bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся інформаційний захід «Чи побачать депутати «невидимих виборців» Сумщини?»
08.08.2018

7 серпня в Сумах відбувся інформаційний захід «Чи побачать депутати «невидимих виборців» Сумщини?», який організував Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» для захисту виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.

Через неврегульованість законодавства, внутрішньо переміщені особи п’ятий рік не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина. Майже 4% українських виборців залишаються без права голосу на місцевих виборах та в одномандатних округах на виборах до Верховної Ради.

За даними різних соціологічних опитувань значна частина ВПО не планує повертатися на попередні місця проживання, оскільки за 4-5 років люди облаштували побут й життя у нових громадах. Деякі цифри у цьому контексті навела Надія Пашкова, старша координаторка проектів IFES в Україні. За її словами, згідно з нещодавно проведеним соціологічним дослідженням, на 17% відсотків збільшилась кількість людей, які не збираються повертатись в свій дім, навіть якщо закінчиться війна і будуть усі  умови для безпечного повернення. Наразі 64% опитуваних стверджують, що повністю інтегрувалися в новій місцевості, а 44% відчувають себе активними членами громади.

Тетяна Дурнєва, виконавча директорка ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», закликала нових сумчан долучатись до акції «Кожен голос впливає» – для того, щоб переконати депутатів Верховної Ради підтримати законопроект №6240, який передбачає забезпечення всього комплексу виборчих прав для ВПО та інших мобільних всередині країни громадян.

«Акція дуже проста: потрібно прийти до приймальні народного депутата в своєму місті, залишити письмове звернення з проханням проголосувати за законопроект №6240 та записати коротке відео на телефон, де сказати, що ви хочете брати участь в житті громади на рівні з іншими громадянами України», – пояснює Тетяна Дурнєва. Всі відео з різних куточків України, де тепер проживають переселенці, будуть змонтовані в єдине звернення до народних депутатів. Для того, щоб потрапити в соціальну рекламу «Кожен голос впливає» потрібно надіслати своє відео на електронну пошту Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» ([email protected]).

«У вересні ми через відповідні канали комунікації будемо доносити до народних депутатів ці звернення від «невидимих виборців», – додала Тетяна Дурнєва.

Керівник апарату Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький переконаний, що можливість для людини обрати місцеву владу – це елемент її соціалізації в конкретній громаді. “Адже коли вона розуміє, що має вплив на процеси, це її стимулює до активної участі у житті громади”, переконаний він.

Заступниця голови Сумської обласної ради Тетяна Головко у свою чергу вважає, внутрішньо переміщені особи, які мешкають на Сумщині, повинні мати право голосувати на виборах усіх рівнів.

Інша учасниця інформаційного заходу Оксана Іванцова (Програма Радник з питань ВПО, SSS, Сумська область) висловила переконання, що одночасна адвокація законопроектів №6240 і №6692 (виплата пенсій), які зараз перебувають на розгляді у ВР,  має свою логіку. “Ухвалення “пенсійного” проекту надасть реальну статистику щодо кількості ВПО (для цього потрібно відв’язати соціальні виплати від пенсій) й це допоможе просування законопроекту щодо виборчих прав”, – переконана вона…

Завдяки адвокаційній кампанії, що проводить спільно з партнерами ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», вже сім місцевих рад звернулися до Верховної Ради з приводу виборчих прав ВПО та підтримки законопроекту №6240 (Вінниця, Ужгород, Маріуполь, Кривий Ріг, Херсон, Коростень і Добропілля). Сумська область також може долучитися до кампанії з захисту виборчих прав ВПО, прийнявши відповідні рішення місцевих рад та направивши до депутатів звернення.

Станом на початок травня 2018 р. за офіційними даними у Сумській області було зареєстровано 11 215 переселенців з окупованих територій Сходу України та Криму. Загалом в Україні налічується близько 1,5 млн ВПО.

Нагадаємо, що 27 березня 2017 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян». Законодавчі зміни були розроблені та запропоновані народним депутатам експертами громадських організацій, які займаються питаннями реформування виборчого законодавства, а також тими, що опікуються правами внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Попри актуальність, законопроект №6240 досі не винесений на розгляд парламенту.

Цей захід реалізується ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені у цьому документі, належать автору і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.

Контакти

  • Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”
  • vplyv.org.ua, [email protected], тел. 050 477 0800

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.