bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Цікаві факти про волонтерство в Україні
05.12.2012

5 грудня – Міжнародний День Волонтера. Волонтерство є досить поширеним явищем в сучасному світі. За даними європейських моніторингів, більш ніж половина дорослого працездатного населення задіяна до волонтерського руху, а це означає в ціннісному аспекті, що допомагати іншим, бути соціально активним та займатися суспільно корисною справою – це престижно.

У багатьох дослідженнях (SHARE, European SocialS urway та інші) лідируючі позиції щодо відсотку населення, залученого до волонтерських практик, посідають Швеція та Норвегія. 

Найпопулярнішими віковими категоріями на території Євросоюзу є групи від 18 до 30 років та люди після 50 років.

Країни – члени ЄС (та їхні регіони) з найактивнішим волонтерським рухом.
Інфографіка: http://tyzhden.ua

Аналізуючи ситуацію з волонтерством в Україні, можна зробити висновок про те, що волонтерська діяльність, стала хоч і не масовою, проте такою, що дозволяє говорити про себе як про суспільне явище. І хоч воно в Україні ще не досліджене на належному рівні, та все ж нам вдалося відзнайти деякі цікаві факти про волонтерський рух в Україні. 

Цікаві факти про волонтерство в Україні:

  • 1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі. В Україні волонтерство з'явилося на початку 90-х минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 року.
  • Серед волонтерів переважну більшість (понад 80%) складає молодь віком від 15 до 19 років, а понад 72% волонтерів – жінки.
  • Євро-2012 пов’язують із наймасовішим волонтерським проектом в історії України.
  • Загалом в Україні під час Євро-2012 було залучено понад 12 тисяч волонтерів, 2879 з яких - волонтери УЄФА.
  • 78-річний водій з Донецька став найстарішим волонтером в Україні, який працював під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу.
  • Швейцарський 62-річний бізнесмен приїхав до Києва на велосипеді, де працював під час Євро-2012 волонтером у сфері антидопінгу.
  • Згідно Звіту ООН про стан волонтерства в світі (2011), в Україні лише 10% волонтерів залучалися до волонтерської діяльності організаціями "третього сектору". І одна з них - Ресурсний центр ГУРТ :)

Насправді, 10% - доволі сумна статистика. Для порівняння, волонтерська діяльність в Німеччині здійснюється переважно на базі громадських організацій і сягає 43%.  

ГУРТ уже протягом багатьох років практикує залучення волонтерів у свою діяльність, що сприяє ефективному функціонуванню нашої організації. Що мотивує волонтерів ГУРТа частину свого вільного часу присвячувати суспільно-корисній діяльності і що взамін вони від цього отримують? Відповідають наші волонтери. Знайомтеся!

Олександр Алієв, м. Полтава:

"У мене все за пірамідою маслоу, як тільки задовільнив первинні потреби, потягло на спілкування та соціальну активніість. Це, мабуть, те, що я не усвідомлював. А свідомий вибір - це бажання розвиватись і навчитись чомусь новому.

Волонтерство дає безліч клопоту, витрат, зусиль... Однак для мене це постійне зростання, як в тренажерному залі, мале навантаження - нема прогресу".

Дарина Стремецька, м. Хмельницький:

"Мені завжди хотілось долучитись до поширення якісних україномовних матеріалів у мережі Інтернет, і з ГУРТом я отримала таку можливість.

Робота, яка не до душі — річ звична, а от волонтерство — зовсім інша справа: воно приносить як задоволення, так і нові знання. Волонтеруючи в ГУРТі, я дізналась більше про активні громадські організації в Україні (виявляється їх безліч!) та покращила редакторські навички.

До того, як я вперше зацікавилась волонтерством, мені здавалось, що воно передбачає лише допомогу зі збору коштів, прибирання зелених зон, роботу в дитячих будинках та з літніми людьми — тобто те, що не можна робити віддалено і вимагає навичок соціальної роботи та багато вільного часу. Тому було приємно дізнатись, що володіючи й іншими вміннями та маючи лише годину–дві вільного часу на день, можна приносити користь.

Тих, хто роздумує над пошуком волонтерської вакансії, хочу запевнити: завжди можна знайти організацію, де ваші навички або ентузіазм радо вітатимуть".

Одислав Боженко, м. Харків:

"ГУРТ - це платформа, яка допомагає мені розвиватись, самовдосконалюватись, здобувати нові навички та дає можливість бути комусь корисним. 

Волонтерство допомагає мені реалізуватись соціально. Займатись корисною суспільною діяльністю окремо від моїх інших обов'язків - сімейних, професійних тощо. Разом з тим, допомагає здобувати нові професійні навички - робота в команді, персональний менеджмент, навики ефективної журналістської діяльності".

Катерина Деменнікова, м. Миколаїв:

"Я волонтерую в ГУРТі, тому що дуже люблю цей портал і хочу підтримувати його розвиток: він творить зміни, об'єднує активних, насичує життя людей позитивною реальністю. ГУРТ - це також кльова команда, а мені цікаво спілкуватися з хорошими та розумними людьми, які тут працюють.

А ще я дуже люблю рідне місто (Миколаїв) і хочу, щоб українці знали що суспільно корисного, доброго й незвичайного відбувається саме тут. А тут відбувається таки чимало вартого освітлення на ГУРТі=).

Волонтерство в ГУРТі дає багато. Я вперше взяла інтерв'ю - мені пояснили як це робиться, це чудовий досвід. Дає вдосконалення моєї мови: літературний редактор професійно редагує мої тексти; я розумію свої помилки і намагаюсь далі писати якісніше. Волонтерство надихає, приносить задоволення та нові можливості".

Максим Мазипчук, м.Київ:

"Волентерство в ГУРТі дає змогу долучитись до громадського сектору в Україні, який попри все розвивається. Це можливість познайомитись (дізнатись) про людей, які намагаються впроваджувати зміни. Це можливість зробити внесок у інформування суспільства про розвиток громад.

Волонтерство дало змогу займатись чимось дійсно цікавим, дізнатись більше про особливості розвитку громадського сектору, відвідувати події. Це чудова можливість опанувати основи журналістської діяльності".

Віра Бушанська, м.Київ:

"Приєднуючись до ГУРТа, стаєш членом команди, яка робить конкретну справу, отримуєш унікальний досвід журналістської діяльності, спілкування з успішними та активними людьми, знаходиш колег та однодумців. Спочатку це просто волонтерство.

Кілька годин на тиждень ти займаєшся справою, яка для тебе цікава, практикуєшся писати чи редагувати статті, брати інтерв'ю. Але згодом ти поринаєш у цей процес і відкриваєш, що це цікаво і важливо не лише для тебе. 

Це реальна можливість робити щось корисне для суспільства і вдосконалювати свої особисті та професійні якості. Ось чому я обираю ГУРТ!".

Вітаємо волонтерів ГУРТа зі святом і бажаємо натхнення та сили на все нові та нові звершення! Дякуємо, що Ви з нами!

Бажаєте стати волонтером ГУРТа? Дізнавайтеся більше за посиланням.

До читачів: А що для Вас є волонтерство?

Коментарі

Олександр Алієв   4149 днів тому   #  

Для мене цікава інформація про статистичний вік волонтерів, вона мені здається дуже важливою.
Моі роздуми на цю тему такі:
Якщо займатись волонтерством до того як створена сім'я і завелись діти, або вже після того як вони виросли(18-30, 50) , то волонтерство може змінити напрямок життя, професію і є можливість стати професіоналом.
Мені 35 років маю дружину та дітей і потреба забезпечувати сім'ю весь час давить великим грузом. Виходить що я знаходжуся в постійному конфлікті між роботою, родиною і волонтерством. Пішло багато зусиль, щоб знайти баланс, але така ситуація не дає змоги розвинутись як професіоналу(нема часу на тренінги). Декілька разів мені пропонували оплачувану роботу в ГО але зарплатня в половину менша, чим я отримую виготовляючи взуття, а за рахунок погіршення умов життя родини(я несу за неі відповідальність), я не можу стати на таку пропозицію. Висока зарплатня вимагає професіоналізм якого немає. От і виходить замкнене коло.
Це опис проблем від30 до 50. Так що молодь , ви маєте всі шанси зростати і розвиватись, чесно кажучи я заздрю нинішній молоді ,перед нею відкриті величезні можливості. Нехай щастить тим хто обрав шлях волонтерства!

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4147 днів тому   #  

І я часом заздрю по-доброму нинішнім школярам та студентам, які мають дуже багато можливостей зробити своє життя більш яскравішим та постійно розширювати свій кругозір і набувати практичних навичок поза межами навчальних закладів.
Однак є й темний бік медалі - левова частка молоді навіть не здогадується про всю красу світу цього.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.