bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Рубіжному громадськість та поліція обговорили стан безпеки у громаді
10.07.2018

6 липня в Рубіжному в «Громадському домі» представники громадськості, експертного середовища та поліції зібрались обговорити в рамках круглого столу «Community Policing Luganshyny – взаємодія громадськості Рубіжного та поліції заради безпечного майбутнього» ситуацію з безпекою у місті та розробити спільні дії для її підвищення.

Питання безпеки є одним з ключових у сфері захисту прав людини. Згідно різним законам держава повинна забезпечити гідний рівень безпеки для своїх громадян. Одним з головних показників ефективності роботи поліції є рівень довіри до неї з боку населення (який за 3 роки знизився з 60 відсотків до 40).

Першим спікером був експерт із Києва: «Україна посідає 127 місце з 136 міст за рівнем безпеки серед країн світу. Безпека відноситься до базових потреб людини. Суб’єктами безпеки є громада, поліція та органи місцевої влади. Community Policing – це взаємодія громади та поліції шляхом різних комунікацій і вона діє ефективно лише коли поліція реагує на загрози безпеки кожної людини. Проте поліція не може діяти в односторонньому порядку, має бути також запит від суспільства та громадськості, тобто повинна бути спільна відповідальність», – розповіла представник громадської організації «Експертний центр прав людини» Анастасія Апетік.

Київський експерт навела приклад м. Бар, де два роки назад найбільшою загрозою для безпеки місцевих мешканців було питання безпритульних собак. Вона зауважила, що в місті вже побудований притулок для таких собак і це питання зараз не є значною загрозою для безпеки в місті.

«В кожній області для підвищення безпеки потрібні стратегії попередження злочинності. В Україні діють різні програми, наприклад програма «Безпечне місто» (закупка та встановлення камер відеоспостереження). Але, цього замало, має бути велика кількість різних інших програм, наприклад програм з безпеки для літніх людей або молоді», – додала гостя з Києва.

Анастасія Апетік навела наступні формати Community Policing, які діють в Україні та можуть бути застосовані в Рубіжному – «Сусідська (громадська) варта» (спільні дії мешканців будинків для спільного забезпечення безпеки як у своїх будинках так і на вулицях власних міст); проект «Pitbull» (виявлення нетверезих водіїв громадськістю); створення «креативних просторів з безпеки» (наприклад «кава з копами» чи спільне обговорення проблем з безпеки у громадах); «Офіс з безпеки» (створення громадських центрів з безпеки); проект «Чужій» ( підвищення безпеки у сільській місцевості); проект «Обережно шахраї» (боротьба з телефонними шахраями); «Блакитна карта» (попередження насильства у сім’ї); «ШОП» (шкільні офіцери поліції) та інші.

Під час дискусії учасники заходу висловлювали власну думку з приводу безпеки у місті.

«Ви розповідаєте про співпрацю з місцевими органами влади, проте є відео де мер нашого міста тричі побив на сесії міської ради громадських активістів. Вони написали заяви до поліції. Жодна з цих справ не була направлена до суду, не дивлячись на присутність поліції», – заявив під час зустрічі Валерій Харчук, депутат Рубіжанської міської ради. На його погляд, у патрульній поліції ще залишається високий рівень довіри з боку громадськості, але місцева влада часто вводить в оману поліцію. Наприклад, є випадки коли наймані люди відволікають увагу поліції дрібними порушеннями, в той же час коли в іншій частині міста відбуваються такі правопорушення як «рейдерські захоплення» різних будівель.

Присутні представники громадськості Рубжнього вважають однією з найбільших загроз безпеки є існування стихійного ринку, який знаходиться майже в самому центрі міста.

«Є рішення суду, що там торгувати заборонено. Поліція приїжджає, складає декілька протоколів, але незаконна торгівля продовжується, і це триває два роки. Є ще величезна загроза безпеки, а саме безпека здоров’я людини, так як є багато ризиків, що люди можуть отруїтися продуктами, які там продаються», - зауважила Ольга Феленко, голова громадської ради при виконавчому комітеті Рубіжанської міської ради.

На її погляд, потрібно складати протоколи на всіх торговців, які знаходяться на цьому ринку.

Анастасія Апетік порадила робити більше розголосу цієї та іншим загрозам безпеки та посилювати співпрацю, як з місцевими, так і з загальнонаціональними ЗМІ. Потім, потрібно розробити чіткий план дій і більше почати спілкуватися з різними структурами, наприклад з Офісом Уповноваженого з прав людини. Також, можна створити коаліцію громадських організацій, розробити комунікаційну стратегію та залучити юристів для вирішення різних проблем у сфері безпеки.

Наступним виступав представник поліції: «Патрульна поліція готова до реалізації різних проектів, які вже були названі на заході, ми готові до діалогу та до спільного вирішення проблем у сфері безпеки. Дуже важлива підтримка громадськості та звичайних людей. Люди телефонують нам із багатьох питань, наприклад, один раз сусіди зателефонували з приводу диму в іншій квартирі в своєму будинку і це допомогло попередити наслідки значної пожежі. В першу чергу в нашому регіоні потрібне реалізувати проект «Сусідська варта»», – розповів Микола Кононов, заступник керівника Управління патрульної поліції в Луганській області.

Він зауважив, що вже більше 20 камер відеоспостереження встановлені по м. Лисичанську, але патрульна поліція досі не має доступу до таких камер у м. Рубіжне. Також, громадськість та поліція обговорила ситуацію з недостатньою кількістю дорожніх знаків. Миколай Андрійович зазначив, що він в цьому напрямку активно працює, але вирішення цього питання займає багато часу, так як встановлення таких знаків це складний бюрократичний процес.

Дискусію далі продовжила представник громадськості Сєвєродонецька: «У Сєвєродонецьку є подібні проблеми у сфері безпеки, а, саме, у нас також складна ситуація із стихійним ринком. Ми намагаємось знайти шляхи порозуміння і знайти інші міста для торгівлі, яких у місті вистачає. Звісно, найбільше загроза це те, що люди можуть отруїтись. В Сєвєродонецьку із-за роботи асфальтного заводу складне питання з екологічною безпекою, він працює незаконно, так як є рішення суду», – розпочала свій виступ Олена Ніжельська, керівник громадської організації «Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець».

На її погляд, не дивлячись на чисельні звернення громадян та громадськості, продовжують працювати гральні апарати. Олена Ніжельська вважає, що це не вихід, коли радикально налаштована молодь вже почала їх знищувати, так як контролювати законність існування такого виду «бізнесу» повинні правоохоронці та органи місцевої влади.

«Позитивні зміни, звісно, відбуваються. Важко було 5 років тому назад уявити, що з нами як з громадськістю будуть спілкуватись про безпеку. Є високий рівень довіри до патрульної поліції, але реформування судової системи майже не відбулось і це створює умови для безкарності. По даним дослідженням ПРООН, близько 80% мешканців Луганщини не вірять, що їх може захистити правоохоронна система. Коли ми кажемо про безпеку, то не треба забувати, що у нас триває війна. Наприклад, на жаль, майже не змінилась за 4 роки ситуація з якістю роботи бомбосховищ», – додала громадський активіст.

Далі було надано слово керівнику місцевого відділу поліції: «За перше півріччя 2018 року було зареєстровано на 20% більше заяв про кримінальне правопорушення, ніж за аналогічний період 2017 року. В середньому за місяць ми реєстрували 952 заяви, що приблизно 32 заяви кожного щодня, але за літній період у нас же були різні рекорди, коли за день було зареєстровано 72 заяви. В цьому році скоєнні 2 навмисних вбивства, обидва розкритті», – надав трохи «кримінальної» статистики керівник Рубіжанського ВП ГУНП в Луганської області.

Також він розповів про різні випадки телефонного шахрайства та про необхідність просвіти населення для їх попередження. Крім того, був приведений приклад шахрайства з боку одного з підприємців, який брав гроші за виконання будівельних робіт, але самі роботи не робив.

Наступним спікером була представник громадськості Рубіжного.

«Минулим літом я викликала патрульну поліцію більше 200 разів. Проте їх діяльність я оцінюю в більшості позитивно. Є деякі зауваження до поліції – вони часто не представляються, не володіють до кінця ситуацією та законодавством із тих питань з яких їх найбільше викликають. Нам би хотілось більш активного спілкування, наприклад, раз в місяць ми можемо зустрічатись з поліцією та обговорювати найбільш актуальні питання у сфері безпеки. Хочеться більше порозуміння та взаємних дій. Подібні круглі столи дуже корисні, вони допомагатимуть нам підвищувати безпеку у своїй громаді», – заявила Ольга Данилівна, голова громадської ради при виконавчому комітеті Рубіжанської міської ради.

В кінці заходу декілька слів сказав один з організаторів круглого столу: «Завдяки нашому проекту та підтримки «Агрітім Канада Консалтинг Лтд» ми змогли зібратись та обговорити різні аспекти у сфері безпеки та можливості її покращення завдяки застосуванню Community Policing. Ми побачили, що проблеми у громадах України часто дуже схожі, наприклад, - це питання безпритульних собак та стихійних ринків. Відповідно можуть бути однакові алгоритми вирішення цих проблем. Підвищення взаємодії громадськості та поліції позитивно впливає на якість безпеки у громадах. У майбутньому ми плануємо провести ще два круглих столи (у Лисичанську і Сєвєродонецьку) та один тренінг у Рубіжному. Ми всіх закликаємо більш активно комунікувати з поліцією для підвищення рівня безпеки у своїх громадах», – наголосив Максим Данильченко, представник громадської організації «Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократі».

Після офіційної частини заходу представники громадськості та поліції продовжили обговорювати питання безпеки вже у форматі «кава з копами» в одному з кафе м. Рубіжне.

«Захід був проведений в рамках проекту, який впроваджується за підтримки Інноваційного Фонду з питань взаємодії поліції з громадою на засадах партнерства (CPIF)  Проекту підтримки підготовки поліцейських (PTAP), що реалізовується в Україні компанією «Агрітім Канада Консалтинг Лтд» за фінансової підтримки уряду Канади».

Контакти

  • Максим Данильченко
  • 0990649654

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.