bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху: Євроінтеграція по-кролевецьки
17.07.2012

Історія страви «Євроінтеграційний бренд Кролевеччини»

Все розпочалось з ініціативи громадськості, яка була оформлена у вигляді резолюції Круглого столу в травні 2010 року і полягала в формуванні міжнародних зв’язків. Влада району підтримала такий почин з боку громадськості (актив Кролевецької громадської організації «Муніципальний центр стратегічного планування та маркетингових досліджень «Дороговказ») і вже на кінець 2010 року з’явився перший побратим – Конишевський район Курської області.

Наступним кроком по просуванню ідеї стала участь міста Кролевець в молодіжному міжнародному проекті «Євроавтобус-4». До Кролевця завітали дванадцятеро представників із країн Євросоюзу. Протягом двох днів молодіжний актив Кролевеччини активно взаємодіяв з молоддю ЄС: проведено навчальні тренінги, толоку, екскурсії та День Європи. Головне досягнення – встановлення тісних комунікаційних контактів та перспектива подальшої співпраці.

Молодь Кролевеччини разом з делегацією гміни Мальборк (Польща)

Проектом визначались ментори – добровольці з числа членів екіпажу «Євроавтобусу», які допомагатимуть місцевим громадам досягти мету, визначеної під час участі в проекті. Кролевцю протягом літа вдалося знайти потенційного побратима для Кролевецького району – Гміну Мальборк Поморського воєводства Республіка Польща. 23 вересня 2011 року Угоду про співпрацю було підписано в Кролевці під час офіційного візиту польської сторони.

Інгредієнти страви

Підтримка місцевої влади. Практичне наповнення Угоди про співпрацю між побратимами – Кролевецьким районом та Гміною Мальборк. Стартовий вектор взаємодії – активізація молоді, створення умов для спілкування та співпраці між польськими та українськими активістами. Розуміння того, що саме молодіжна ініціатива може стати запорукою створення стійкої і ефективної системи співпраці між побратимами. Принцип співфінансування. Витрати на перебування на території Польщі та підготовка і реалізація програми перебування протягом 10 днів фінансується повністю польською стороною.

У квітні-травні 2012 року кролевецька молодіжна делегація перебувала в Польщі (проект «Нова генерація: відкриття молодіжної ініціативи в рамках побратимської співпраці» (NGO-2012). Наступна ціль – створити систему Євроклубів Кролевецького району як форму учнівського самоврядування. Завдання, яке ставиться перед громадськими активістами та педагогами, - сформувати ефективну модель набуття досвіду роботи органів самоврядування дітей та учнівської молоді, удосконалити методологічні підходи щодо змісту їх роботи, заохотити педагогів і дітей до активізації та вдосконалити діяльність органів учнівського самоврядування, лідерства та молодіжної дипломатії в формі Євроклубів. Проект ініційовано в рамках Угоди про побратимську співпрацю з Гміною Мальборк.

Спосіб приготування
Склад делегації. Сформовано неформальне молодіжне об’єднання у вигляді гуртка при Будинку дітей та юнацтва. Участь була запропонована школярам всіх шкіл міста. Поінформовано про можливість долучення до ініціативи 300 старшокласників (8-10 класи). Виявили добровільне бажання брати участь в реалізації проекту NGO-2012 близько 30 осіб. 50% - активні члени. З яких ще 50% - сформоване ініціативне ядро. Саме ці 7-9 осіб формують імідж неформального об’єднання, приймають активну участь y заходах та в навчальному процесі. Фактично, вони є носіями ідеї та місії, які зможуть передати знання, досвід та вміння іншим кролевчанам під час виконання повного проекту, який завершується у 2013 році.

КролевецьАктивісти Кролевеччини

Позиція керівництва району полягає в тому, що в міжнародних делегаціях мають бути представлені кращі представники кролевецької молоді. Познайомити з Кролевецьким районом – складне і відповідальне завдання. До цього також готувались відповідним чином (розроблені презентації, друковані матеріали, відеофільми, подарунки тощо). Інша справа – як вдалось на практиці все це продемонструвати (не завжди польська сторона відгукалась на пропозицію організувати мультимедійний сеанс для того, аби побачити підготовлені матеріали).

Просування бренду Кролевецького району забезпечує створення умов для максимальної самореалізації молоді задля розвитку району в цілому. Справжнім полігоном з безмежними можливостями для виявлення та спільної реалізації ініціативи є побратимські взаємостосунки між Кролевецьким районом та Гміною Мальборк. Гроші (з районного бюджету, бо проект затверджений районною радою і є фактично її програмою по розвитку молодіжної активності) вкладаються в молодь, в майбутнє, яке має забезпечити ефективний розвиток території Кролевецького району. Це наша спільна справа! Молодь Кролевеччини має можливість не лише заявити про себе в європейському вимірі, а й гідно представити свою територію гостям із-за кордону.

Коментар дегустатора

Анна Рекуха, учениця 11 класу (учасниця молодіжної делегації, що перебувала в Гміні Мальборк, Польща): «Польща стала для мене справжньою школою, бо, як говорив Ф. Бекон: «Людина, що вирушає в подорож в країну, мови якої не знає, власне, вирушає в школу, а не в подорож». Щоправда, з´явилося бажання вивчати польську. І це радує… Нарешті я відкрила для себе вікно в Європу. Може, це лише маленька кватирка, але вже спробувала вдихнути «європейського» повітря: перший крок зроблений.

Контакти шеф-кухаря: Координатор проекту та громадський діяч: Володимир Любивий, представник Сумського обласного благодійного фонду «Благовіст», депутат Кролевецької районної ради, Голова Ради Кролевецької громадської організації «Муніципальний центр стратегічного планування та маркетингових досліджень «Дороговказ». e-mail: [email protected] тел. (095) 1924889; (05453) 52116.

Для читачів: Публікація бере участь у конкурсі «Кулінарна книга громадського активіста: рецепти успіху». Переможця буде визначено за двома критеріями, один із них - кількість коментарів під публікацією. Якщо Ви вважаєте корисним або навпаки рецепт успіху від громади Кролевецького району, - лишайте свої відгуки в коментарях до цього повідомлення.

Читати також: Рецепт успіху від “Півострова змін”

 

Контакти

Коментарі

Артур Кочарян   4299 днів тому   #  

Классно!

  •   Пiдписатися на новi
Олексій Майдан   4263 дні тому   #  

Звичайно що "ТАК"

  •   Пiдписатися на новi
Ситченко Діна   4248 днів тому   #  

Молодцы! Хорошее дело! у УЛИЦЫ Вы сумели отобрать ещё несколько человек, которые не будут ежедневно пить в кафе пиво,ругаться при этом, и кричать по пол-ночи под окнами

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.