bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Черкасах назріває бум соціального підприємництва
09.07.2018

Бізнес-освіта для мам в декреті, пекарня-кафе для молодих людей та їхніх батьків із наслідками ДЦП, арт-кафе для людей з інвалідністю – так на Черкащині планують вирішувати соціальні проблеми бізнес-методами.

Громадські активісти, представники бізнесу, викладачі та студенти зібрались у Черкасах на «гараж ідей» для соціального підприємництва. Автори найпотужніших задумів соціального бізнесу отримали запрошення на дводенний хакатон, щоб розвинути ідеї у бізнес-моделі.

Заходи відбуваються за проектом «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Завдякицьому участьбезкоштовна. Однак кожен етап проекту – це «сито», через яке просіюються наймотивованіші люди, які вміють перетворити проблему на бізнес-завдання, структурувати його і запалити інших своєю справою. 

Сильні і крилаті: чим черкащани вразили бізнес-тренера

Про соціальний бізнес у краї Богдана Хмельницького і Тараса Шевченка чують не вперше. У Черкаському державному технологічному університеті навіть є спеціальність «соціальне забезпечення», де вивчають зокрема і соціальне підприємництво.

«Група була позитивно налаштована й активна. Як результат маємо 17 хороших ідей. Деякі з них інноваційні. Наприклад, створення інкубаційної програми соціальних ініціатив з фондом, що на першому етапі наповнюватиметься спільнокоштом, а в подальшому отримуватиме відрахування від підтриманих проектів. Така собі соціальна фінансова піраміда. Або ж платформа, на якій матері в декреті пропонуватимуть послуги догляду за дітьми. Як Bla-Bla-Car, тільки по догляду за дітьми. Іншим цікавим прикладом ідеї є центр підтримки тих, хто пережив втрату близької людини. Монетизація відбуватиметься через виготовлення та продаж листівок для висловлення співчуття, яких на нашому ринку не існує. Усі учасники були дуже сильні, і мої враження від заходу найпозитивніші», - поділився враженнями тренер «гаража ідей», менеджер із розвитку бізнесу консалтингової компанії CIVITTA Тараса Думенко.

«Така велика, а хочу в інкубатор - інкубатор соціального підприємництва. Хочу виростити успішний бізнес із людським обличчям, - прокоментувала свою перемогу і запрошення на осінній хакатон Людмила Писаревська з міста Корсунь-Шевченківський, авторка ідеї арт-кафе для «особливих крилатих» людей з інвалідністю. – Назад їхала з пересадками, п’ятьма машинами і багато йшла пішки в проміжках. Долаючи таку дорогу, дійшла важливого висновку – слід рухатися, не зупинятися перед не зовсім прогрозованою дорогою. Шанс дійти до мети більший в того, хто рухається, ніж у того, хто чекає найвигідніший варіант. Буду йти цей шлях. Готова з пересадками, до дороги частинами і навіть пішки, якщо доведеться, але буду йти. І тоді зможу зміцнювати крила корсунців. А поки розпрямляю свої».

Куди далі помандрують «гаражі ідей»

Черкаський Idea Garage – четвертий (після Києва, Чернігова і Кропивницького) із дванадцяти заходів, на яких можна озвучити проблему, яка тебе хвилює, запропонувати бізнес-ідею для її вирішення, сформулювати місію, продукт, шляхи монетизації, необхідні ресурси під керівництвом бізнес-тренера. Методика «світове кафе», за якою проходить практична частина, дозволяє працювати в командах, отримувати відгуки і поради інших учасників.

 «Гараж ідей» - базовий формат навчальних заходів проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект втілює консорціум із семи організацій громадянського суспільства України, Литви та Латвії на чолі з Українським форумом благодійників. 

Упродовж червня-липня 2018 року «гаражі ідей» відбуваються також у Херсоні, Кривому Розі, Запоріжжі, Луцьку, Чернівцях, Рівному, Тернополі та Житомирі. Регіональний партнер проекту у Черкасах – Молодіжний ресурсний центр.

Якщо ви хочете потрапити на «гараж ідей», знаходьте найближче до вас місто, заповнюйте анкету і чекайте на запрошення: http://www.socialbusiness.in.ua/index.php/novyny/podii-zakhody/anonsy/183-garage-idea-dlia-sotsialnoho-pidpryiemnytstva-yak-vyrishuvaty-sotsialni-problemy-biznes-metodamy

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.