bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Коаліція «Молода Черкащина»: менше демагогії, більше справ
29.02.2012

Часто, для більш ефективної та активної діяльності, організації об’єднуються в коаліції. Не винятком стала й Коаліція молодіжних громадських організацій Черкаської області «Молода Черкащина», створена в 2003 році. Як зауважила Анна Харченко, заступниця координатора Коаліції: «Коаліція дає можливість постійно обмінюватись великою кількістю корисної інформації та допомагати одне одному ресурсами, що робить кожну з організацій Коаліції більш потужною».

До «Молодої Черкащини» входить 27 організацій, всі вони, за словами пані Анни, є дієвими, адже раз на рік їх перевіряють на активність та виключають «не живі» організації, якщо такі є, а також розглядають заявки на вступ до Коаліції бажаючих організацій. Черкаська обласна організація КВУ, БФ «Наддніпрянський фонд», Корсунь-Шевченківська громадська організація «Клуб молодих інвалідів «Повір у себе», БФ «Паритет» - найбільш активні члени-організації Коаліції.

Крім осіб, які працюють в Коаліції, а це 2 штатних і 4 позаштатних працівників, «Молода Черкащина» співпрацює з волонтерами (близько 100 осіб). «Волонтерів ми зазвичай залучаємо під час різноманітних масштабних акцій (наприклад, коли ми долучалися до проекту «Від серця до серця»). Як правило, це студентська молодь. Спосіб залучення волонтерів залежить від формату акції, її суті, кількості необхідних людей для її якісного проведення», - каже Анна Харченко.

Найголовнішим напрямом діяльності Коаліції є робота з молоддю: «Ми проводимо для молоді тренінги, семінари. Активізуємо молодь через реалізацію проектів, які передбачають їх участь у впровадженні різноманітних ініціатив соціально корисного характеру».

Щодо активності самої молоді Черкас, пані Анна каже: «Залежить від того, про яку молодь ми говоримо. Наприклад, проект «Майстерня громадської активності» допоміг активізувати молодь з різних регіонів України на реалізацію соціально значущих проектів у себе на місцях. Однак, слід зауважити, що молодь, зацікавлена у відвіданні тренінгів вже є достатньо свідомою і готовою до дії. Коли ж Коаліція реалізує проекти на підтримку молоді з особливими потребами, то їх активізувати в рази складніше – дається взнаки пасивність, яку провокує відношення до них суспільства та життєві обставини».

Інші напрямки діяльності – робота по досягненню ґендерної рівності, робота з людьми з особливими потребами, розвиток толерантності та боротьба з дискримінацією в усіх її проявах. «Ще одним із напрямків нашої діяльності є боротьба з поширенням ВІЛ/СНІДу. Але якось не склалося з грантами останні роки», - розповідає пані Анна.


В офісі "Молодої Черкащини"

В основному фінансову підтримку Коаліції надають такі міжнародні та всеукраїнські донорські організації, як NED, Фонд прав інвалідів, Український жіночий фонд, MATRA/KAP.

«Молода Черкащина» є тією з небагатьох громадських організацій, яка може похвалитися хорошими відносинами з місцевою владою: «З міською владою Коаліція має дружні відносини. Коли мова йде про розробку та обговорення різноманітних програм та проектів (як суто молодіжних, так і соціального спрямування), ми маємо дуже добрі показники результатів такої співпраці. Завжди є можливість внести свої пропозиції та висока вірогідність того, що їх візьмуть до уваги. Так, наприклад, в місті з’явилася нова діюча програма соціальної допомоги, завдяки якій зроблено численні пониження бордюрів на перехрестях для зручності пересування людей на візках та мам з дитячими візочками, побудовано пандуси та інше». На думку пані Анни, для підтримки хороших відносин із владою необхідно, «коли є проблема, то дуже лаконічно запропонувати її вирішення, але таким чином, щоб було зрозуміло, де чий внесок у її вирішенні. І взагалі – менше демагогії, більше справ».

Численні організації громадянського суспільства нерідко нехтують важливістю власного піару та не приділяють інформаційному напрямку в діяльності організації значної уваги. Неодноразово можна почути, що самі ЗМІ не зацікавлені в поширені такої інформації, та «Молода Черкащина» є доказом протилежного та оцінює свої відносини з українськими медіа цілком позитивно. Секрет, що потрібно робити організаціям, щоби ЗМІ звернули на них увагу, розкрила Анна Харченко: «Потрібно обов’язково цікаво писати прес-анонси та прес-релізи про всі заходи, які організовує організація, запрошувати журналістів відповідно до теми розмови (якщо людина пише про ресторани міста, то вона навряд чи писатиме про соціальні проблеми). Готуючи інформаційний привід, потрібно пам’ятати про те, коли у журналістів дні верстки та чи не перетинається ваш захід з більш значним, через який його просто ніхто не відвідає».

«Щодо моєї діяльності, - розповідає пані Анна, - то я ініціювала проект «Запровадимо доступність та конструктивну роботу зі ЗМІ на Черкащині відповідно до норм Конвенції прав інвалідів», одна із складових якого – моніторинг. Ми досліджували місцеву пресу та інтернет-видання на предмет висвітлення проблем людей з особливими потребами і дійшли висновку, що статей, які написані коректно і цікаво про людей з інвалідністю вкрай мало. В основному їх зображують або як героїв, або як бідних-нещасних. Адекватних статей дуже мало. На цю тему за тиждень ми плануємо провести тренінг для журналістів».

На останок, варто згадати про досягнення Коаліції. Нині члени «Молодої Черкащини» пишаються перемогою в напрямку роботи з людьми, які мають особливі потреби: «Коаліція пролобіювала в міській владі ідею створення соціального таксі для людей на візках. Цього місяця таксі почало працювати. Візочники можуть скористатися машиною з підйомником за попереднім замовленням двічі на тиждень, щоб з’їздити в справах. Це є ще однією сходинкою до безбар’єрності, однак, Коаліція наголошує, що це лише сходинка, а не фінальний результат, яким має бути масова закупівля доступного для візочників громадського транспорту».

До речі, склад Коаліції поповнився ще одним членом. Він досить незвичний для організацій громадянського суспільства. Знайомтеся, це  пес, який декілька днів тому приблукав до офісу Коаліції. Він ще немає імені, проте має нових друзів і новий дім :)


Пес

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який здійснюється Ресурсним центром ГУРТ в партнерстві з Центром волонтеріату "Добра Воля" за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


Читайте також:
Ефективне використання самодопомоги в Україні: приклад Бородянки

Вікімедіа Україна: українці за поширення вільних знань

Чи можливий “Тур де Франс” у Києві? (відео)

Закласти власну квартиру заради безпритульних тварин (відео)

Українська асоціація власників зброї: вільні люди носять зброю, раби - ні
 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.