bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Головування України в ОБСЄ: основні пріоритети
17.12.2012

У 2013 році Україна буде головувати в Організації безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Однак на сьогодні ОБСЄ переживає кризу і стоїть на роздоріжжі. Чи зможе вона відповісти на виклики міжнародної ситуації? Який шлях розвитку і які пріоритети повинна обрати ОБСЄ? Як головування в організації позначиться на Україні? Відповіді на ці та інші питання було висвітлено під час прес-конференції представників Коаліції неурядових організацій на тему «Головування України в ОБСЄ: позиція громадських організацій», яка відбулася в Києві 14 грудня 2012 року.

Під час заходу було наголошено на тому, що на разі триває дискусія навколо питання, на якому аспекті повинна зосередитись організація: переключити увагу на питання безпеки чи сфокусуватись на захисті прав людини.

Ростислав Томенчук, заступник голови Громадської Ради при Міністерстві закордонних справ України, зазначив, що вже другий рік поспіль Рада міністрів ОБСЄ не може ухвалити жодного рішення щодо так званого «людського» виміру (питань дотримання прав людини в регіоні – ред.).

Саме тому, на думку Дмитра Макарова, представника Міжнародної Громадської Ініціативи для ОБСЄ, ОБСЄ необхідно реформувати, щоб вона відповідала вимогам часу, оскільки поки що ОБСЄ не знайшла свого місця в сучасному світі. Тому необхідно звернути увагу на сферу фундаментальних свобод та створити нові інститути, які б підтримували громадські організації та захищали правозахисників. Для подальшого розвитку  необхідно посилювати роль громадських організацій у всіх процесах ОБСЄ.

Вирішуючи проблеми в регіоні ОБСЄ в сфері захисту прав людини, Україна зможе розглянути й власні проблемні питання. Адже, попри головування України в ОБСЄ, ситуація з дотриманням прав людини в нашій країні залишає бажати кращого.

Олександра Матвійчук, голова Центру Громадянських Свобод, зазначила, що Україна має бути взірцем для інших. Адже член ОБСЄ повинен дотримуватися стандартів і зобов’язання, під якими підписались усі учасники організації. Однак, як було зазначено під час прес-конференції, головування в ОБСЄ не вимагає законодавчих змін і питання, чи зможе Україна стати взірцем для країн-членів, залишається відкритим. До того ж з 2010 року, за словами пані Олександри, в Україні здійснюється різкий наступ на фундаментальні права людини. При цьому було наголошено, що на слуху в громадськості перебувають лише справи переслідування політичних лідерів, а випадкам переслідувань громадських активістів приділяється замало уваги.

Коаліція громадських організацій визначила такі основні пріоритети, на яких повинна зосередитись Україна під час свого головування: Україні радять припинити політично вмотивовані переслідування, ухвалити закон про свободу мирних зібрань, який би відповідав міжнародним стандартам, створити незалежний орган для розслідування катувань та внести зміни у законодавство для забезпечення незалежності судів.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.