bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Моніторинг веб-сайтів влади сприяє покращенню доступу до інформації
13.12.2012

Близько 60 представників влади та громадськості взяли участь у конференції «Моніторинг відкритості веб-сайтів центральних органів виконавчої влади України як інструмент громадського контролю», яку організував Інститут розвитку регіональної преси у Києві 4 грудня 2012 року.

"Оскільки 2012 року ми проводимо моніторинг вже вдруге, настав час аналізувати динаміку, пояснювати якісні характеристики, що ховаються за цифрами, та активно взаємодіяти з органами влади. Ця конференція – перша спроба такої взаємодії й діалогу, адже наша мета не критикувати і констатувати недоліки, а сприяти виправленню ситуації, підвищенню рівня прозорості влади та доступу до інформації, – зазначила Катерина Лаба, керівник ІРРП. – Ми висловлюємо щиру подяку тим представникам органів влади, які взаємодіяли з нами до оголошення остаточних результатів, які взяли участь у конференції, і особливо тим, хто виступив на ній та поділився досвідом. Ми запрошуємо українські органи влади до співпраці, готові роз’яснювати вимоги моніторингу і поширювати найкращі рішення, які вже вироблені в Україні".

На конференції експерти ІРРП представили методологію та критерії моніторингу, порівняльний аналіз результатів моніторингу 2011 та 2012 років, проаналізували загальні проблемні зони веб-сайтів виконавчих органів влади. Олександр Латай представив методологію та результати моніторингу, який регулярно проводить Державний комітет телебачення та радіо України, а гостя з Росії Олена Голубєва розповіла про позитивний вплив щорічного моніторингу на підвищення прозорості державних веб-сайтів в Російській Федерації. Історією успіху поділились Олег Слободян та Сергій Якимець, представники Державної прикордонної служби України – лідера рейтингу 2012 року. Про вдалі рішення на сайті Державної податкової служби України, яка входить у першу п’ятірку рейтингу, розповіла Ілона Сміян, керівник відділу інтернет-комунікацій служби. Роботу із зверненнями громадян на сайті Пенсійного фонду України представив Іван Двойленко, головний спеціаліст прес-служби фонду. 

Моніторинг сайтів влади вже сьомий рік працює у наших східних сусідів. Фонд свободи інформації моніторить сайти понад 2700 федеральних та регіональних органів влади Російської Федерації, та його методика офіційно визнана й використовується державою.

"З 2011 року ми почали проводити взаємодію з органами влади до оголошення остаточних результатів за допомогою спеціально розробленої онлайн-платформи, – ділиться досвідом директор Фонду свободи інформації з Російської Федерації Олена Голубєва. – Представники влади можуть зайти в систему, побачити свою оцінку, коментарі наших експертів і висловити свої зауваження. За визначений час взаємодії багато хто з владних структур встигає виправити частину недоліків. Така співпраця призвела до того, що середній бал рейтингу став зростати на 20% за рік в той час, як раніше середньорічне зростання складало близько 6%".

Довідка

ІРРП, користуючись адаптованою методологією Інституту розвитку свободи інформації (ІРСІ) з Російської Федерації, проводив моніторинг відкритості  56 офіційних сайтів центральних органів виконавчої влади у 2011 та 2012 роках. Дослідження проводилося за 223 параметрами на повноту, актуальність та навігаційну доступність інформації на сайтах. 

Проект виконується за сприяння Національного фонду підтримки демократії (National Endowment for Democracy),США.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.