bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Сєвєродонецьку обговорили практики формування ефективної комунікації між владою та громадою в ОТГ
29.05.2018

24 травня 2018 року в Сєвєродонецьку відбувся круглий стіл «Забезпечення ефективних механізмів розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні», на якому експерти ЛОГО «Громадська ініціатива Луганщини» озвучили підсумки роботи в рамках проекту «Забезпечення сталого розвитку в ОТГ на Луганщині через збалансування інтересів центру та периферійних громад» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

До круглого столу також були запрошені Олексій Орловський, Директор Програмної ініціативи «Демократична практика» міжнародного фонду «Відродження» та Андрій Крупник, Заступник голови Асоціації сприяння самоорганізації населення, які є членами Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства при Президентові України.

Учасники ознайомились з результатами діяльності, обговорили таки питання:

  • які підсумки аналізу та особливості річної роботи були в об’єднаних територіальних громадах;
  • чи можливо ефективне збалансування інтересів владно-громадських відносин на Луганщині;
  • практичні можливості представлення інтересів громад та їх залучення до реформ в Луганської області;
  • чому залучення мешканців всій громади до процесу прийняття рішень важливе.

Особливу увагу було приділено обговоренню результатів аналізу та змін за останній рік в процесі формування ефективних моделей комунікації між владою та громадою в ОТГ, яке дозволяє підкреслити ряд особливостей:

1)     Всі громади зацікавлені в регламентації процедур реалізації різних форм місцевої демократії через Статут територіальної громади, громадський бюджет тощо.

2)     В 4-х ОТГ набули поширення практики залучення, які не потребують статутного регулювання (Новопсковська, Троїцька, Чмирівська, Білокуракинська ОТГ) – громадська рада та громадський бюджет. Наявність затверджених Статутів в 4-х ОТГ на момент завершення спільної діяльності з ЛОГО «Громадська ініціатива Луганщини» дає можливість периферійним громадам повноцінно використати інструменти демократії участі.

3)     Використання лише одного інструменту залучення громадян не забезпечує системної стійкої моделі взаємодії та комунікації з мешканцями. Але активність мешканців в громадах є різною, місцеві ради недостатньо обізнані щодо механізмів демократії участі, тому практика налагодження діалогу, розпочинаючи з однієї з форм участі може стати цілком успішною та виправданою.

4) Успішний досвід співробітництва сприяє розвитку взаємної довіри, підвищенню рівня громадської активності та професіоналізму представників громадськості, органів місцевого самоврядування та органів влади, що дуже важливо в контексті реформування складного регіону.

Під час круглого столу Олексій Орловський розповів також про стан та перспективи врегулювання організаційно-правових аспектів місцевої демократії в Україні.

Дискусію серед учасників  викликала доповідь про підсумки дослідження та громадського супроводу реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в регіонах України та Луганській області, яку презентував Андрій Крупник.

Після заходу експерти організації та запрошені гості провели підсумкову прес-конференцію в Кризовому медіа центрі «Сіверський Донець».

Проект реалізовано в рамках програмної ініціативи «Демократична практика» МФ «Відродження».

Контакти

  • Громадська ініціатива Луганщини
  • [email protected]
  • 0506223330

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.