kiev.ua.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.