bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку говорили, як розробити ефективну Стратегію розвитку громади
29.05.2018

24 травня 2018 року відбулася підсумкова конференція співпраці ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН» в межах реалізації проекту «Громадська участь як основа системного розвитку громад», що реалізується за фінансової підтримки ПРООН.

У Луцьку на заході зібралися представники громад, громадських організацій, експерти з питань децентралізації. Говорили про стратегії розвитку територіальних громад, проблеми з якими стикались громади у процесі розробки та прийняття цих документів.

Мета проекту – підвищити рівень громадської активності та сприяти розвитку відповідальності мешканців через проведення освітніх заходів та залучення до розробки Стратегій розвитку громад на 2017-2027 р.р. Тема є досить актуальна в зв’язку з необхідністю об’єднань територій у нові адміністративні одиниці, що покладає додаткові навантаження на місцеву владу. «На даному етапі важливим є питання двосторонньої комунікації жителів та управлінського апарату громади» - стверджує експертка проекту. Одним з важелів комунікації є створення Стратегії розвитку громади, де враховані пропозиції та побажання активних мешканців, бізнесменів, управлінського апарату та молоді. Чимало уваги було приділено само учням шкіл громади. Для них були проведені навчальні тренінги, пізніше підлітки фантазували та презентували ідеї, щодо розвитку громади, якби кожен з них (7 учасників) був би головою громади. Самі активні з яких безпосередньо генерували ідеї які увійшли до Стратегії їх громади. «У них є чому вчитися нам: молодь ідейна, до питань підходять з вірою і з готовністю втілювати, в той час, коли дорослі бояться мріяти та стримуються навіть озвучити власні ідеї», - наголосила спікера заходу Ірина Гайдучик.

Поряд з позитивними моментами та розробленим планом дій громад на наступне десятиріччя варто згадати і про проблематики у роботі. Складнощі виникали у зв’язку з тим, що є безліч нагальних питань, на які мешканці бажали отримати результат уже сьогодні і конкретно у своєму селі. Тому доводилося пояснювати, що без планування важче розпочати зміни, а деякі і поготів неможливі, тому що зміни – це гроші, а гроші – це бюджет, який ще слід наповнити і правильно розподілити в пропорціях і по потребах периферійних сіл громад. 

На основі отриманих практик, розроблено методичку «Розробка Стратегії територіальної громади з використанням інструментів прямої демократії», де зібрані основні етапи по розробці Стратегій розвитку. Документ містить відповіді з приводу трьох процесів: «підготовка до розробки», «розробка» та «реалізація» стратегічного плану розвитку територіальної громади.  Методичка розроблена експертами ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН», ознайомитися з якою можна за посиланням.

Захід відбувся в межах реалізації проекту «Громадська участь як основа системного розвитку громад», що реалізується ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення» за фінансової підтримки ПРООН.

Контакти

  • ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення»
  • [email protected]
  • 0332 785 952

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.