bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Живі книги, які займаються сортуванням сміття та вирощуванням мікрозелені
12.06.2018

Дійсно, в Харкові 25 травня 2018 року «живі книги» ділилися власним досвідом та розповідали як вони перейшли на сторону «сталого розвитку». Книгами були люди, а не технологічні девайси чи роботи, як може здатися.  

Зараз часто обговорюють необхідність забезпечення  сталого розвитку, проте не всі розуміють, про що це. Якщо коротко, то «сталий розвиток» –  це процес розвитку, за умови збереження навколишнього середовища, тобто людям потрібно використовувати ресурси розумно, щоб задовольнити свої потреби та при цьому не нашкодити нашій планеті та собі самим. Фактично, сталий розвиток - це використання відновлюваних джерел енергії та замкнутих циклів виробництв, це свідоме споживання та переробка сміття, це міське фермерство та, навіть, веганство.

В рамках «ЕкоМарафону», який мав ціль за 21 день (з 10 по 31 травня 2018 року)  навчити молодь зеленого способу мислення, відбулась Жива Еко-Бібліотека Green Lifestyle. В цій зеленій бібліотеці роль книг - це спілкуватися з людьми та розповідати про себе та свій спосіб життя. Тут «читання»  відбувається у вигляді сесій спілкування по 30 хвилин кожна, після сесії є коротка перерва, щоб відпочити та обрати іншу книгу. При цьому читання може бути як груповим так й індивідуальним. Такий формат спілкування придумали ще в 2001 році в Данії  та використовують досі з ціллю зруйнувати існуючі стереотипи, стигми та патерни, які провокують дискримінацію, насильство та конфлікти в суспільстві.   

Цього разу для читання було доступно сім унікальних «живих книг»:

«Директор домашньої сонячної електростанції»

Сергій - один з перших володарів домашньої сонячної електростанції на Харківщині. Він вирішив скористатися вигідними умовами законодавства (які діють до 2030 року) та заробити - він продає надлишки електрики, яку виробляє сонячна електростанція, за «зеленим тарифом» державі. Сергій планує повернути інвестовані в станцію  кошти за 10 років. Під час розмови з читачами він відповідав на питання та розвіював стереотипи про те чи вистачає сонячної електрики на власні потреби влітку, чи працюють сонячні панелі взимку, чи треба їх постійно обслуговувати та інші.

«Zero waste - це про кохання!»

Філософія zero waste (нуль відходів) передбачає мінімізацію сміттєвих відходів, їх повторне використання та відновлення. «Коні - це найпрекрасніше, що траплялося зі мною. Ну й zero waste звичайно! Коні приносять радість, а zero waste наводить порядок в голові й окрузі. Сортувати потрібно починаючи з власної голови: думок, слів, звичних форм поведінки і тільки потім сміття», -  починає свою розповідь Наталія.

«Урбан фермерка»

Лена Зикіна, урбан фермерка, яка займається вирощуванням мікрозелені (мікрогрін). Її хобі переросло в бізнес. «Все почалося через те, що біля мого будинку не було магазинів, де можна було б купити свіжу зелень. Тому одного разу я вирішила спробувати сама проростити насіння. Через тиждень вони у мене проросли, і я зрозуміла, що хочу цим займатися», - згадує Лена. Ми поцікавилися у дівчини:

-          Що тебе мотивувало взяти участь в подібному заході?

На такі заходи приходять люди, які дійсно зацікавлені поспілкуватися з людьми абсолютно різними. Я захотіла поділитися своєю темою, щоб люди більше дізнавалися про міське фермерство, і, можливо, теж спробували.

 -          Які питання найчастіше ставили читачі?

Найчастіше задавали питання про спосіб вирощування і як люди ставляться до подібної продукції.

-         Яке твоє враження від заходу?

Враження залишилися просто чудові. Аудиторія була настільки активна, що півгодини нам не вистачало, щоб обговорити всі деталі.

«Від еко-активізму до еко-батьківства»

Її еко-активізм розпочався з акцій проти вирубки дерев, потім вона почала практикувати різні методи самовдосконалення: йогу, сироїдіння та глодання, відкрила бізнес з виготовлення та продажу еко-косметики. Два роки тому в неї народилась донечка, тому зараз жінка прагне правильно «по зеленому» виховувати доньку, адже  «набагато простіше закласти цінності спочатку, ніж перевиховувати дорослих людей … “. Про це вона й говорила зі своїми читачами.

«Мандрівниця і автор блогу про волонтерство у Британії»

Вікторія провела рік в Британії, в ролі EVS-волонтера. Вона запевнила своїх читачів, що не зважаючи на те, що на мапі Британія здається малою, і року не стане, щоб об’їхати самі лише резиденції її Величності. Також Вікторія розповідала цікаві історії не тільки про свої подорожі Англією, але й про ставлення англійців до екології та переробки сміття.

«Еко-активістка Новопокровки»

Ані складно було адаптуватись в українському житті після повернення з Данії. Та процес адаптації став поштовхом та мотивом створити відповідальну громаду. «Попри те, що в Данії рівень життя значно вищий, ніж в Україні, там кожен звик економити ресурси. Власне тому, мабуть, вони, і багатші», - розповідає Анна своїм читачам.  Анна є засновницею громадської організації «Чисто Покровка» та хоче створити соціальне підприємство, яке буде займатися заготівлею вторсировини – створювати інфраструктуру для сортування в селищі та проводити просвітницьку роботу.

Таких сесій спілкування було лише три, тож будь-який читач міг поспілкуватися лише з трьома «живими книгами», але нам вдалося трішки поговорити з кожною та ще й запитати про враження читачів.

Анастасія Пензенко - одна з відвідувачок Живої Бібліотеки поділилася з нами враженнями від читання зелених «книг»:

 «Ця тема цікавила мене давно. Про еко-споживання останнім часом багато говорять, але нічого конкретного з життя українців я не чула. Завдяки «книгам» все стало на свої місця. Наприклад, я давно збираю макулатуру. Так пишалася - що ось стоїть у мене коробка, наповнюється газетами, листівками, талончики. А виявилося, що суть відповідального споживання та сортування не в «збиранні», а в максимальній  відмові від того, без чого можна обійтися, пластику та інших забруднюючих навколишнє середовище матеріалів.»  

Опубліковано в рамках проекту Media Camp від ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку”

Контакти

  • ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку”
  • [email protected]
  • +38099 248 24 24
  • http://www.bard.cv.ua/
  • м. Чернівці вул. О. Кобилянської
  • б. 30 офіс 5.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.