bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Сумський прес-клуб”: нам дуже допомогла підтримка міської влади
05.10.2011

PRоГОн цього тижня завітав до "Сумського прес-клубу". Про діяльність організації, її членів, досягнення, невдачі, фінансування, підтримку з боку місцевої влади та ще багато цікавого і корисного ми дізнавалися в Алли Федорини - голови організації. Пані Алла також є власним кореспондентом газети "Україна молода" в Сумській області.

Штаб-квартира "Сумського прес-клубу" - в  місті Суми, на Покровській площі, 13, підіймаєтеся на 2-й поверх і стукаєте в 7 кабінет. Гарантую, Вас зустрінуть з усмішкою та похваляться колекцією котів!

"Сумський прес-клуб": від зародження до сьогодення

Як громадська організація ми виникли не типово. Спочатку – як складова Української освітньої програми реформ, яка реалізовувалася за підтримки USAID. Перший прес-клуб на постійній основі з’явився в Україні десь у 1994, але в Сумах на той час подібного не існувало. Була людина, яка представляла програму, вона вважалася головою прес-клубу, але приміщення не мала, час від часу проводила заходи згідно з грантовим проектом. Але з часом гранти закінчуються, тож у Києві, на основі раніше зробленого, було зареєстровано українську організацію – Український освітній центр реформ. І вже Центр створив мережу прес-клубів на постійній основі в усій Україні. Андрій Куліш, керівник мережі прес-клубів, запропонував мені взяти участь у конкурсі на посаду голови, і я погодилася. Так 10 років тому в Сумах запрацював прес-клуб як підрозділ Українського освітнього центру реформ.

Український освітній центр реформ одразу нам сказав, що ми маємо бути самостійними. Замість того, щоб тримати нас під собою, Центр навпаки підштовхував нас до інституційного розвитку. Як самостійну організацію СОГО „Сумський прес-клуб” зареєстрували в серпні 2003 року.

Насамперед працюємо для журналістів, але й для організацій громадянського суспільства також. Коли ми проводимо заходи для медіа, то обов’язково залучаємо й громадський сектор. Також ОГС у нашому прес-клубі презентують свої проекти та програми. Я вважаю, що ми можемо гордитися деякою мірою, що допомогли такому становленню, що Сумський прес-клуб інформаційно сприяв тому, що ГО стали більш публічними. Адже колись журналісти не уявляли, як і преважний загал, - для чого ті ГО і яка від них користь. Час міняється, зараз уже навіть введено курс «ЗМІ та громадські об’єднання», який я викладаю в університеті для журналістів.

Ми проводимо медіазаходи, навчання, тренінги. Нині реалізовуємо проект, розрахований на студентів, молодих журналістів. Прес-клуб – учасник-організатор першого в Україні обласного турніру юних журналістів. І на базі обласного турніру, який розробили спільно прес-клуб і гімназія №1 міста Суми, тепер проходить Всеукраїнський турнір журналістів. Проводимо тренінги для студентів, виїздні прес-клуби, організовуємо прес-конференції, розпочали реалізовувати проект по фонду розвитку від посольства США для журналістських розслідувань...

Ми проводимо тренінги, виїзні прес-клуби, організовуємо прес-конференції, круглі столи… Працюючи з 2002 року в програмі „Партнерство за прозоре суспільства”, ми згуртували навколо себе громадські організації. В наступному антикорупційному проекті – „Гідна Україна”, були інформаційно-ресурсним центром для Полтавської, Харківської й Сумської областей… Зараз почали реалізовувати проект за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні з проведення журналістських розслідувань... Це вже третя «школа журналістики» за підтримки фонду. Всього згадувати не буду… Ще вигравали проекти обласної влади. Але з казначейством мати справу дуже важко. Та й загалом конкурси обласних управлінь дещо втратили. І за фінансуванням, і за рівнем організації. Один такий цьогорічний конкурс просто скінчився скандалом. Бо управління в справах сім’ї та молоді обладміністрації завершило його так, що понад половину коштів отримала одна організація - патріотичний клуб «Мужність». Зауважмо: раніше її очолювала людина, яка зараз є начальником управління. Сама організація, звичайно, хороша, але в такі випадковості, вибачте, я не вірю.

Ми надаємо медіапослуги. Нам не складно зоорієнтуватися в тому, що є актуальним, чого вимагає сьогоднішній день. Іноді це дуже гострі проблеми. Для прикладу, бувають утиски щодо працівників у педуніверситету. До нас приходить незалежна університетська профспілка по допомогу. Ми запрошуємо їх, керівництво університету та журналістів. І в такому форматі вони вже вирішують цю проблему. 

Під час виборів 2004 року ми поклали початок Незалежному громадському виборчому прес-центру. Долучаємо політичні сили, які презентують себе. Для прикладу, був проект «Іспит для майбутнього міського голови». Проводилося жеребкування, хто з ким у команді. Журналісти придумали запитання, які оформили як екзаменаційні білети. Кандидати тягнули квитки, мали 5 хвилин на підготовку, після – відповідали на запитання перед журналістами, як вони будуть вирішувати ту чи іншу ситуацію. Деякі відповіді були загальні. Ми давали змогу тягнути ще раз білет, якщо кандидат не може відповісти на запитання першого. І таки знайшовся один кандидат, який перетягував екзаменаційний білет (сміється – ред.).

У нас нефіксоване членство в організації. Є правління, збори. Постійно діє актив організації – десь 6-7 осіб. Я – голова прес-клубу, Олексій Захарченко - заступник голови, Валентина Баскенова – бухгалтер, яка працює на волонтерстких засадах, Юлія Гайдіна – працівник газети «Благовіст», Сергій Ханін – обласний кореспондент Укрінформу, Дмитро Відович – фрілансер… 

"Сумський прес-клуб" про фінансування, підтримку з боку міської влади та звітність

Фінансування... Поки реалізовували проекти, нам жилося добре. Час від часу проекти знов є, фінанси з’являються, знову зникають. Коли ми надаємо послуги організаціям з медіа-заходів, то, маючи справу з ГО-початківцями чи з якимись соціальними, культурологічними проектами, кажемо: принесіть каву-чай для журналістів і ми працюємо абсолютно безкоштовно. А вже коли маємо медіа-заходи для бізнесу чи політичних партій, то ми, через наших приватних підприємців, надаємо платні послуги. Адже треба принаймні за комуналку заплатити.

Нам дуже допомогла підтримка міської влади. Останні 2 роки ми просто б не прожили. Нас підтримали депутати та виконком, коли ми попросили надати Сумському прес-клубу пільгу на оренду приміщення. Інакше б ми закрилися і пішли з цього приміщення, адже платити за нього повну суму не маємо змоги. Навіть надаючи платні послуги, ми не заробляємо потрібної суми. Завдяки тому, що оренда приміщення умовна, бо це комунальна власність міста, ми „виживаємо”.

Звітуємо про свою діяльність на зборах. Повідомляємо журналістам про наші заходи, проекти. Звіти про нашу діяльність є в друкованому вигляді. Збираємо публікації, нотуємо всі заходи... Директор обласного архіву пропонував зробити архів нашого прес-клубу. Але його зняли з посади і тепер усі матеріли лежать у нашому приміщенні. Їх дуже багато і вже немає куди дівати. 

"Сумський прес-клуб" про досягнення, невдачі та впливовість

Найбільше досягнення Сумського прес-клубу? Ми живемо вже 10 років і практично щотижня проводимо заходи – і не по одному, а два чи й три. Рекордом було, коли в день виборів провели 10 прес-конференцій – такий собі «марафончик». Для громадської організації це, вважаю, непогано. На сьогодні досягнення - це той проект, який написав Олексій Захарченко, - Школа з організації журналістських розслідувань. …Чи можна вважати досягенням те, що прес-клуб є філією кафедри журналістики Сумського університету? Принаймні, практикантів у нас завжди вистачає.

Невдачі... Ми не заробили собі грошей на квартири та машини, - жартує Олексій Захарченко.

Ми вважаємо себе впливовою організацією, адже нам вдалося створити незалежний інформаційний майданчик. Журналісти сильні, коли їх згуртовують. От саме прес-клуб їх згуртовує. Конфліктні питання виносяться на засідання прес-клубу, чиновники розуміють, що мають справу з групою журналістів і вимушені рахуватися з їхньою позицією. Коли проблема стає публічною, то нікуди діватися і потрібно її вирішувати. Тож головне, що за допомогою нашого прес-клубу ми можемо робити проблемні моменти публічними. 

"Сумський прес-клуб" про спроможність, громадських лідерів і громадську активність

Спроможність громадських організацій в нашому регіоні впливати на місцеву владу є. Але чи є бажання, натхнення, віра в те, що це потрібно? Для прикладу, спроможність проявили наші студенти під час революції на траві. Адже ще до помаранчевої революції саме в Сумах були поставлені перші намети. Під впливом наших молодіжних організацій указ про об’єднання сумських вишів відмінив Президент, відповідне рішення уряду - Прем’єр-міністр. Це було в 2004 році. Досвід реальний, є такі приклади, але зараз ситуація дещо інша.

Громадянськими лідерами нашого регіону я вважаю Олега Медуницю, Георгія Сахнюка, в своєму секторі дуже впливовий Олександр Калмиков – його організація очолює рух проти куріння. Якщо ще говорити про авторитетів у своєму секторі, то це Ніна Чернявська – проблеми родини, дитячих будинків сімейного типу, Світлана Дронік – економічні питання, Галина Карпенко – питання благодійності, Ігор Рекун – правозахист... Студентське братство є досить потужним...

Громадська активність зараз не зростає, бо має бути не тільки інституційний розвиток громадських організацій, а й інше ставлення держави. Кошти зменшуються, нема державного замовлення на послуги ОГС. У всьому світі є, а в Україні цього нема. В цьому відношенні ситуація щороку погіршується. А відповідно мотивація яка? Не можна ж вимагати від людей, щоб вони працювали тільки на ентузіазмі. Для того, щоб прибрати парк, для початку потрібно забезпечити людей хоч якимось інвентарем. Є активність, є бажання, є потенціал, але реалії, на жаль, не сприятливі.

Взагалі ГО користуються більшою довірою ніж політичні партії, вони насправді більш дієві. Це думка експертів одного серйозного видання. Але все залежить від стану суспільства і обізнаності, - підбив підсумки розмови редактор одного із сумських сайтів Олександр Гвоздик. 

Спілкувалася Євгенія Кравченко

Участь у підготовці матерілу брала волонтерка ГУРТа Тетяна Мухоморова

Нагадаємо, ГУРТ у рамках PRоГОну минулого тижня завітав до до Фонду "Європа XXI" та дізнався про діяльність організації, її членів, досягнення, невдачі, членство в громадських радах та участь Фонду "Європа XXI" у Форумі громадянського суспільства Східного партнерства.

Наступного тижня чекайте свіжий випуск PRоГОну. Долучайтеся! Пишіть про кого б Ви хотіли дізнатися більше, чий досвід Вам цікавий.

Матеріал підготовлено в рамках серії публікацій, присвячених висвітленню діяльності інститутів громадянського суспільства України проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який реалізується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

Богдана Стельмах   4577 днів тому   #  

:-) я була приємно подивована!!! Алло, вітаю! А от що не заробили на квартири і дачі - погано :-))) То жарт... Успіхів вашому прес-клубу і побажання всіляких гараздів від нашого!!!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.