bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як новаторські ідеї можуть перетворитись в Громадську Організацію: кейс Дамо Дітям Рухатись!
31.07.2019

Наші засновники були активістами зі школи та університету і завжди хотіли робити соціальні проекти, проте після багатьох спроб прийшло розуміння, що масштабні ініціативи потребують коштів для свого існування.

Соціальні проекти це ще одна робота, проте не завжди люди мають можливість їх створювати через завантаженість головною діяльністю. Громадянські організації в свою чергу нарікають на складність реалізації своєї місії та виклики при реалізації проектів. Тож ми намагались з самого початку знайти механізм поєднання інтересів людей, що хочуть робити добрі справи, експертів та інституції, які потребують допомоги, щоб досягти реальних змін, заради яких створилась наша ГО Дамо Дітям Рухатись!

Як же поєднати переваги кожного та знайти поле для співпраці сторін?

Фокус на економічній діяльності - це філософія власників бізнесів, проте далекоглядні підприємці розуміють, що бізнес, що не робить позитивного впливу на суспільство і не приносить йому цінності, має меншу сталість. Особливо на етапі переходу з маленького бізнесу в серйозну компанію саме час становитись відповідальнішими та будувати міцну соціальну базу поруч з бізнесом.

Саме з розвитком свідомого підходу до бізнесу нового покоління українських підприємців, програми корпоративної соціальної відповідальності мають все більшу популярність, роблячи працівників більш задоволеними результатами своєї роботи, вірою в те, що кожен день роботи не лише створює зарплати для себе особисто, своєї сім’ї, компанії, а ї робить зміни в країні.

Ми сподіваємось, що корпоративна соціальна корпоративна відповідальність - це еволюційний шлях фінансування громадських організацій, але для цього вони потребують переосмислити свої внутрішні процеси, розуміти як громадянська активність може синхронізуватись з цінностями середовищ, де реалізовується корпоративна соціальна відповідальність. Тож зараз ми ведемо перемовини з сучасними айті-компаніями, пропонуючи їм підтримати наші зусилля, бо саме на інтелектуальній статичній роботі є високий ризик гіподинамії. Ми хочемо закласти фундамент здоров’я в шкільній програмі, що дозволить майбутнім зіркам інноваційної економіки мати менше ризиків щодо здоров’я.

Час переходити від ситуативного громадського активізму на стратегічну роботу по покращення країни та своїх організацій. Ми сподіваємось, що наш фокус на співпрацю з інноваційними компаніями зможе допомогти нам розвивати операційну спроможність ГО.

Не важливо що це - IT-індустрія, чи агросектор, соціальні проекти можуть стало розвиватись разом з залученням інших громадських організацій, бізнесу для позитивного впливу та донесення нових практик для державних органів у консолідованій дії.

Дамо Дітям Рухатись!
Восени 2018 року Володимир Закалюжний, координатор проекту, зустрівся з майбутніми засновниками ГО “Дамо Дітям Рухатись!” Максимом та Володимиром, які мають особливу практику у своїй роботі - люблять працювати стоячи, краще себе почувають та дослідили, що стояча та динамічна робота популярна в багатьох міжнародних компаніях і є одним з етапів розвитку суспільства в економіці нового сторіччя.

Так, так - саме тимчасове використання столів для роботи стоячи. Ще в 2017 році на одній з конференцій Олексій, майбутній засновник ГО Дамо Дітям Рухатись! піднімав цю тему.




 

Багато IT-спеціалістів та сервісних працівників сучасної економіки переймаються наслідками постійного сидіння та впливу на здоров’я гіподинамії. Керівники компаній переймаються здоров’ям працівників, проте так важко змінити звичку та культуру сидіння лише на стільці, яка формувалась століттями.

Міркуючи про це та дивлячись на ситуацію в країні, команда проекту захотіла зробити суспільний зсув, який допоможе змінити культуру неактивного життя, щоб з ранньої школи діти були більш активні і ніщо не заважало їм бути невпинними новаторами.
 

Так виник проект “Дамо Дітям Рухатись!” та ГО “Дамо Дітям Рухатись!”


Як проект виник?
Проект виник в 2018 за ініціативи активістів, яка бачать проблему в тому, що в Україні розвиваєтьсь епідемія гіподинамії серед дорослих та сколіозу серед школярів. На етапі концептуалізації ідеї, в роботу залучались науковці, активісти, освітяни та державні службовці у Львові та Києві.

Розкажіть більше про проект?
Сколіоз та гіподинамія - величезна проблема - дослідження з цього приводу кажуть, що якщо на початку школи здорових дітей близько 30 відсотків, то на випускному залишається абсолютно здорових близько трьох відсотків дітей. А до 9 класу викривлення хребта фіксується у кожної треьої дитини. 

Детальніше грунтовний розбір цієї проблеми можна дізнатись в дослідженні, що Дамо Дітям Рухатись!  розробили разом з науковцями та лікарями - експертами та лідерами думок.

Команда проекту вважає, що рух є важливою низовою ініціативою в тому числі для втілення плану Кабінету Міністрів України «Про затвердження Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку» та реформи шкільної освіти.

Головне в боротьбі зі сколіозом - створити умови, щоб попередити цю хворобу, ніж лікуватись, тому команда активно включається у співпрацю з громадськими, приватними, благодійними та державними ініціативами. Головна ціль - впровадження динамічної освіти та конторок в освітній процес в школах та драматичне зменшення рівня сколіозу напротязі найближчих 10 років.

Дізнавайтесь більше про дослідження на сайті ініціативи та на ВІКІПЕДІЇ

Як проектувались Дамо Дітям Рухатись! та що ми дізнались під час роботи над своїми проектами?

1. Найефективнішим механізмом для проектування соціальної ініцативи є Agile-менеджмент та LEAN методологія проектування. Нічого нового для бізнесу, проте технології менеджменту з бізнес-середовища дуже допомогли запускати проект.
Для роботи між містами та для масштабування в національний проект ми використали Trello.

2. В момент запуску новаторських проектів майже неможливо спроектувати базовий бюджет (якщо дійсно йде підхід до ефективності та оптимізації витрат, до чого закликає методологія LEAN).
Для цього ми створили матрицю планування 20-60-20% з наступними етапами
- 20% - дослідження проблеми, концептуалізація і створення базової інформаційної та контентної інфраструктури. Погугліть проект Дамо Дітям Рухатись!
Також на цьому етапі відбувається юридичне дослідження, науковий аналіз та дизайн партнерств.
- 60% - основна робота по імплементації рішень та ідей сформованих під час концептуалізації.
- 20% фіксація результатів та переведення проекту на самозабезпечення та сталий розвиток.

Під час останнього етапу ініціатива планує розробити партнерські взаємодії зі стейкхолдерами, які будуть зацікавлені в співпраці.

Лише для прикладу, команді часто пишуть з запитами контактів лікарів, які можуть допомогти з лікуванням сколіозу, питають ціни на послуги, хоча в нашій комунікації в основному ми використовуємо просто корисні поради для здорового та щасливого життя дітей та їх батьків.

Якщо цільова аудиторія проекту резонує - це є найважливішим підгрунтям для подальшої діяльності.

3. Величезну роль зараз грають стратегічні комунікації, а в соціальних ініціативах вони мають ультраважливу роль.  

Тож ми інвестуємо наші зусилля в розвиток контентних програм та ініціатив для швидкого розвитку соціального проекту. Ми випустили наукове дослідження та методичні додатки, які пропонуються для дискусії вчителям та державним службовцям.

Дуже хочемо запустити освітній Youtube-проект для промоції рухливого способу життя та боротьби з гіподинамією, сколіозу серед школярів.
 

4. На якому етапі проект зараз?

Ми розповідаємо про проект вже під час кінця фази концептуалізації.

За цей час було проведено законодавчий аудит, дослідження стану системи освіти в Україні та передових проектах, що вилилось в створення науково-популярної книги “Таліта Кум. Дитино, встань і йди, або як зрушити з мертвої точки реформи шкільної освіти”, освітню програму з Інститутом підвищення кваліфікації вчителів у місті Львів, серію візитів в середовища альтернативної освіти та зустрічей з батьками.

Важливу роль ми приділяємо спілкуванню та співпраці зі школами.
Ми розшукуємо героїв та вчителів, які вже впроваджують новаторські підходи у школах
по всій Україні.



5. Що у планах?

Зараз для команди найважливішим є створення проекту української Конторки.

Команда не збирається стати виробниками та поки не співпрацює з промисловцями в цьому напрямку, а навіть лунають ідеї, щоб конторка (індивідуальна парта, що трансформується для роботи стоячи та сидячи) могла бути створена на 3D-принтері та її креслення були доступні публічно, щоб кожні батьки могли самостійно змайструвати зручний стіл для навчання дітей навіть в найвіддаленіших школах.

Ми сподіваємось, що недолік непопулярності явища Конторки в Україні вирішиться завдяки творчості промислових дизайнерів, з якими ми співпрацюємо над створеннями нових стоячих парт.

На фото: попередні роботи дизайн-бюро, що консультують наше ГО у створенні проекту Української Конторки.

Ми з великим ентузіазмом зараз працюємо над створенням надзручної української конторки і після цього почнемо співпрацю зі школами по впровадженню таких парт за допомоги благодійників та небайдужих підприємців.


І щодня задаємось питаннями - як же буде виглядати Національна Українська Конторка?


Як завершиться проект та буде зрозуміло, що треба робити далі.

Команда має чіткі цілі перед собою, такі як:
- впровадження поняття “конторка” в українську освітню культуру
- впровадження конторок в освітній процес та динамічного конпоненту в цілому в молодшій та середній школі
- законодавча та нормативна фіксація процедур підвищеної динаміки в освіті, поняття конторка
- промоція конторок для використання батьками, і ми закликаємо їх використовати також дома, і сподіваємось, що мінімум 4% українських школярів будуть вчитись разом з цими партами.

Важливим є сталість проекту.

Наприклад, у 2015 р. у місті Валлесіто в рамках проекту StandUpKids уперше в історії США у всіх без винятку класах середньої школи були встановлені парти для навчання стоячи. Директор школи Трейсі Сміт (Tracy Smith) відзначила, що «хоча й учні спочатку втомлювалися від стояння впродовж навчального дня, однак після кількох місяців стали більш зосередженими, впевненими і продуктивними.»

Уже через рік з часу заснування організації за переобладнання шкіл у США StandUpKids.org понад 27 тисяч дітей по усій країні або отримали власну парту для навчання стоячи, або ж мають доступ до такого робочого місця впродовж навчального дня. 

На фінальній фазі ми хочемо налагодити процеси громадської організації Дамо Дітям Рухатись! для постійної роботи щодо підтримки динамічної освіти та оздоровчих програм українських школярів для постійного ведення кампаній та змін.


Ми завжди раді новим знайомствам з освітянами, експертами та батьками дітей і відкриті до нових ідей.

Пишіть нам для співпраці через сайт letkidsmove.org

Контакти

  • +380993368464
  •  Cергій

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.