bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху: спортивний коктейль від села Бистрий
08.08.2012

Історія страви

Ще 20 років тому молодь села Бистрий встановила футбольні ворота на тодішньому пасовищі в урочищі «Долини». Протягом всіх років і дотепер майже кожного вечора влітку хлопчаки збиралися і грали у футбол, а кожної неділі дорослі проводили футбольні змагання між собою та з сусідніми селами. Ідея створити «територію» для проведення дозвілля вже давно витала у головах активних мешканців села, які також є членами ГО «Сила в громаді». Поштовхом для облаштування Дитячо-спортивно-розважального майданчика (ДСРМ) став мінігрант (7000,0 грн.) від МФ «Відродження». Члени ГО «Сила в громаді» разом з активними жителями Бистрого розробили план дій та схему розташування споруд і взялися за знаряддя праці.

Інгредієнти

Для успішної реалізації необхідні були організаційні, матеріальні та людські ресурси. Перед початком реалізації задуманого активісти ГО «Сила в громаді» запросили до обговорення мешканців нашого маленького села (300 мешканців). Під час обговорення було вирішено створити невеличкий комплекс для проведення дозвілля мешканців «від малого до старого». Ми залучили спеціалістів-геодезистів, які розміряли площу під ДСРМ. На чистому листочку з геометричним малюнком потрібно було зручно розмістити всі елементи об'’єкта. Помічником у цьому став кваліфікований проектант.

Коли мапа була вже готова, нам знадобилися золоті руки, зварника, столяра, садоводів, мулярів, штукатурів, малярів та інших не менш цінних професій. Матеріальні ресурси складалися як із значної суми рідних гривень, так і з пило- та металовиробів. Після того, як ми зібрали гроші, закупили будматеріали, розробили план будови, незамінними виявилися організаційні здібності членів ГО «Сила в громаді», які мають багаторічний досвід приватного підприємництва та державної служби. Найризикованішим елементом діяльності була активність громади, та, на щастя, наші побоювання не справдилися. Такої активності навіть у мріях не було!Залишаючи власну господарку, мешканці села, в основному молодь, з ранку до вечора працювали із щирим бажанням покращити умови проведення дозвілля для себе та своїх односельців. Облаштування ДСРМ тривало починаючи з весни 2010 року: за цей час було проведено більше десяти толок, кожна з яких збирала по 15-25 чоловік, а це 5-7% від загальної чисельності мешканців.

Спосіб приготування

Перед початком першої толоки, весною 2010 р., були проведені збори громади, а також значні підготовчі роботи з виготовлення спортивних споруд, придбання будматеріалів та необхідного спортивного інвентаря. У першій толоці, яка виявилася наймасовішою і найбільш цікавою для учасників, взяли участь 25 дорослих та 13 дітей різного віку. Святкове відкриття ДСРМ відбулося у рамках вже традиційного, шостого по рахунку, Фестивалю «Сім’ї, молоді і спорту», який проводився у першу неділю після свята Петра і Павла (15 липня). До цього часу було виконано значний обсяг будівельних робіт і, що найголовніше, залучено велику кількість мешканців села. Так званими  «граблями» був спротив окремих членів громади, які були недостатньо поінформованими  і тому намагалися протидіяти розширенню території ДСРМ та зведенню огорожі. Крім того, думки організаторів заходів виявилися розділеними щодо питання відновлення проїзду на ДСРМ, який дотепер є самовільно зайнятим мешканцем села і виявився перешкодою до покращення інфраструктури і подальшого розвитку об’єкта. Залучення мешканців до проведення робіт, а особливо молоді, змінило їх ставлення до того, що робиться, у кращу сторону.

Основний обсяг запланованих робіт завершено, а саме збудовано роздягальню розміром 3х11м, встановлено 10 лавочок, облаштовано дитячий та спортивний майданчики із задекларованими спорудами (ігрова гірка, гойдалка та пісочниця для дітей, атлетична драбина, волейбольний та баскетбольний майданчик), розширено (з 90х54м до 95х67м) та осушено дренажем футбольне поле, висаджено дерева у парковій зоні (0,5 га) та по периметру об’єкта (170 м), встановлено щоглу для державного прапора, територію огороджено. Загалом територія ДСРМ займає близько 1,8 га. Невирішеним залишилося питання облаштування проїзду та паркувального майданчика, а також електрифікації ДСРМ. Окремо треба відзначити зростання футбольної команди у чемпіонаті Дрогобиччини. Вперше її створено у 2007 році. Почалися виступи у 2 лізі чемпіонату і тільки з основним складом. Наступного року утворилася юнацька команда і перейшла грати у 1 лігу. Цього року команда виступає вже у Прем’єр лізі чемпіонату з футболу Дрогобицького району. У найближчих планах громади збудувати літню сцену.

Коментар дегустатора

Фарима Андрій, приватний підприємець:  «З погляду часу аж мурашки по шкірі пробігли. Кілька років промайнули за хвилинку. Памятаю свою невпевненість, коли все починалось. Та власне починалось все з бажання десь не далеко від хати створити місце для відпочинку. А коли відбулася перша толока, то ніби крила виросли, і відразу прийшло відчуття, що зможемо набагато більше. Всі зрозуміли, що це має бути місце як для дорослих так і для дітей, щоб можна було відпочивати сімями. Результат не забарився і прийшов, та не це головне. Не буду говорити за всіх, але для мене головним є мій внутрішній стан, і від всього цього в грудях так тепло. Гордий за своїх односельчан. Знаю, що разом ми ще багато чого досягнемо»

Контакти шеф-повара

Клепач Любомир Васильович, голова ГО «Сила в громаді» с.Доброгостів, приватний підприємець, тел.0974280505, еmail:[email protected]

Для читачів: Публікація бере участь у конкурсі «Кулінарна книга громадського активіста: рецепти успіху». Переможця буде визначено за двома критеріями, один із них - кількість коментарів під публікацією. Якщо Ви вважаєте корисним або навпаки рецепт успіху від громади c. Бистрий, - лишайте свої відгуки в коментарях до цього повідомлення.

Читайте також:

Рецепт успіху: Дозвілля дітей з особливими потребами
Рецепт успіху: Громадський контроль через газету
Рецепт успіху від “Півострова змін”
Рецепт успіху: Євроінтеграція по-кролевецьки
Рецепт успіху: від храму до кооперативу
Рецепт успіху: Екологія по-донецьки

Контакти

Коментарі

Святослав Грабовський   4276 днів тому   #  

Чудова реалізація, а яким чином зацікавлювали громаду, де доносили їм думку про стадіон які комунікації використовували. Молодці, як результат і команда чудово виступає.

  •   Пiдписатися на новi
Галина Чайка   4276 днів тому   #  

Пам'ятаєм, пам'ятаєм цей спортивний майданчик. В 2010 р. по запрошенню Любомира Клепача мала нагоду відвідати село Бистрий і безпосередньо Дитячо-спортивний-розважальний майданчик, котрий в ті часи був занедбаним футбольним полем, на якому випасали корів та іншу скотину :)))
А зараз це цілий комлекс в який входить футбольне поле з крутою роздягальнею-музеєм для футболістів, волейбольний і дитячий майданчики. Погодьтеся, для села з населенням 300 чоловік - це неабияке досягнення. Well done, people!!!

  •   Пiдписатися на новi
Любомир Клепач   4275 днів тому   #  

У селі де проживає 300 мешканців спеціальні технічні засоби комунікації зайві. При кожній нагоді активісти переконували односельчан про необхідність місцини для проведення дозвілля. Жодної фінансової мотивації не було. Була виключна добра воля. Проте, і зараз є противники але на щастя їх мінімальна меншість.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.