bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Володимир Шейгус: українці готові давати гроші на діяльність громадських організацій
18.10.2011

PRоГОн цього тижня завітав до ІСАР "Єднання". Про діяльність організації, її членів, досягнення, невдачі, розвиток громадянського суспільства та ще багато цікавого і корисного ми дізнавались у Володимира Шейгуса - виконавчого директора організації. Цю посаду займає з літа 2010 року. Ще, будучи студентом, пан Володимир почав активно займатися громадською діяльністю. Професійну діяльнісь у третьому секторі розпочав у 1993 році – це робота в Фонді Сороса. Також займається малим бізнесом, який часто дає можливість бути незалежним.

Штаб-квартира ІСАР "Єднання" знаходиться неподалік станції метро «Палац Україна», а саме: на вул. Предславенській, 26-а, кв. 53. 

ІСАР "Єднання": від зародження до сьогодення

На початку 90-х років в Україні з’явився донор – ІСАР, який працював не тільки на території України, а й Молдови та Білорусі, але офіс знаходився саме в нашій країні. Люди, які працюють зараз у ІСАР «Єднання», колись були співпробітниками того ІСАР, який надавав гранти для підтримки всіляких ініціатив. Із часом ІСАР йде з України, але тут залишаються ж співробітники, контакти, зв’язки, досвід і було прийнято рішення на одній з конференцій продовжувати діяльність, але вже як ІСАР «Єднання». Офіційно організацію було зареєстровано в 1999 році.

Організація продовжує виконувати функції грантодавця, займається регрантингом, а також намагається розвивати чи хоча б впливати на розвиток місцевих ініціатив, організацій громадянського суспільства та інші сектори суспільства; реалізує для цього різноманітні програми. Сьогодні одна з них – розвиток Фондів громад – розвиток громад як таких і підтримка громадських ініціатив, пов’язаних із тим, щоби навчити людей взаємодіяти між собою та владою, вирішувати проблеми, які їх оточують тощо.

Структура організації стандартна: загальні збори, які відбуваються один раз на рік, є правління, є виконавча дирекція. Щодо останньої, то до неї входять 8 осіб, а саме: Олена Губар - консультант з адміністративних та організаційних питань, Оксана Руда - заступник директора програми «Школа фондів громад», Наталя Климова - менеджер програм, Ганна Носак - офіс менеджер/програмний асистент, Світлана Шарай -фінансовий менеджер/аудитор, Ірина Лебідь - бухгалтер/аудитор, Сергій Зайцев - технічний адміністратор і я - виконавчий директор. Частина співробітників займаються викладацькою діяльністю (четверо членів організації кандидати наук).

Фінансування організації здійснюється переважно від програм міжнародної технічної допомоги (міжнародні донори), є досвід роботи з місцевим бізнесом – регрантинг. На сьогодні основні джерела фінансування – Фонд ім. Ч. С. Мотта, Програма розвитку ООН – проект «Розбудова громадянського суспільства» та приватні пожертви. Нині шукаємо можливсті працювати з іншими донорами. Складова залучених коштів від бізнесу незначна в організації – декілька разів по 100 тис. грн.

ІСАР «Єднання» досвідчена організація щодо надання грантів ОГС і виконання різних програм та проектів. Трішки статистики: надали більше 1320 грантів на загальну суму майже 3 790 611 USD, провели більше 400 навчальних заходів, 15 конференцій, 12 ярмарків ОГС, організували 8 навчальних візитів за кордон, надали майже 18800 консультацій та інших послуг для понад 550 ОГС.

Звітуємося щорічно. Звіт містить достатньо подробиць. За останні два роки ми не встигли зробити звіт. Вирішили випускати його здвоєним для зменшення витрачених ресурсів. Звіти публікуються також на нашому сайті. Випускаємо окремо звіти щодо напрямів нашої діяльності – для прикладу, «Шлях у майбутнє» – збірка про діяльність організацій, які ми фінансували протягом всього періоду існування ІСАР "Єднання".

ІСАР "Єднання" про успіхи та невдачі

В Україні вже більше 10 років намагаються розвивати такі організації як Фонди громад, які повинні на локальному рівні стати донором, вести за собою громаду, допомагати людям зрозуміти, які є проблеми на місцевому рівні, що вони самі можуть брати участь у їхньому вирішенні, залучати різні ключові сторони – бізнес, владу, безпосередньо представників громади. Наша команда гадає, що нам все ж вдалося знайти відповідь на запитання, як можна реалізувати цю ідею, але так, щоби вона працювала. За останні два місяці в нас офіційно зареєстровані три нових Фонди громад. А також працюємо з 13 такими фондами, які вже залучають ресурси на місцевому рівні, реалізують місцеві програми, накопичують недоторканний капітал для того, щоби забезпечити життєстійкість своєї діяльності на території громади, на якій вони функціонують. На сьогодні ці фонди є в Донецькій, Івано-Франківській, Львівській, Житомирській, Київській, Вінницькій, Полтавській, Миколаївській, Рівненській областях. І це один із останніх наших значних успіхів. А маленькі перемоги трапляються дуже часто.

Аналізувати невдачі – гарна справа. Часом є діяльність, яка не приносить того результату, на який орієнтуєшся. Коли відбувався підготовчий період реалізації програми «Школа Фондів громад», ми проаналізували всі міжнародні фонди, які фінансували в Україні подібні проекти, - було проведено безліч тренінгів, навчальних заходів, стажувань, запрошено дорогих консультантів, створено організації, які пішли по цій стежці. Ми думали, що за допомогою тих ресурсів, які нам виділили (Фонд ім. Ч. С. Мотта для реалізації ініціативи щодо Фондів громад), будемо аналізувати потреби організацій, які йдуть шляхом створення Фондів громад, проводитимо їм навчальні заходи, даватимемо гроші для організаційного розвитку, поїздок, адміністрування місцевих конкурсних проектів, а також інформувати та сприяти змережуванню. Стартували з цією діяльністю і побачили, що насправді не все так солодко. І це стало для нас періодом вивчених уроків. На жаль, організації, коли бачать новий напрям, то за нього схоплюються. Але, якщо він не приносить певних дивідендів, на які вони очікували, то вони перестають ним займатися. Вийшло так, що наша діяльність була направлена на посилення різних організацій, вони не обов’язково ставали або були Фондом громади. Не назву цей період невдалим, тому що ми за короткий проміжок часу зрозуміли, що ситуація трішки інша, тому потрібно застосовувати зовсім інший підхід. Ми переорієнтували програму. Правда, на початковий етап було витрачено деякі ресурси, вони не були витрачені даремно, але й не підсилили саме Фонди громад, проте посилили діяльність окремих організацій.

Пишаємося персоналом нашої організації, наших партнерів і якістю роботи, яку ми виконумо. Радіємо, що організація вже давно існує і не перестає активно працювати, має власний офіс... Останнє дає певну стійкість. Адже багато організацій, особливо раніше, припиняли свою діяльність, не через те, що вони не спроожні вирішувати проблеми громади, а саме з причини не можливості знайти джерела фінансування на оренду та утримання офісного приміщення. А в тих організацій, які мають мінімальні гарантії – власний чи безкоштовний офіс, - є більше шансів на розвиток і на те, щоби «вижити» в непрості часи.

ІСАР "Єднання" про громадянське суспільство

Політична атмосфера та ситуція в Україні не стабільна. Також політика донорських організацій дуже нестійка – одні змінюють інших. Майже відсутні паритетність і послідовність. А ці чинники дуже впливають на розвиток громадянського суспільства.

Все-таки громадянське суспільство в Україні є, воно просто не врегульоване. З одного боку, з цієї причини тяжче працювати, з іншого – більше варіантів і людей залучаються до цього руху.

Гадаю, що громадянське суспільство активно розвивається, попри скорочення фінансування і підтримки міжнародних організацій. Багато організацій тепер орієнтуються на місцеві джерела, власні ресурси, ресурси власної громади і т.п. Це не поганий шлях.

Українці готові давати гроші на діяльність гомадських організацій, але в тому випадку, якщо вони вирішують проблеми їхньої громади. Цю тенденцію ми спостерігаємо щодо Фондів громад – є благодійні внески приватних осіб, бізнесу, в деяких регіонах дуже активно відбується співпраця з органами місцевого самоврядування (надають кошти, поділ яких відбувається на конкурсній основі. Адміністрування проводять благодійні організації). Потрібно просто в цьому напрямі працювати та здобувати довіру в населення до таких фондів.

ІСАР "Єднання": як стати успішною організацією

Для того, щоби громадська організація була успішною потрібно:

  • З достатньою мірою серйозності відноситися до громадської діяльності. Якщо люди думають, що громадська діяльність – це хочу працюю, хочу ні, то успіх сумнівний. 
  • Комунікація та взаємодія. Намагатися чим більше взаємодіяти з різними партнерами, представниками громади, донорськими структурами, іншими організаціями. В такому випадку організація завжди накопичує досвід, заявляє про свою діяльність...
  • Планування та обов’язковість виконання поставлених задач.
  • Новаторство та інноваційність. В Україні більше, ніж 100 тисяч ОГС, а це дуже великий ринок. Тому необхідно чимось виокремлюватися, запам’ятовуватися, потрібно знайти свою нішу, зайняти її та постійно рухатися.
  • Не боятися. А братися за нові завдання та виконувати.

ІСАР "Єднання": що нового?

Незабаром з’явиться новий веб-сайт організації. Запрошуємо відвідати його вже наступного місяця.

Розмовляла Євгенія Кравченко

Нагадаємо, ГУРТ у рамках PRоГОну також завітав до "Сумського прес-клубу" та поспілкувався з Аллою Федорин - головою організації.

Наступного тижня чекайте свіжий випуск PRоГОну. Долучайтеся! Пишіть про кого б Ви хотіли дізнатися більше, чий досвід Вам цікавий.

Матеріал підготовлено в рамках серії публікацій, присвячених висвітленню діяльності інститутів громадянського суспільства України проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який реалізується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

 

Контакти

Коментарі

Марина Kоняк   4568 днів тому   #  

Для нашої організації "Буквиця" - ІСАР - Єднання - як перше кохання/ Саме завдяки підтримці ІСАР МИ ЗРОБИЛИ ПЕРШІ ОФІЦІЙНІ КРОКИ у громадському житті Чернівців. Щиро дякую Олені Губар та команді за підтримку = інформаційну, методичну та фінансову у втіленні наших екологічних та соціальних ідей.
Фонд прозорий та відкритий.
З повагою, Марина.
Запрошую PRогон до Чернівецького прес - клубу реформ - працюють шалено, по 6 - 8 прес - клубів/тиждень

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4567 днів тому   #  

Дякуємо за запрошення))
Будемо в Чернівцях - навідаємося:)))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.