bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від Студентського братства до авторитетної громадської організації
09.11.2011

Ми продовжуємо інформувати читачів ГУРТа про відомі та маловідомі громадські організації, які часто залишаються непоміченими широкому загалу.

6 жовтня ГУРТ побував у Луганську з презентацією "Інвестуймо в інституційний розвиток", тому мав можливість краще познайомитися з організаціями громадянського суспільства цього регіону.

У рамках PRоГОну ми завітали до офісу Східноукраїнського Центру Громадських Ініціатив і поспілкувалися з Вадимом Сабініним (юрист Центру, виконує юридичні послуги під час реалізації проектів, голова Громадської приймальні) і Оксаною Дрєпіною (заступниця голови СЦГІ).

Штаб-квартира Центру - в місті Луганськ, на вул. 30-й квартал, буд. 2, кв. 14.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив: від зародження до сьогодення

Громадську організацію Східноукраїнський центр громадських ініціатив у 2003 році заснували члени Студентського братства Луганської області. Саме багаторічний досвід правозахисної й освітньої роботи братства був покладений в основу функціонування Центру. Ми розпочали діяльність в аспекті проблемних забудов, доступу до інформації, звітності депутатів, відкритості влади... Також реалізуємо проекти, які стосуються журналістики, вчителювання.

Наша місія – розвивати й підтримувати відповідальну та свідому участь громадян у суспільному житті.

Основна команда організації – 6 осіб, які реалізують усі напрямки, проекти.
Якщо потрібна допомога в революційних діях, то ми впевнені, що нас підтримають люди. Діяльність Центру спрямована на допомогу громаді, на вирішенні проблем, які пов’язані з життям міста, а в цьому зацікавлені всі, тому ми одне одного завжди підтримуємо.

Основні джерела фінансування – гранти. Ми пишемо проекти, зазвичай намагаємося писати на декілька конкурсів. Останнім часом основними донорами є Програма розвитку ООН, МФ «Відродження». Надходження з місцевих джерел відсутні, у людей гроші також не збираємо і навіть не практикували.

До нас за допомогою звертаються переважно ті, хто не має можливості (бідні верстви населення) скористатися послугами адвокатів, але хочуть захищати свої права. Зазвичай ті, хто мають гроші, не звертаються до таких організацій, принаймні в Луганську.

Зараз ми займаємося такими потужними напрямками як доступ до генеральних планів і містобудівної інформації, а також є напрямки, пов'язані з виборчим правом, депутатами, вчителями.

Ідеї народжуються з життя, до нас приходять люди розповідають про свої проблеми… Як народилася ідея про генплани? До нас зверталися люди щодо незаконних забудов, просили допомогти. При вивченні цієї ситуації виявилося, що є містобудівна документація, яка розробляється відповідно до генеральних планів населених пунктів. Законодавством передбачено контроль на етапі затвердження цієї містобудівної документації. До цього процесу повинна бути залучена також громада. Ми й розпочали цим займатися. Часто виходить так, що ідея з першого проекту розповсюджується на інші.

Розсекречувати генеральні плани допомагають науковці. Вони мають власну точку зору та можуть донести її до влади. Авторитетні партнери також відіграють свою роль під час реалізації проектів.

На місцевому рівні нашим партнером є один доцент-активіст, він постійно має якісь цікаві ініціативи, ідеї і ми його підтримуємо, він нас підтримує. Також ми намагаємося працювати з різними громадськими організаціями – місцевими, всеукраїнськими. 

Ми розпочали проект щодо правової освіти вчителів, представників адміністрації шкіл, які є під загрозою закриття. Ми хочемо працювати в цьому напрямку, допомагати освітянам відстоювати права під час ліквідації чи призупиненні діяльності навчальних закладів.

Проект "Мій місцевий депутат" реалізувався за сприяння Фонду Східної Європи. Фінальним етапом буде брошура щодо досвіду доступності інформації про депутатів, моніторингової діяльності. Також створено сайт Вітрина про депутатів і планується розширення цього проекту.

Діяльність Центру ми висвітлюємо на нашому сайті. 

Східноукраїнський центр громадських ініціатив: про владу, засоби масової інформації

Щодо відносин із владою. До якогось часу були проблеми, вони, якщо чесно, і зараз є. Нещодавно було затвердження генпланів, ми почали спілкуватися з громадою і останнім часом ми організували ряд заходів щодо цього.

Я (Вадим Сабінін) брав участь у подорожі, половина учасників якої були представники (досить впливові) місцевої влади. Завдяки цій подорожі наші відносини стали більш дружніми, але лише в особистому аспекті. Щодо роботи, то загалом є певні результати. Відчутно, що представники місцевої влади йдуть нам на зустріч. Але, ясна річ, вони задумуються, де просто дружба, а де посадові зобов’язання.

Ми організовуємо ряд заходів. Для прикладу, Відкритий простір. Запрошуємо всіх представників місцевої влади. Ніхто не приходить, окрім заступника начальника Управління внутрішньої політики.Він активно брав участь у заході, поведінка не була конфліктною. Був один момент на заході –місцеві активісти почали звинувачувати його в усіх проблемах міста. Після цієї сутички він не приходив на заходи деякий час. Не можна стосунки між нашим Центром та владою назвати дуже конфліктними. Все залежить від гостроти питання, яке потрібно вирішити. Зрозуміло, що ми піднімаємо болючі питання і вони не завжди подобаються місцевій владі. Ми намагаємося працювати, щоби все ж вирішувалися проблеми, а не особисті зв’язки чи непорозуміння, стараємося, щоби те питання, яке ми лобіюємо за місцеву громаду вирішилося на користь громади.

Щодо засобів масової інформації. В ЗМІ висвітлюються в основному акції протесту та інформація, в якій присутній конфлікт. Тренінг чи семінар – ні. У нашій практиці ще не було жодної провальної конференції і якщо ми надсилаємо про цей захід інформацію в ЗМІ, то її можуть опублікувати.Є журналісти, які працюють в цій темі, ми з ними й співпрацюємо, запрошуємо на наші заходи.

Прикро, що коли ми надсилаємо прес-реліз, його публікують майже без змін. А журналісти ж могли хоч би запитати про деталі, подробиці щодо заходу. Звісно, дякуємо, що опублікували, але б хотілося, щоби матеріали на інших сайтах відрізнялися від тих, що з’являються на нашому. Маємо сумну практику щодо статей українською мовою, їх ніхто не публікує. Кажуть: «Ми перекладати не будемо, перекладіть на російську, тоді стаття з’явиться». Також є деяка заангажованість. Телеканали належать тим, хто наближені до влади. Зазвичай найнеупередженіше висвітлюють ЗМІ від опозиції, а також Інтернет-ЗМІ.

 

Східноукраїнський центр громадських ініціатив: післямова

Найскладніше в щоденній роботі активізувати людей. Для прикладу, приходить до нас людина, скаржиться на свої проблеми, але іноді буває, що вона думає, що ми за неї все вирішимо. Це не наша мета, ми можемо допомогти. Але робити все за неї ми не будемо, це не правильно. Те ж саме, що зі школами, які намагаються закрити. 

Якщо ініціативна група готова боротися, ми будемо активно підтримувати, надавати методичну допомогу, консультувати. Але якщо є проблема закриття школи і представники школи не докладатимуть власних зусиль, то навряд ми чимось зможемо допомогти.

Хорошим показником є те, що приходять люди, просять допомоги, але вони готові свої ресурси задіяти, оформлювати запити, документи, звернення. У таких випадках ми виступаємо в ролі радників. Хотілося, щоби люди вчилися, могли захищати власні інтереси, потребуючи мінімум нашої допомоги – це також наша місія.

Пишаємося людьми, які в нас працювали та які продовжують працювати. Цінуємо їх за те, що розвиваються, вчаться, все це йде на користь організації, і вона працює професійніше. 

Приємно, що зараз більш активно співпрацюємо з депутатами. Якщо раніше вони до нас не зверталися, то зараз телефонують, щось підказують, надають інформацію, звертаються за коментарями. Авторитет організації зростає.

Хотілося, щоби організації громадянського суспільства більше обмінювалися досвідом.

Участь у підготовці матерілу брали волонтерка ГУРТа Тетяна Мухоморова та контент-менеджер ГУРТа Євгенія Кравченко.

Нагадаємо, нещодавно ГУРТ у рамках PRоГОну писав про ВГО "Ніхто крім нас". Якщо Ви хочете дізнатись більше про колег по цеху, пишіть нам!

Матеріал підготовлено в рамках серії публікацій, присвячених висвітленню діяльності інститутів громадянського суспільства України проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який реалізується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.