bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Арт-оптимісти»: Зміни у суспільстві через мистецтво, креатив і творчість
07.11.2012

Зміни у суспільстві через мистецтво, креатив і творчість — чи це можливо? У миколаївській громадській організаціі «Арт-оптимісти» переконані, що так. Оптимісти займаються організацією різноманітних культурних заходів, від переглядів кіно до загальноміських конкурсів та фестивалів. Проекти «Культурна мапа Миколаєва», «Кіно-ком’юніті», «ART-листопад» — справа рук цих креативних молодих людей. Досвідом роботи з ГУРТом у форматі PRоГОну поділився Микита Худяков, керівник ГО «Арт-оптимісти».

ГУРТ: Микито, хто такі «Арт-оптимісти»?

«Арт-оптимісти»— це одночасно і рух, і громадська організація. Якщо ти віриш у те, що в творчості є потенціал для розвитку міст, людини і взагалі будь-чого, можеш сміливо називати себе арт-оптимістом. Таке бачення має наша поки нечисленна команда.У Миколаєві ми діємо вже понад п’ять років, хоча як громадська організація зареєструвались лише в серпні 2012-го.

Чотири роки поспіль ми проводимо фестиваль актуального мистецтва «ART-листопад», також щонеділі збираємо початківців-кіношників на неформальне спілкування в «Кіно-ком’юніті», координуємо проект «Культурна мапа Миколаєва», в якому досліджуємо культуру міста і сприяємо конструктивному спілкуванню її творців. Іноді проводимо виставки та концерти. Ми відкриті до співпраці і зараз шукаємо нових партнерів для міжрегіональних та міжнародних проектів.

Кістяк «Арт-оптимістів» складають три людини — я, Євгенія Дулько і Катерина Дистрянова. Женя виступає керівником проекту «Культурна мапа Миколаєва», Катя координує зустрічі «Кіно-ком’юніті». Я відповідаю за керування організацією в цілому, а також за дизайн та арт-складові заходів. Звичайно, ми долучаємо учасників наших подій до реалізації проектів.

Кошти на проведення заходів знаходимо різними шляхами —співпраця з бізнесом, отримання грантів та міні-грантів, продаж мерчендайзу, платні заходи. Зараз ми хочемо випробувати краудфандінг (колективний збір коштів) як спосіб пошуку коштів на проекти.

ГУРТ: Не кожна громадська організація може похвалитися успіхами у співпраці з бізнесом. Як це вдавалося Вам?

Значний досвід співпраці з бізнесом «Арт-оптимісти» мали в організації кіно-конкурсів. Магазин-спонсор надавав цифрову техніку вартістю від 500 до 1000 грн.в якості призів для переможців конкурсу. Зі свого боку, ми забезпечували їм рекламу: відео, логотипи, наклейки магазина на призах, оголошення під час заходів. Мені здається, така реклама є вигідною. На місці керівників бізнес-компаній я б підтримував соціальні проекти, адже реклама на подібних заходах дозволяє налагодити особисті стосунки з потенційними клієнтами, не створює шум.

Нещодавно ми домовилися про розміщення офісу «Арт-оптимістів» в арт-кафе «Грифель» - нашими давніми партнерами. Правда, з боку закладу це більше меценатський, аніж спонсорський крок.

ГУРТ: Розкажіть, яких результатів уже досягнуто в ході реалізації проекту «Культурна карта Миколаєва».

Були організовані зустрічі з художниками міста, літераторами й поетами, з діячами театру та кіно, де відбулось обговорення основних проблем та перспектив розвитку даних сфер культури. Зокрема, з’ясовувались причини пасивності мешканців міста у підвищенні рівня культурного розвитку, низького ступеня включення в український та світовий контекст. Дуже радує зацікавленість культурним розвитком Миколаєва діячів культури, які щодня власними зусиллями роблять наше місто кращим. У рамках проекту ми також проводимо анкетування миколаївців щодо того, якими сферами культурного розвитку міста вони задоволені, а які з них потребують вдосконалення.

ГУРТ: Як народилася ідея створення«Кіно-ком’юніті»?

«Кіно-ком’юніті»— це спільнота режисерів-початківців і всіх тих, кому цікаво брати участь у створенні кіно. Актори, сценаристи, навіть музиканти можуть брати участь у зустрічах ком’юніті. Необхідність такого об’єднання стала очевидна після чергового кіно-конкурсу, проведеного «Арт-оптимістами». Це найбільш спонтанний наш проект, запустити який у будь-якому місті можна за 3-4 години. Буду радий поділитися досвідом із тими, хто хоче реалізувати подібний проект у своєму місті.

ГУРТ: Про що йде мова на зустрічах кіноспільноти?

У рамках ком’юніті відбулося вже понад 30 зустрічей: інколи це доповіді про кіновиробництво, інколи робочі збори щодо чергового кіно-конкурсу з брейнстормінгом. Якось ми святкували день народження однієї чарівної учасниці нашої спільноти, адже наші цілі, звичайно, це не лише розвиток кіно в нашому місті, але і створення середовища культурної взаємодії в цілому, в якому можуть народитися як кінопроекти, так і щось зовсім несподіване.

Із зустрічей особливо запам’ятались Олександр Карпенук, який розповів про продюсування, команда режисерів з Херсона, які говорили про дзен-кіно, доповідь Антона Ісаєва про анімаційний дизайн, вході якої він розповів про будні київського відео-продакшину, поради щодо написання сценарію від активного учасника Валентина Мазура.

Учасником спільноти може стати будь-хто, хто цікавиться створенням кіно. Для кожного члена ком’юніті є простором для пошуку однодумців. Це, мабуть, найголовніше. Також ви втягуєтесь в інформаційний потік конкурсів, фестивалів тощо. До речі, я, як учасник ком’юніті, нещодавно виграв у кіно-конкурсі «Арт-вибір» перше місце і 8000 грн. Накуплю звукового обладнання, яке буде доступним і для учасників «Кіно-ком’юніті».

ГУРТ: Які практичні результати діяльності «Кіно-ком’юніті»? Чи знімають учасники короткометражне кіно або соціальне відео?

Одним з головних принципів кіно-ком’юніті  є творення, адже суть ком’юніті у створенні кіно. Транслювати через кіно добрі цінності і бути оригінальним — це завдання вимагає таланту та неабиякої уяви. Звичайно, таке прагнення у мене і в інших учасників ком’юніті є.

Якщо говорити про конкретні результати,то зараз Віктор Качанов і Валентин Мазур знімають короткометражну антиутопію «Стіна». Цей чарівний процес, коли хлопцям доводиться розкривати в собі нові таланти і, створюючи фільм, створювати себе, дуже надихає усіх.

Загалом культурні проекти мені здаються достатньо складною структурою, щоб міряти їх кількісно. Ці маленькі або й великі зміни в характері людини і в характері міста іноді складно виміряти лінійкою. «Кіно-ком’юніті» як новий рівень взаємодії кіношників-початківців є унікальним для нашого міста, але і поки що ми лише сподіваємось, що справа не зупиниться на обміні технікою для зйомок та досвідом, а будуть і фільми.

Щодо соціального відео, то зараз ми знімаємо фільм про вплив культури на міське життя. Я вважаю, що розвиток культурного середовища є каталізатором і соціального розвитку. Не факт, що зі зростанням кількості художніх галерей підвищиться рівень життя мешканців, однак культура — це все-таки робота над власними цінностями, над вдосконаленням свого внутрішнього світу.

ГУРТ: Які плани на майбутнє у «Арт-оптимістів»?

Перш за все, це створення у 2013 році культурного майданчика з арт-заходами, участь у проекті «Нове дихання культури» та старт нового проекту у співпраці з краєзнавчим музеєм. Також роздумуємо над організацією освітнього кіно-табору з фахівцями з інших міст.

Публікацію створено в рамках проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Європейського Союзу.

Спілкувалася: Катерина Деменнікова

Літературне редагування: Дарина Стремецька

Контакти

Коментарі

Олег Дорош   4180 днів тому   #  

молодець! так тримати. Чекаємо наступних інтерв"ю

  •   Пiдписатися на новi
Олег Місяк   4180 днів тому   #  

Спасибо за интервью! Спасибо ребятам, вдохновляют примеры единомышленников, вместе мы сила:)

  •   Пiдписатися на новi
Інна Юріна   4179 днів тому   #  

Интересная статья, читала с удовольствием )

  •   Пiдписатися на новi
Олег Шляпін   4178 днів тому   #  

Так, було цікаво читати) А також фото, лого та відео гармонійно доповнили текст)

  •   Пiдписатися на новi
Дмитро Малюта   4170 днів тому   #  

Цікаве й показове інтерв'ю, Катю, дякую!!! :) Хлопці й дівчата - молодці, бо діють і змінюють простір довкіл себе.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Деменнікова   4158 днів тому   #  

Дякую! Рада, що сподобалось інтерв'ю.
І хочу наголосити, що велика заслуга в його цікавості ГУРТівців, які мене - як волонтера ГУРТа - навчили та допомогли (дякую Жені Кравченко та Тетяні Гончарук) і чудового літредактора Дарини Стремецької. А щодо змісту - то Микита - не лише яскрава особистість, а й приємний співрозмовник. Раджу з ним поспілкуватися, бо надихає:)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Шмігельський    4146 днів тому   #  

гарно.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.