bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гендерні проблеми у місцевому самоврядуванні на рівні об’єднаних територіальних громад в Україні
11.12.2018

Існування найбільш вагомих гендерних розривів у бюджетній сфері  пов’язане з тим, що жінки працюють в тих галузях, які вважаються менш престижними і характеризуються нижчою оплатою праці.

Тобто, в бюджетній сфері діяльності в об’єднаних територіальних громадах переважають жінки. Як наслідок, більшість галузей, що утримуються за рахунок бюджетів об’єднаних територіальних громад носять ознаки фемінізованості. Водночас, існує і інший аспект цієї проблеми: керівні посади, як правило, обіймають чоловіки.

Ситуація в органах місцевого самоврядування є також досить показовою.

Так, представництво жінок серед голів сільських та селищних ОТГ вище, ніж серед голів міських ОТГ. За роки виборчого процесу до ОТГ  ми спостерігаємо тенденцію зростання відсотків жінок серед голів новостворених сільських і селищних ОТГ – від 15% до 23%. Проте цей показник переважно стосується сільських та селищних ОТГ, тоді як кількість жінок, обраних головами міських ОТГ складає близько 18%. Середній показник представництва  жінок знизився на 10% у порівняні із виборами до місцевих рад 2015 року. Водночас, існує тенденція: що чим більш економічно спроможна ОТГ (обсяг доходів, виробничі потужності, приватний бізнес, фермерські господарства та ін.), тим запекліша передвиборча боротьба, та тим менший відсоток жінок-кандидаток у ради та на голови у цих ОТГ.

Станом на 01.01.2018 р. серед 665 голів ОТГ – 103 жінки (15,4%). За результатами виборів: у 2015 році – голів-жінок ОТГ – 30 (18,9%), у 2016-му – 30 (14,5%), у 2017-му – 43 (14,3%). 

При цьому існує стійка тенденція щодо переваги жінок на посадах секретарів рад ОТГ (станом на 01.10.2018 р. їх аж 83%). Жінки також переважають на посадах керівників бюджетних установ мережі головних розпорядників та розпорядників нижчого рівня (крім сфер освіти та охорони здоров’я).

*Стаття підготована завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підвищення прозорості місцевих бюджетів, упровадження гендерних підходів у бюджетний процес та підзвітна громаді робота новообраних депутатів у об’єднаних територіальних громадах Донецької області та Харківської області», який виконує Чугуївська правозахисна група. Погляди, висловлені в цій публікації, належать автору(-ам) і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.