bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Реалізація Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020
20.06.2018

У другій половині 2017 року ГО НОВА Енергія долучилася до реалізації проекту «Громадський супровід реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки на регіональному рівні».

У другій половині 2017 року ГО НОВА Енергія долучилася до реалізації проекту «Громадський супровід реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки  на регіональному рівні», який виконує ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» у складі коаліції громадських організацій в рамках проекту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Метою громадського супроводу, який поєднує громадський моніторинг та інформаційно-методичну підтримку, є створення в регіонах сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства на основі практичного застосування різних форм демократії участі та налагодження ефективної взаємодії між громадськістю і органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування.

В межах проекту була створена Всеукраїнська коаліція для громадського супроводу реалізації на регіональному рівні Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки (Далі – Національна стратегія).

До Всеукраїнської коаліції увійшли представники з кожного регіону України, тож робота з супроводу реалізації Національної стратегії поширюється на усю підконтрольну територію країни. Для забезпечення об’єктивності моніторингу та можливості повного охоплення території областей були створені регіональні коаліції сприяння розвитку громадянського суспільства, до яких увійшли громадські організації та благодійні фонди. Це дало змогу об’єднати зусилля усіх зацікавлених сторін у процесі громадського супроводу реалізації Національної стратегії шляхом поєднання громадського моніторингу з інформаційно-методичною підтримкою виконання передбачених цією стратегією завдань, створення в Україні сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, впровадження механізмів демократії участі, налагодження ефективної взаємодії між громадськістю, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

В ході виконання проекту:

1) Проведено аналіз розробки, ухвалення та виконання регіональних Програм сприяння розвитку громадянського суспільства;

 

 

2) Проведено аналіз розробки, громадське обговорення, затвердження та виконання регіональних Планів заходів щодо реалізації Національної стратегії;

 

3) Досліджено створення та ефективність діяльності регіональних Коордрад;

 

4) Вивчено регламенти діяльності ОДА, КМДА, обласних рад, Київської міської ради;

5) Вивчена діяльність, структурну та кадрову потужність спеціальних підрозділів по комунікаціях з громадськістю у складі ОДА та КМДА;

6) Вивчено думку експертів від влади і громадськості - через інтерв’ю з основними стейкхолдерами;

7) Оцінено повноту, змістовність, актуальність, доступність офіційних сайтів ОДА, КМДА, облрад та Київради;

 

 

8) Вивчено питання просвітництва населення, навчання та підвищення кваліфікації лідерів ОГС та службовців;

9) Експертами Асоціації та регіональні експерти надано консультативну методичну допомогу у реалізації Національної стратегії відповідним підрозділам ОДА та Київської МДА, облрадам та Київраді, ОГС, регіональним Коордрадам, громадським радам та іншим консультативно-дорадчим органам;

10) Проведено п’ять міжрегіональних одноденних нарад-семінарів у Тернополі, Хмельницькому, Миколаєві, Харкові і Києві за участі основних стейкхолдерів - загалом з 25 регіонів;

Метою проведення нарад-семінарів було професійне обговорення процесу реалізації Національної стратегії в регіонах України, оцінки відповідності даного процесу державній політиці у цій сфері і вироблення належних рекомендацій щодо його удосконалення.

11 травня 2018 року у місті Харкові було проведено четверту нараду-семінар «Механізми ефективної реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні». У заході приймали участь представники ОДА, облрад, представників Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства та експерти Регіональних коаліцій Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Сумської та Харківської областей. У нараді взяли також участь представники Голов держслужби та Програми розвитку ООН в Україні.

Під час наради-семінару керівник Аналітичного центру ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», керівник проекту презентував хід реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в регіонах України, розповів що стримує і що стимулює процеси розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні, представив результати опитування представників влади і громадськості).

Відбулось обговорення проблем реалізації Національної стратегії у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Сумській та Харківській областях.

Начальник управління внутрішньої політики ‒ заступник директора департаменту масових комунікацій Харківської ОДА Ігор Ісаєнко під час свого виступу розказав, що одною з вад ГС є його неконсолідованість на всіх рівнях (від місцевого до національного), тому необхідно застосовувати підхід мережевості, асоційованості для ефективного згуртування громадянського суспільства заради вирішення проблем.

Наступною проблемою є те, що Громадська Рада стала майданчиком для політичної боротьби, а для ефективної діяльності з розвитку громадянського суспільства необхідно створити команду, яка буде готова працювати, а не вести політичну боротьбу, тому для вступу до Громадської Ради необхідно не підіймати квотність вступу, а підіймати бар’єр суспільної легітимності. Ігор Ісаєнко зазначив, що під час обрання представників Громадської Ради при ХОДА проводилась жорстка перевірка на предмет політичної афілійованості ГО та їх готовності до діяльності.

Заступник директора департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА Чукова Наталія додала, що громадянське суспільство складається з декількох складових, і громадськість є найважливішою рушійною силою. Наталія поділилась з усіма досвідом роботи Громадської Ради у Донецькій області та зазначила, що для того, щоб рухатись далі необхідно змінювати методи роботи.

В свою чергу, представники органів влади Дніпропетровської області додали, що головне – не заважати роботі Громадської Ради та громадських організацій, а співпрацювати з ними.

Керівник апарату Сумської обласної державної адміністрації Живицький Дмитро розповів про досвід співпраці Громадської Ради, Координаційної ради з питань розвитку ГС та громадських організацій в Сумській області.

Нажаль, почути думку про стан реалізації Національної стратегії та діяльності щодо розвитку громадянського суспільства в Запорізькій області не довелось через відсутність представників органів влади Запорізької області на заході.

Керівник Східноукраїнського відділення МФ «Відродження» Олена Розсказова зауважила, що Координаційним Радам з питань сприяння розвитку громадянського суспільства не вистачає PR, інформаційної забезпеченості, тому-що робота йде, але ніякої інформації про її результати немає. Необхідно поширювати інформацію про проведення засідань, діяльність та плани роботи Координаційних Рад. З іншого боку, громадськість майже не цікавиться діяльністю дорадчих органів. Також не всім представникам Коордрад вистачає навичок для ефективної діяльності. Необхідно розвивати їх інституційну спроможність.

На думку Олени Розсказової тільки у Сумській області більш менш налагоджено діалог та знайдено компроміс між владою, дорадчими органами та громадськістю.

Наступним питанням було визначення проблем співпраці місцевої влади з громадськістю в областях, про які говорили регіональні експерти всеукраїнської коаліції

Основними проблемами є:

-                    Відсутність відкритості, публічності та прозорості діяльності Координаційних та Громадських Рад;

-                    Відсутність діяльності на місцевому рівні, рівні ОТГ та сільських рад;

-                    Проведення моніторингу без подальшої розробки плану дій та інструментів, за допомогою яких можна покращити стан громадянського суспільства, їх реалізації;

-                    Відсутність єдиних критеріїв оцінки ефективності діяльності щодо реалізації Національної стратегії та розвитку громадянського суспільства в цілому;

-                    Низька обізнаність людей щодо їх можливостей, способів реалізації ідей та участі в управлінні державою та складанні бюджетів;

-                    Відсутність системності діяльності.

Завершуючим етапом заходу стало обговорення способів налагодження ефективної роботи регіональних Коордрад, підрозділів ОДА по комунікаціях, удосконалення нормативно - методичного забезпечення розвитку громадянського суспільства.

За результатом обговорення учасники наради-семінару надали наступні пропозиції щодо подальшої діяльності:

1. Необхідно налагодити системність розробки плану КМУ та обласних планів заходів з реалізації Національної стратегії та посилити зв’язок між ними;

2. Програми сприяння розвитку громадянського суспільства повинні розроблятися та затверджуватися владою спільно з громадськістю та громадськими організаціями та включати в себе плани їх реалізації;

3. Необхідно активізувати роботу Громадських та Координаційних рад, налагодити їх співпрацю, уточнити порядок їх створення та роботи;

4. Створити зв’язок між Національною та Регіональними Координаційними Радами для налагодження діалогу між областями та спільного виконання своїх завдань на місцевих та національному рівнях;

5. Стимулювати громадськість до розвитку та навчання з актуальних питань та методів участі у житті як свого міста, так і усієї країни.

Ми впевнені, що проведені наради-семінари принесли результати, на основі яких відбудеться подальше планування та налагодження діяльності з розвитку громадянського суспільства.

Результати проекту ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» планує представити під час проведення Всеукраїнського круглого столу з питань реалізації Національної стратегії на регіональному рівні за участю представників АПУ, Секретаріату КМУ, ПРООН, , КМДА, ОГС.

Інформацію щодо методології моніторингів можна отримати на сайті ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» -  http://samoorg.com.ua/acsa/.

____________________________________________________________                          

Нагадаємо:

26 лютого 2016 року Президент України Петро Порошенко видав Указ №68/2016 «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні», яким затверджено Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 рр.

Затвердження Національної стратегії зумовлено необхідністю створення державою сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, різноманітних форм демократії участі, налагодження ефективної взаємодії громадськості з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Контакти

  • Віталій Филенко
  • +380979257249

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.