bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

30% вихованців соціальних учбових установ України навчать фінансовій грамотності в 2013 році
13.12.2012

Асоціація нової економічної освіти за підтримки Ерсте Банку, компанії «Емвей Україна», МБФ «Фонд Олександра Фельдмана» та проекту «Дітки-Монетки» розпочала наймасштабнішу в країні програму навчання дітей з дитячих будинків та інтернатів основам «домашньої економіки».

Суть проекту :

У грудні 2012 року – квітні 2013 року 50 учителів навчаться методиці викладання курсу «Фінансове виховання» в соціальних учбових установах. Після закінчення курсу і складання іспиту учителя отримають у своє розпорядження методички для роботи з класом, а також робочі зошити для учнів. Завдання вчителів, що представляють 25 міст та 30 інтернатів, – не лише навчити дітей азам «домашньої економіки» або надихнути їх на підприємництво, але і підключити до освітнього процесу у рамках теми усіх вихованців закладу від 9 до 16 років.

Після реалізації внутрішньошкільних програм в проект буде залучено близько 5 000 учнів, що складає 30% загальної кількість соціально незахищених дітей, що навчаються в школах-інтернатах та дитячих будинках (всього на даний момент їх число складає майже 16 000 чоловік).

Навчання учителів відбувається на основі рекомендованого Міністерством освіти, науки, молоді і спорту України курсу «Фінансове виховання» (автор - Сергій Биденко, глава Асоціації нової економічної освіти). Це перший курс з фінансовій грамотності, складений не вченими або чиновниками, а реальними бізнесменами-практиками з педагогічною освітою.

Історія проекту:

Основу проекту закладено у 2010 році, коли викладачі курсу «Фінансове виховання» об’їхали 17 міст України, навчаючи підлітків основам фінансової грамотності та підприємництва. За 6 місяців курс навчання пройшли близько 300 дітей. Багато хто з учнів уперше замислився про вартість продуктів і статті сімейного бюджету. Деякі розробили власні бізнес-плани.

Після закінчення проекту організатори отримали запит від викладачів і вихователів соціальних учбових установ про формування програми навчання, спрямованої на учителів. Так почалося масштабування проекту.

Необхідність проекту підтверджена не лише запитами педагогів, але і даними першої хвилі дослідження, проведеного в 5 містах України серед підлітків з соціальних учбових установ. Дослідження показало, що більшість підлітків слабо орієнтуються в нюансах повсякденного життя, у них відсутнє чітке уявлення про власне майбутнє, існують завищені вимоги до держави при частій відсутності бажання створювати своє життя самостійно.

Ключові результати дослідження:

  • Діти знають відомих бізнесменів краще, ніж вартість продуктів
  • Про «великий бізнес» думають в контексті «великих цифр»: сміливо оперують поняттям «мільйон доларів», говорячи про доход успішних бізнесменів
  • 39% опитаних мріють про зарплату від 20 000 до 600 000 грн в 25 років, при цьому 47% дітей планують отримувати зарплати на рівні 1 000-5 000 грн
  • 10% з їх вважають, що здатні утримувати сім’ю з 4 чоловік, маючи сукупний доход 1 000-2 000 грн.
  • Проте очевидно, що 52% опитаних розраховує на високий доход і готові витрачати на утримування сім’ї від 10 000 до 100 000 грн

В цілому, плануючи мати високі доходи, вони не володіють базовими фінансовими знаннями:

  • не розуміють можливостей банківських послуг
  • при реальній вартості набору продуктів для однієї тарілки борщу 5,5 - 6,5 грн. (залежно від регіону і якості продуктів), 64% дітей вважають, що собівартість борщу - від 20 грн (а 33% що дорожче 60 гривен)
  • не вважають себе відповідальним за своє життя. 59з їх рахують, що до дорослого життя можуть не піклуватися про своє майбутнє.

Сергій Биденко, голова Асоціації нової економічної освіти: «Курс «Фінансове виховання» на 90% складається з практичних завдань і не припускає читання класичних лекцій. Завдання курсу: навчити дітей ефективному поводженню з грошима, плануванню сімейного бюджету, фінансовій і споживчій безпеці, а також навчити мислити як бізнесмени та підприємці. Ми вдячні за вагому допомогу і підтримку проекту нашим надійним партнерам: Ерсте Банку, компанії “Емвей Україна”, МБФ “Фонд Олександра Фельдмана”.

Контакти

Коментарі

Валентин Волошин   4138 днів тому   #  

Головне, щоб діток в Амвей не записали автоматично

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Біденко   4136 днів тому   #  

Валентине, дякую Вам за коментар! Всі партнери проекту підтримують освітню програму для підлітків. Інших цілей не мають.

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Кононова   4137 днів тому   #  

А почему НЕЛЬЗЯ к сетевикам? Если их правильно подготовят педагоги, то в сетевой структуре ребята обретут поддержку успешных людей.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Біденко   4136 днів тому   #  

Ирина, спасибо что присоединились к обсуждению. Компании-партнеры проекта имеют успешные бизнес-офисы в Украине и готовы делиться своими знаниями о том, как можно успешно строить карьеру в компании, вне зависимости от направленности ее бизнеса. Поэтому ключевым является подсказка педагогам в том, как подготовить их воспитанников ко взрослой жизни и какие навыки и качества стоит развивать тем ребятам, которые хотят большего, чем может казаться им доступным на данный момент

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Шмігельський    4134 дні тому   #  

гарна ідея. запрошую в стрийський сиротинець. тут гарне середовище. діти і вихователі суспільно активні. запрошую в Стрий.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Біденко   4133 дні тому   #  

Михайло, може краще Ви до нас в Київ у лютому - на тренінг?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Шмігельський    4131 день тому   #  

дякую. чом у б ні. ми дружимо з сиротинцем. проводимо тут мастер класи, подарували гойдалку. садили дерева і таке інше. а так я викладаю в вузі. і могли б зробити навчання для дітей сиріт ще з інших сиротинців на базі оного з сиротинців бо філіалу інституту. ще цікавить гра яку випустили. дітям було б цікаво саме це напевно.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Біденко   4130 днів тому   #  

Михайле, напишіть, будь ласка мені листа із Вашими контактами.

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Кононова   4133 дні тому   #  

В Ситковецькій школі інтернаті у Немирівському районі Вінницької обл. діти під керівництвом педагогів вишивають вишукані сорочки, рушники, виготовляють інші вироби. Дарують гостям. Але ж це основа для подальшої можливої комерційної діяльності випускників. Зверніть увагу на заклад.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Біденко   4132 дні тому   #  

Ірино, дякую за коментар та інформацію. Дуже приємно, що так проходить підготовка підлітків у навчальному закладі. Пропонуємо подумати про приєднання до нашого освітнього проекту

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Шмігельський    4018 днів тому   #  

http://milicialviv.gov.ua/ua/U_Striyu_za_uchastyu_pratsivnikiv_militsiyi_vidbulos_zanyattya_z_Finansovoyi_bezpeki_z_ditmisirotami_10100.html
про тренінг фінансова безпека

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.