bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГУРТівська блогосфера – платформа ефективної комунікації для громадських лідерів
11.03.2013

З розвитком блогосфери люди отримали унікальну можливість – без жодної цензури висвітлювати різні теми, писати про назрілі проблеми та ділитися досвідом з іншими. Легкість та доступність публікування інформації в Інтернеті за допомогою блогів зумовили популярність цього сервісу в усьому світі. Блоговедення з кожним роком стає дедалі популярнішим і серед українців. У 2011 році, за даними Яндекса, кількість блогів в Україні вже перевищила мільйон. Щоправда, якість та активність ведення блогів залишають бажати кращого. Також беззаперечним лишається і той факт, що в Україні ще досі немає блогів, які б претендували на роль своєрідних лідерів думок всеукраїнського масштабу. І це в той час, коли світова спільнота покладає на блоги важливу суспільну роль – творення інформаційного суспільства, реалізацію свободи слова, боротьбу за права людини тощо.

Спільнота блогерів ГУРТа: від хаосу до самоорганізації

Серед українських інтернет-видань поширюється практика надання можливості ведення блогів своїм авторам та відомим людям. Так, з 2009 року громадські активісти отримали доступ для ведення блогів на порталі ГУРТ gurt.org.ua – визнаного лідера в створенні та поширенні суспільно важливої інформації в Україні. Нова можливість викликала значний інтерес серед користувачів порталу: створилася реальна експертна платформа не тільки для обговорення, а й для вирішення назрілих суспільних проблем. Утім, поява нових блогозаписів була досить хаотичною й часто супроводжувалася тим, що комунікаційна команда ГУРТа заохочувала/надокучала/робила енну кількість дзвінків до блогерів, щоби «викроїти» їхній безцінний час і акумулювати їхній досвід у вигляді блогозаписів на ГУРТі.

Наприкінці листопада 2012 року на ГУРТі стартував проект «Громада блогерів порталу ГУРТ: Інформуємо заради успіху власного, громади, України», мета якого – покращити не лише кількісні, а й якісні показники ГУРТівської блогосфери. І сьогодні ситуація кардинально змінюється. Спостерігається значний прогрес у ГУРТівській блогосфері. Блогери стали більш самоорганізованими та відповідальними, а головне – відчувається пристрасть до ведення власного блогу.

«Хочу выразить свое уважение вашему проекту: я пока реальной альтернативы ГУРТу не вижу. Вы умудрились как-то оживиться, а вокруг наблюдаю обратные процессы», - зауважив Вадим Георгієнко, активний блогер порталу ГУРТ.

З 2009 року понад 60 громадських активістів отримали доступ для ведення блогів на порталі ГУРТ. На сьогодні понад 20 із них – це активні блогери, котрі діляться унікальними знаннями та досвідом із іншими! Але що ж вони отримують натомість?

Марина Говорухіна: «Блоговедення на ГУРТі дає можливість виносити проблемні питання на обговорення багатьох людей. Інколи якась ситуація здається мені однозначною. Але багато хто має на неї свій погляд. І це важливо знати, аби формувати оптимальну позицію».

Ганна Тараненко: «Я почала вести блог на ГУРТі після відвідання ГУРТкемпу-2012 – дуже корисної події для професійного розвитку, спілкування та розширення мережі контактів. Особливо мене вразила і надихнула історія Михайла Ізюмського, завдяки допису якого на порталі ГУРТ історія про стан підготовки Харкова до ЄВРО-2012 і рівень надання послуг для людей з особливими потребами потрапила до офіційних новин. Для мене ведення блогу на ГУРТі - це насамперед можливість дотягнутися до не-бібліотекарів, розповісти їм про міфи й переваги українських бібліотек і запитати про їхню думку, отримати свіжий погляд «зі сторони». Мої перші дописи, що вийшли у січні, мають понад 400 переглядів. Я отримую нові ідеї завдяки коментарям до цих дописів, конструктивна критика допомагає поліпшувати свою роботу і, нарешті, просто приємно пожартувати з колегами».

Михайло Ізюмський: «Мені подобається блогінг. Він дає великі можливості для саморозвитку, як внутрішнього,  так і «зовнішнього». Блогінг необхідний, якщо хочеш позиціонувати себе як експерт. У травні, здається, минулого року написав пост, у якому розповів про ситуацію з німецьким туристом на інвалідному візку, який у Харкові зіштовхнувся зі значними труднощами. Одна з них – харківський аеропорт не був пристосований для людей  з особливими потребами. За матеріалами посту почали з’являтися публікації та сюжети в різних ЗМІ. Апофеозом стали сюжети на одному з центральних телеканалів, які транслювали протягом двох днів. На другий показали сюжет, в якому йшла мова про роботу підйомника для інвалідів-візочників у Харківському аеропорту. Також із багатьма ГУРТівськими активними блогерами знайомий особисто. Зустрічаємось або спілкуємось онлайн, реалізуємо спільні проекти. Зараз налагоджуємо співпрацю з Олександром Алієвим. Спілкуватися особисто почали після того, як він завів блог на ГУРТі».

Олександр Алієв: «Не перестаю захоплюватися ефективністю ГУРТа для мене та прогресом, який відбувається в моєму житті. Блог для мене – спроба підбити підсумки своєї праці за останні три роки. Така собі інвентаризація поразок та перемог суспільноактивного громадянина. Блог – можливість заявити про себе. Щодо користі іншим, то мої роздуми з мотивації, практичні результати втілення ідей за копійки, аматорський піар – це бездонне джерело для будь-якого початківця або щойно створеної організації».

За 4 роки на ГУРТі опубліковано понад 1000 блогозаписів, у яких можна легко віднайти відповіді на питання, що Вас хвилюють.

Так, із блогозаписів Олександра Старовойтенка та Олександра Алієва можна дізнатися про створення групи самодопомоги з нуля, Олександр Равчев у своєму блозі висвітлює три теми – освіта (зокрема вища, професійна) та самоосвіта, здоров'я (боротьба з соціальними захворюваннями: ВІЛ, туберкульоз) та права людини (права соціально вразливих верств населення), у блозі Василя Назарука відбувається обговорення питань, пов’язаних із соціальним підприємництвом. Про бібліотечні інновації Ви можете дізнатися в блозі Ганни Тараненко. Питання ефективної філантропії, соціального підприємництва, організаційного розвитку  в своєму блозі порушує Яків Рогалін.

Якщо Вас цікавить проблема третього сектору на ринку місцевих не бюджетних ресурсів або Ви захоплюєтесь інноваціями, питаннями краудфандінгу та стартапів, стежте за блогом Вадима Георгієнка. Хочете взяти участь у розробці та реалізації проекту зі створення освітньої технології для громадських менеджерів, - підписуйтеся на блог Святослава Сурми. Феномен соціальної поведінки, інформаційний супровід діяльності НУО, соціальне підприємництво, цінності громадянського суспільства – теми, які порушує в своєму блозі Михайло Ізюмський.

Долучайтеся до Спільноти блогерів порталу ГУРТ і формуйте сильне громадянське суспільство України!

Долучитися до обговорення тем, які Вас цікавлять, можна за посиланням.

Дізнатися, як створити власний блог на порталі ГУРТ, можна за посиланням

Коментарі

Тимчук Тарас    4057 днів тому   #  

Цікаво як читачі порталу ГУРТ оцінюють "роботу" цього сервісу. Наскільки задоволені текстами блогерів? Наскільки ці тексти корисні і допомагають у реальному житті?

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Старовойтенко   4055 днів тому   #  

Обираю теми в блогах і читаю з насолодою, є над чим поміркувати. Однозначно за останній рік велике пожвавлення в веденні блогів, в користуванні інформацією, обміні досвідом, налагодженні партнерських стосунків. Мабудь через небайдужість спеціалістів ГУРТу, які дають майстер класи по веденню блогів, написанні статей, можливості які можна використовувати в блогозаписах. кажуть апетит приходить під час їжі, так ось я практично зараз крім порталу ГУРТ нічого не читаю в інтернеті, на фейсбук забувся коли заходив, там не цікаво. Ще потрібно звісно набратися досвіду аби якісно брати необхідну інфо, але за цим сервісом майбутнє.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4055 днів тому   #  

Дякую, Олександре! Було б добре ще когось почути)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.