bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Схвалено Порядок зарахуваня частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів
17.02.2020

Минулого тижня Уряд затвердив Порядок зарахування частини акцизного податку до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2020 році. Так, щоденно, у день надходження акцизного податку, між місцевими бюджетами відбуватиметься розподіл певної частини від акцизного податку (сама ставка акцизного податку складає 13,44%).

Цією постановою також затверджено і відповідні частки від акцизу для зарахування до місцевих бюджетів. Мова йде про акцизний податок на пальне, яке було вироблене в Україні чи ввезеного на митну територію України у першому півріччі 2020 року. Ці частки було визначено, виходячи з обсягів реалізованого пального на відповідній території за друге півріччя 2019 року.

Наприкінці минулого року, під час бюджетного процесу, Асоціація міст України відстояла продовження у 2020 році зарахування до місцевих бюджетів частини акцизного податку з пального.  До речі, акциз почали зараховувати до місцевих бюджетів у рамках бюджетної децентралізації кілька років тому. Це чудове джерело доходів громад для реалізації соціальних проектів – будівництва нових шкіл та дитячих садочків, ремонту доріг, мостів, облаштування вулиць тощо. Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети”, - коментують в Асоціації міст України.

Зарахування до бюджетів  органів місцевого самоврядування частини акцизного податку, що надійшов з 1 січня 2020 року, буде здійснено Державною казначейською службою у двотижневий строк з дня набрання чинності постанови. В Асоціації міст сподіваються, що до початку березня відповідні кошти надійдуть до бюджетів громад.Загальний прогнозований обсяг коштів, які отримають громади, складе 7,7 млрд грн.  

Нагадаємо, що у листопаді 2019 року було прийнято відповідну правку щодо збереження такого важливого для місцевих бюджетів джерела доходів. Тоді важливість надходжень від акцизного податку прокоментував голова Вознесенської міської ОТГ Віталій Луков.  

В свою чергу, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич наголосив, що за три роки бюджет Миколаєва отримав більше 275 млн грн надходжень з акцизу на паливо.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.